All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Pasteurization effect on survival of Escherichia coli O157:H7 in milk

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F16%3A43874532" target="_blank" >RIV/62157124:16270/16:43874532 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Vliv pasterace na přežívání bakterií Escherichia coli O157:H7 v mléce

  • Original language description

    Prováděná studie byla zaměřena na hodnocení účinku pasteračních teplot na devitalizaci bakterií E. coli O157:H7 v mléce. Cílem studie bylo posoudit vliv pasteračních teplot 57 oC, 63 oC, 68 oC a 72 oC, které vycházejí z požadavků platné legislativy, na devitalizaci uvedené patogenní bakterie. K detekci E. coli O157:H7 byla využita imunofluorescenční metoda (ELFA) s využitím přístroje miniVIDAS(R) a metoda imunomagnetické separace (IMS). Výsledky obou metod byly srovnány. Vzorky mléka byly inokulovány bakteriím kmenem E. coli O157:H7 (CCM 4787) v množství přibližně 102 KTJ.ml-1 a následně tepelně ošetřeny. Metodou ELFA nebyl po provedení pasterace 57 oC/15 s, 68 oC/15 s, 63 oC/30 minut a 72 oC/15 s detekována ani v jednom ze vzorků mléka bakterie E. coli O157:H7, kdežto při použití metody IMS byla prokázána přítomnost těchto bakterií u vzorků mléka po pasteraci 57 oC/15 s a 68 oC/15 s. Výsledky potvrzují vyšší citlivost metody IMS, která je pro detekci E. coli O157:H7 používaná jako metoda referenční. Studie potvrdila, že šetrná pasterace (72 oC/15 s) a dlouhodobá pasterace (63 oC/30 min), používané k ošetření mléka v souladu s požadavky legislativy (Nařízení (ES) č. 853/2004), zajistí z hlediska výskytu patogenní bakterie E. coli O157:H7 bezpečnost potravin.

  • Czech name

    Vliv pasterace na přežívání bakterií Escherichia coli O157:H7 v mléce

  • Czech description

    Prováděná studie byla zaměřena na hodnocení účinku pasteračních teplot na devitalizaci bakterií E. coli O157:H7 v mléce. Cílem studie bylo posoudit vliv pasteračních teplot 57 oC, 63 oC, 68 oC a 72 oC, které vycházejí z požadavků platné legislativy, na devitalizaci uvedené patogenní bakterie. K detekci E. coli O157:H7 byla využita imunofluorescenční metoda (ELFA) s využitím přístroje miniVIDAS(R) a metoda imunomagnetické separace (IMS). Výsledky obou metod byly srovnány. Vzorky mléka byly inokulovány bakteriím kmenem E. coli O157:H7 (CCM 4787) v množství přibližně 102 KTJ.ml-1 a následně tepelně ošetřeny. Metodou ELFA nebyl po provedení pasterace 57 oC/15 s, 68 oC/15 s, 63 oC/30 minut a 72 oC/15 s detekována ani v jednom ze vzorků mléka bakterie E. coli O157:H7, kdežto při použití metody IMS byla prokázána přítomnost těchto bakterií u vzorků mléka po pasteraci 57 oC/15 s a 68 oC/15 s. Výsledky potvrzují vyšší citlivost metody IMS, která je pro detekci E. coli O157:H7 používaná jako metoda referenční. Studie potvrdila, že šetrná pasterace (72 oC/15 s) a dlouhodobá pasterace (63 oC/30 min), používané k ošetření mléka v souladu s požadavky legislativy (Nařízení (ES) č. 853/2004), zajistí z hlediska výskytu patogenní bakterie E. coli O157:H7 bezpečnost potravin.

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Others

  • Publication year

    2016

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    Hygiena a technologie potravin XLVI. Lenfeldovy a Höklovy dny Sborník přednášek a posterů

  • ISBN

    978-80-7305-782-4

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Number of pages

    4

  • Pages from-to

    219-222

  • Publisher name

    Veterinární a farmaceutická univerzita Brno

  • Place of publication

    Brno

  • Event location

    Brno

  • Event date

    Oct 19, 2016

  • Type of event by nationality

    CST - Celostátní akce

  • UT code for WoS article