Requirements for the quality of raw goat milk for dairy processing
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F16%3A43874465" target="_blank" >RIV/62157124:16270/16:43874465 - isvavai.cz</a>
Alternative codes found
RIV/62156489:43210/16:43910302
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Požadavky na jakost syrového kozího mléka pro mlékárenské zpracování
Original language description
Předmětem metodiky je návrh stanovení jednotlivých jakostních kritérií kozího mléka za účelem zpeněžování. Součástí metodiky je návrh na limitní hodnoty pro obsah bílkovin, obsah tuku, obsah laktózy, titrační kyselost, počet somatických buněk a celkový počet mikroorganismů. Současně má tato metodika sloužit jako odborná příručka pro prvovýrobce a zpracovatele kozího pro zlepšení kvality kozího mléka určeného k mlékárenskému zpracování.
Czech name
Požadavky na jakost syrového kozího mléka pro mlékárenské zpracování
Czech description
Předmětem metodiky je návrh stanovení jednotlivých jakostních kritérií kozího mléka za účelem zpeněžování. Součástí metodiky je návrh na limitní hodnoty pro obsah bílkovin, obsah tuku, obsah laktózy, titrační kyselost, počet somatických buněk a celkový počet mikroorganismů. Současně má tato metodika sloužit jako odborná příručka pro prvovýrobce a zpracovatele kozího pro zlepšení kvality kozího mléka určeného k mlékárenskému zpracování.
Classification
Type
N<sub>metC</sub> - Methodology certified by the authorised body
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QJ1230044" target="_blank" >QJ1230044: Determination of parameters for legislative assessing of the quality and safety of raw milk from cows, sheep and goats</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2016
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Internal product ID
Metodika kozí mléko
Regulation ID
SVS/2016/148399-G
Technical parameters
Předložená metodika má sloužit jako nástroj pro zpeněžování kozího mléka za účelem jeho dalšího zpracování na mléčné produkty. Současně má sloužit jako odborná příručka pro provovýrobce a zpracovatele kozího mléka z pohledu zlepšení kvality kozího mléka určeného k mlékárenskému zpracování. V neposlední řadě je cílem metodiky i shrnutí nejnovějších poznatků týkajících se problematiky kvalitativních parametrů kozího mléka zejména obsahů bílkovin, tuku, laktózy, počtu somatických buněk (PSB) a celkového počtu mikroorganismů (CPM). Byla uzavřena smlouva o uplatnění certifikované metodiky: Polabské mlékárny, Dr. Kryšpína 510, 290 16 Poděbrady, IČ/RČ 45148678. Datum uzavření smlouvy 27.10.2016. Odpovědná osoba MVDr. Ing. Václav Trojan, Ph.D., ředitel Centra transferu technologií, Mendelova univerzita v Brně, Zemědělská 1, 61300 Brno.
Economical parameters
Ekonomický dopad předložené metodiky je v současnosti v podstatě nemožné odhadnout, a to především vzhledem ke skutečnosti, že v současnosti je kozí mléko v ČR vykupováno pouze jednou mlékárnou, přičemž vykupované množství mléka je poměrně nízké a výkup má pouze sezónní charakter. Nicméně na druhou stranu je registrován zájem především menších zpracovatelských subjektů o kozí mléko, což by mělo v blízké budoucnosti vést ke zvyšování vykupovaného objemu této komodity. Každopádně, z pohledu ekonomického navrhované parametry jakosti kozího mléka stanoví jasná pravidla pro výkup kozího mléka a současně budou sloužit i jako pomůcka pro samotné zpracovatele tohoto mléka, kteří v současnosti nemají dostatečné podklady k této problematice.
Certification body designation
Státní veterinární správa, Slezská 7, 120 56 Praha 2
Date of certification
—
Method of use
B - Výsledek je využíván orgány státní nebo veřejné správy