Determination of colour processed cheese
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F17%3A43875558" target="_blank" >RIV/62157124:16270/17:43875558 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Stanovení barvy tavených sýrů
Original language description
Cílem práce bylo stanovení barevných parametrů u vybraných druhů tavených sýrů. Celkem bylo použito pět druhů neochucených a tři druhy šunkových tavených sýrů od různých výrobců. Pomocí přístroje Superchroma S-Spex byly stanoveny parametry L*, a*, b* a následně byly dopočítány parametry C* a h°. U neochucených tavených sýrů dosáhly nejvyšších hodnot parametrů a*, b* a C* sýry Smetanito a Apetito, které naopak u parametru L* dosáhly hodnot nejnižších. U těchto sýrů celkově největší odchylky byly zaznamenány u parametrů L* a a*, u kterých se výsledky sýrů Apetito a Smetanito vždy nejvíce liší od ostatních. Naopak u parametrů b* a C* jsou viditelné jen mírné odchylky. V porovnání s ostatními byly hodnoty parametru h° u všech neochucených sýrů velmi vyrovnané. U šunkových tavených sýrů parametry a* a b* jsou obdobné. Nejvyšší hodnoty byly zaznamenány u taveného sýru Apetito, což je způsobeno nejvyšším podílem přidané šunky (7,3 %) a nejnižší u produktu Smetanito s podílem šunky pouhých 3,9 %. Tavený sýr Veselá kráva s obsahem šunky 5,5 % nabývá u všech parametrů středních hodnot kromě parametru L*, u kterého zastává hodnotu nejvyšší. U parametru h° dosáhl výrobek Smetanito nejvyšších hodnot a nejnižších sýr Apetito. Výsledky parametru C* jsou vzhledem k předchozímu parametru inverzní. V případě obou kategorií tavených sýrů byl prokázán statisticky významný rozdíl mezi analyzovanými vzorky (? = 0,05).
Czech name
Stanovení barvy tavených sýrů
Czech description
Cílem práce bylo stanovení barevných parametrů u vybraných druhů tavených sýrů. Celkem bylo použito pět druhů neochucených a tři druhy šunkových tavených sýrů od různých výrobců. Pomocí přístroje Superchroma S-Spex byly stanoveny parametry L*, a*, b* a následně byly dopočítány parametry C* a h°. U neochucených tavených sýrů dosáhly nejvyšších hodnot parametrů a*, b* a C* sýry Smetanito a Apetito, které naopak u parametru L* dosáhly hodnot nejnižších. U těchto sýrů celkově největší odchylky byly zaznamenány u parametrů L* a a*, u kterých se výsledky sýrů Apetito a Smetanito vždy nejvíce liší od ostatních. Naopak u parametrů b* a C* jsou viditelné jen mírné odchylky. V porovnání s ostatními byly hodnoty parametru h° u všech neochucených sýrů velmi vyrovnané. U šunkových tavených sýrů parametry a* a b* jsou obdobné. Nejvyšší hodnoty byly zaznamenány u taveného sýru Apetito, což je způsobeno nejvyšším podílem přidané šunky (7,3 %) a nejnižší u produktu Smetanito s podílem šunky pouhých 3,9 %. Tavený sýr Veselá kráva s obsahem šunky 5,5 % nabývá u všech parametrů středních hodnot kromě parametru L*, u kterého zastává hodnotu nejvyšší. U parametru h° dosáhl výrobek Smetanito nejvyšších hodnot a nejnižších sýr Apetito. Výsledky parametru C* jsou vzhledem k předchozímu parametru inverzní. V případě obou kategorií tavených sýrů byl prokázán statisticky významný rozdíl mezi analyzovanými vzorky (? = 0,05).
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
—
OECD FORD branch
40301 - Veterinary science
Result continuities
Project
—
Continuities
N - Vyzkumna aktivita podporovana z neverejnych zdroju
Others
Publication year
2017
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Hygiena a technologie potravin 47. Lenfeldovy a Höklovy dny, Sborník přednášek a posterů
ISBN
978-80-7305-793-0
ISSN
—
e-ISSN
neuvedeno
Number of pages
4
Pages from-to
100-103
Publisher name
Veterinární a farmaceutická univerzita Brno
Place of publication
Brno
Event location
Veterinární a farmaceutciká unvierzita Brno
Event date
Oct 18, 2017
Type of event by nationality
EUR - Evropská akce
UT code for WoS article
—