All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Determination of colour processed cheese

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F17%3A43875558" target="_blank" >RIV/62157124:16270/17:43875558 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Stanovení barvy tavených sýrů

  • Original language description

    Cílem práce bylo stanovení barevných parametrů u vybraných druhů tavených sýrů. Celkem bylo použito pět druhů neochucených a tři druhy šunkových tavených sýrů od různých výrobců. Pomocí přístroje Superchroma S-Spex byly stanoveny parametry L*, a*, b* a následně byly dopočítány parametry C* a h°. U neochucených tavených sýrů dosáhly nejvyšších hodnot parametrů a*, b* a C* sýry Smetanito a Apetito, které naopak u parametru L* dosáhly hodnot nejnižších. U těchto sýrů celkově největší odchylky byly zaznamenány u parametrů L* a a*, u kterých se výsledky sýrů Apetito a Smetanito vždy nejvíce liší od ostatních. Naopak u parametrů b* a C* jsou viditelné jen mírné odchylky. V porovnání s ostatními byly hodnoty parametru h° u všech neochucených sýrů velmi vyrovnané. U šunkových tavených sýrů parametry a* a b* jsou obdobné. Nejvyšší hodnoty byly zaznamenány u taveného sýru Apetito, což je způsobeno nejvyšším podílem přidané šunky (7,3 %) a nejnižší u produktu Smetanito s podílem šunky pouhých 3,9 %. Tavený sýr Veselá kráva s obsahem šunky 5,5 % nabývá u všech parametrů středních hodnot kromě parametru L*, u kterého zastává hodnotu nejvyšší. U parametru h° dosáhl výrobek Smetanito nejvyšších hodnot a nejnižších sýr Apetito. Výsledky parametru C* jsou vzhledem k předchozímu parametru inverzní. V případě obou kategorií tavených sýrů byl prokázán statisticky významný rozdíl mezi analyzovanými vzorky (? = 0,05).

  • Czech name

    Stanovení barvy tavených sýrů

  • Czech description

    Cílem práce bylo stanovení barevných parametrů u vybraných druhů tavených sýrů. Celkem bylo použito pět druhů neochucených a tři druhy šunkových tavených sýrů od různých výrobců. Pomocí přístroje Superchroma S-Spex byly stanoveny parametry L*, a*, b* a následně byly dopočítány parametry C* a h°. U neochucených tavených sýrů dosáhly nejvyšších hodnot parametrů a*, b* a C* sýry Smetanito a Apetito, které naopak u parametru L* dosáhly hodnot nejnižších. U těchto sýrů celkově největší odchylky byly zaznamenány u parametrů L* a a*, u kterých se výsledky sýrů Apetito a Smetanito vždy nejvíce liší od ostatních. Naopak u parametrů b* a C* jsou viditelné jen mírné odchylky. V porovnání s ostatními byly hodnoty parametru h° u všech neochucených sýrů velmi vyrovnané. U šunkových tavených sýrů parametry a* a b* jsou obdobné. Nejvyšší hodnoty byly zaznamenány u taveného sýru Apetito, což je způsobeno nejvyšším podílem přidané šunky (7,3 %) a nejnižší u produktu Smetanito s podílem šunky pouhých 3,9 %. Tavený sýr Veselá kráva s obsahem šunky 5,5 % nabývá u všech parametrů středních hodnot kromě parametru L*, u kterého zastává hodnotu nejvyšší. U parametru h° dosáhl výrobek Smetanito nejvyšších hodnot a nejnižších sýr Apetito. Výsledky parametru C* jsou vzhledem k předchozímu parametru inverzní. V případě obou kategorií tavených sýrů byl prokázán statisticky významný rozdíl mezi analyzovanými vzorky (? = 0,05).

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    40301 - Veterinary science

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    N - Vyzkumna aktivita podporovana z neverejnych zdroju

Others

  • Publication year

    2017

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    Hygiena a technologie potravin 47. Lenfeldovy a Höklovy dny, Sborník přednášek a posterů

  • ISBN

    978-80-7305-793-0

  • ISSN

  • e-ISSN

    neuvedeno

  • Number of pages

    4

  • Pages from-to

    100-103

  • Publisher name

    Veterinární a farmaceutická univerzita Brno

  • Place of publication

    Brno

  • Event location

    Veterinární a farmaceutciká unvierzita Brno

  • Event date

    Oct 18, 2017

  • Type of event by nationality

    EUR - Evropská akce

  • UT code for WoS article