Occurence of biogenic amines in slovak sheep cheese
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F16%3A43874501" target="_blank" >RIV/62157124:16270/16:43874501 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Výskyt biogenních aminů ve slovenské bryndze
Original language description
Cílem práce bylo stanovení biogenních aminů a polyaminů v bryndze (n = 25), která pocházela z tržní sítě Sovenské republiky. Aminy byly extrahovány z potravinové matrice kyselinou trichloroctovou a stanoveny jako dansylderiváty metodou UHPLC na reverzí fázi C18 s gradientovou elucí s UV (254 nm) a fluorescenční detekcí (?ex/?em = 330/500 nm). Vzorky byly analyzovány v lhůtě uváděné pro jejich spotřebu, u každého vzorku byla provedena minimálně dvě paralelní stanovení. Biogenní aminy byly nalezeny v relativně nízkých koncentracích ve všech vzorcích. Nejvyšší hodnota byla naměřená pro tyramin u jednoho výrobku 61,15 +- 4,13 mg.kg-1, nejvyšší hodnota histaminu byla 20,46 +- 0,20 mg.kg-1. Součet průměrných hodnot koncentrací sledovaných biogenních aminů byl 31,6 mg.kg-1, suma hodnot mediánů 19,4 mg.kg-1. Z hlediska obsahu biogenních aminů nepředstavovaly výrobky slovenské bryndzy z tržní sítě pro spotřebitele zdravotní riziko.
Czech name
Výskyt biogenních aminů ve slovenské bryndze
Czech description
Cílem práce bylo stanovení biogenních aminů a polyaminů v bryndze (n = 25), která pocházela z tržní sítě Sovenské republiky. Aminy byly extrahovány z potravinové matrice kyselinou trichloroctovou a stanoveny jako dansylderiváty metodou UHPLC na reverzí fázi C18 s gradientovou elucí s UV (254 nm) a fluorescenční detekcí (?ex/?em = 330/500 nm). Vzorky byly analyzovány v lhůtě uváděné pro jejich spotřebu, u každého vzorku byla provedena minimálně dvě paralelní stanovení. Biogenní aminy byly nalezeny v relativně nízkých koncentracích ve všech vzorcích. Nejvyšší hodnota byla naměřená pro tyramin u jednoho výrobku 61,15 +- 4,13 mg.kg-1, nejvyšší hodnota histaminu byla 20,46 +- 0,20 mg.kg-1. Součet průměrných hodnot koncentrací sledovaných biogenních aminů byl 31,6 mg.kg-1, suma hodnot mediánů 19,4 mg.kg-1. Z hlediska obsahu biogenních aminů nepředstavovaly výrobky slovenské bryndzy z tržní sítě pro spotřebitele zdravotní riziko.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QJ1230044" target="_blank" >QJ1230044: Determination of parameters for legislative assessing of the quality and safety of raw milk from cows, sheep and goats</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2016
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Sborník XLII. Konference o jakosti potravin a potravinových surovin - Ingrovy Dny
ISBN
978-80-7509-405-6
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
6
Pages from-to
98-103
Publisher name
Mendelova univerzita v Brně
Place of publication
Brno
Event location
Brno
Event date
Mar 9, 2016
Type of event by nationality
EUR - Evropská akce
UT code for WoS article
—