Pasteurization effect on survival of Escherichia coli O157:H7 in milk
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F16%3A43874532" target="_blank" >RIV/62157124:16270/16:43874532 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Vliv pasterace na přežívání bakterií Escherichia coli O157:H7 v mléce
Original language description
Prováděná studie byla zaměřena na hodnocení účinku pasteračních teplot na devitalizaci bakterií E. coli O157:H7 v mléce. Cílem studie bylo posoudit vliv pasteračních teplot 57 oC, 63 oC, 68 oC a 72 oC, které vycházejí z požadavků platné legislativy, na devitalizaci uvedené patogenní bakterie. K detekci E. coli O157:H7 byla využita imunofluorescenční metoda (ELFA) s využitím přístroje miniVIDAS(R) a metoda imunomagnetické separace (IMS). Výsledky obou metod byly srovnány. Vzorky mléka byly inokulovány bakteriím kmenem E. coli O157:H7 (CCM 4787) v množství přibližně 102 KTJ.ml-1 a následně tepelně ošetřeny. Metodou ELFA nebyl po provedení pasterace 57 oC/15 s, 68 oC/15 s, 63 oC/30 minut a 72 oC/15 s detekována ani v jednom ze vzorků mléka bakterie E. coli O157:H7, kdežto při použití metody IMS byla prokázána přítomnost těchto bakterií u vzorků mléka po pasteraci 57 oC/15 s a 68 oC/15 s. Výsledky potvrzují vyšší citlivost metody IMS, která je pro detekci E. coli O157:H7 používaná jako metoda referenční. Studie potvrdila, že šetrná pasterace (72 oC/15 s) a dlouhodobá pasterace (63 oC/30 min), používané k ošetření mléka v souladu s požadavky legislativy (Nařízení (ES) č. 853/2004), zajistí z hlediska výskytu patogenní bakterie E. coli O157:H7 bezpečnost potravin.
Czech name
Vliv pasterace na přežívání bakterií Escherichia coli O157:H7 v mléce
Czech description
Prováděná studie byla zaměřena na hodnocení účinku pasteračních teplot na devitalizaci bakterií E. coli O157:H7 v mléce. Cílem studie bylo posoudit vliv pasteračních teplot 57 oC, 63 oC, 68 oC a 72 oC, které vycházejí z požadavků platné legislativy, na devitalizaci uvedené patogenní bakterie. K detekci E. coli O157:H7 byla využita imunofluorescenční metoda (ELFA) s využitím přístroje miniVIDAS(R) a metoda imunomagnetické separace (IMS). Výsledky obou metod byly srovnány. Vzorky mléka byly inokulovány bakteriím kmenem E. coli O157:H7 (CCM 4787) v množství přibližně 102 KTJ.ml-1 a následně tepelně ošetřeny. Metodou ELFA nebyl po provedení pasterace 57 oC/15 s, 68 oC/15 s, 63 oC/30 minut a 72 oC/15 s detekována ani v jednom ze vzorků mléka bakterie E. coli O157:H7, kdežto při použití metody IMS byla prokázána přítomnost těchto bakterií u vzorků mléka po pasteraci 57 oC/15 s a 68 oC/15 s. Výsledky potvrzují vyšší citlivost metody IMS, která je pro detekci E. coli O157:H7 používaná jako metoda referenční. Studie potvrdila, že šetrná pasterace (72 oC/15 s) a dlouhodobá pasterace (63 oC/30 min), používané k ošetření mléka v souladu s požadavky legislativy (Nařízení (ES) č. 853/2004), zajistí z hlediska výskytu patogenní bakterie E. coli O157:H7 bezpečnost potravin.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Others
Publication year
2016
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Hygiena a technologie potravin XLVI. Lenfeldovy a Höklovy dny Sborník přednášek a posterů
ISBN
978-80-7305-782-4
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
4
Pages from-to
219-222
Publisher name
Veterinární a farmaceutická univerzita Brno
Place of publication
Brno
Event location
Brno
Event date
Oct 19, 2016
Type of event by nationality
CST - Celostátní akce
UT code for WoS article
—