All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Occurence of biogenic amines in slovak sheep cheese

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F16%3A43874501" target="_blank" >RIV/62157124:16270/16:43874501 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Výskyt biogenních aminů ve slovenské bryndze

  • Original language description

    Cílem práce bylo stanovení biogenních aminů a polyaminů v bryndze (n = 25), která pocházela z tržní sítě Sovenské republiky. Aminy byly extrahovány z potravinové matrice kyselinou trichloroctovou a stanoveny jako dansylderiváty metodou UHPLC na reverzí fázi C18 s gradientovou elucí s UV (254 nm) a fluorescenční detekcí (?ex/?em = 330/500 nm). Vzorky byly analyzovány v lhůtě uváděné pro jejich spotřebu, u každého vzorku byla provedena minimálně dvě paralelní stanovení. Biogenní aminy byly nalezeny v relativně nízkých koncentracích ve všech vzorcích. Nejvyšší hodnota byla naměřená pro tyramin u jednoho výrobku 61,15 +- 4,13 mg.kg-1, nejvyšší hodnota histaminu byla 20,46 +- 0,20 mg.kg-1. Součet průměrných hodnot koncentrací sledovaných biogenních aminů byl 31,6 mg.kg-1, suma hodnot mediánů 19,4 mg.kg-1. Z hlediska obsahu biogenních aminů nepředstavovaly výrobky slovenské bryndzy z tržní sítě pro spotřebitele zdravotní riziko.

  • Czech name

    Výskyt biogenních aminů ve slovenské bryndze

  • Czech description

    Cílem práce bylo stanovení biogenních aminů a polyaminů v bryndze (n = 25), která pocházela z tržní sítě Sovenské republiky. Aminy byly extrahovány z potravinové matrice kyselinou trichloroctovou a stanoveny jako dansylderiváty metodou UHPLC na reverzí fázi C18 s gradientovou elucí s UV (254 nm) a fluorescenční detekcí (?ex/?em = 330/500 nm). Vzorky byly analyzovány v lhůtě uváděné pro jejich spotřebu, u každého vzorku byla provedena minimálně dvě paralelní stanovení. Biogenní aminy byly nalezeny v relativně nízkých koncentracích ve všech vzorcích. Nejvyšší hodnota byla naměřená pro tyramin u jednoho výrobku 61,15 +- 4,13 mg.kg-1, nejvyšší hodnota histaminu byla 20,46 +- 0,20 mg.kg-1. Součet průměrných hodnot koncentrací sledovaných biogenních aminů byl 31,6 mg.kg-1, suma hodnot mediánů 19,4 mg.kg-1. Z hlediska obsahu biogenních aminů nepředstavovaly výrobky slovenské bryndzy z tržní sítě pro spotřebitele zdravotní riziko.

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/QJ1230044" target="_blank" >QJ1230044: Determination of parameters for legislative assessing of the quality and safety of raw milk from cows, sheep and goats</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Others

  • Publication year

    2016

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    Sborník XLII. Konference o jakosti potravin a potravinových surovin - Ingrovy Dny

  • ISBN

    978-80-7509-405-6

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Number of pages

    6

  • Pages from-to

    98-103

  • Publisher name

    Mendelova univerzita v Brně

  • Place of publication

    Brno

  • Event location

    Brno

  • Event date

    Mar 9, 2016

  • Type of event by nationality

    EUR - Evropská akce

  • UT code for WoS article