Determination of color parameters for selected types of sausages
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F22%3A43880095" target="_blank" >RIV/62157124:16270/22:43880095 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="https://www.vfu.cz/files/upload/1697/LI.%20Lenfeldovy%20a%20Hoklovy%20dny%20-%20sbornik.pdf" target="_blank" >https://www.vfu.cz/files/upload/1697/LI.%20Lenfeldovy%20a%20Hoklovy%20dny%20-%20sbornik.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Stanovení barevných parametrů u vybraných druhů párků
Original language description
Cílem studie bylo změřit a vyhodnotit barevné parametry u 6 druhů párků zakoupených v tržní síti. Stanovení probíhalo pomocí přístroje Superchroma S-Spex, který měřil hodnoty pro parametr L*, a* a b*, následně byly dopočítány parametry C* a h°. U parametru L* se hodnoty pohybovaly v rozmezí od 64,38 do 75,02, přičemž nejvyšší hodnotu měl vzorek č. 4. - sýrový párek speciál. Parametr a* vykazoval hodnoty v rozmezí od 6,31 do 16,83, nejvyšší hodnotu měl vzorek č. 2 - debrecínské párky. U parametru b* se hodnoty pohybovaly v rozmezí od 9,11 do 22,34 a u parametru C* od 11,09 do 27,97. Nejvyšší hodnoty u obou parametrů dosahoval opět vzorek č. 2 - debrecínské párky. U parametru h° se naměřené hodnoty pohybovaly v rozmezí od 0,85 do 1,05 a nejvyšší hodnotu měl vzorek č. 4. U všech posuzovaných parametrů L*, a*, b*, C*, h° byly statisticky významné rozdíly (P < 0,05) mezi jednotlivými druhy párků.
Czech name
Stanovení barevných parametrů u vybraných druhů párků
Czech description
Cílem studie bylo změřit a vyhodnotit barevné parametry u 6 druhů párků zakoupených v tržní síti. Stanovení probíhalo pomocí přístroje Superchroma S-Spex, který měřil hodnoty pro parametr L*, a* a b*, následně byly dopočítány parametry C* a h°. U parametru L* se hodnoty pohybovaly v rozmezí od 64,38 do 75,02, přičemž nejvyšší hodnotu měl vzorek č. 4. - sýrový párek speciál. Parametr a* vykazoval hodnoty v rozmezí od 6,31 do 16,83, nejvyšší hodnotu měl vzorek č. 2 - debrecínské párky. U parametru b* se hodnoty pohybovaly v rozmezí od 9,11 do 22,34 a u parametru C* od 11,09 do 27,97. Nejvyšší hodnoty u obou parametrů dosahoval opět vzorek č. 2 - debrecínské párky. U parametru h° se naměřené hodnoty pohybovaly v rozmezí od 0,85 do 1,05 a nejvyšší hodnotu měl vzorek č. 4. U všech posuzovaných parametrů L*, a*, b*, C*, h° byly statisticky významné rozdíly (P < 0,05) mezi jednotlivými druhy párků.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
—
OECD FORD branch
40301 - Veterinary science
Result continuities
Project
—
Continuities
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2022
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Hygiena a technologie potravin LI. Lenfeldovy a Höklovy dny: Sborník přednášek a posterů
ISBN
978-80-7305-876-0
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
4
Pages from-to
124-127
Publisher name
Veterinární univerzita Brno
Place of publication
Brno
Event location
Brno
Event date
Oct 12, 2022
Type of event by nationality
CST - Celostátní akce
UT code for WoS article
—