All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Determination of colour in selected sausages

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F19%3A43877364" target="_blank" >RIV/62157124:16270/19:43877364 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Možnosti stanovení barvy u špekáčků a točeného salámu

  • Original language description

    Barva byla stanovena u vybraných druhů špekáčků a točeného salámu od 5 různých výrobců. Spektrofotometrem Superchroma S-Spex byly stanoveny parametry L*, a*, b* a následně byly dopočítány parametry C* a h°. Při srovnávání hodnot mezi vzorky od různých výrobců se hodnoty pro parametr L* u skupiny točených salámů pohybovaly v rozmezí od 59,25 ? 0,85 do 66,20 ? 1,14 a u špekáčků od 61,33 ? 2,24 do 65,84 ? 0,69. U točeného salámu nejvyšších hodnot dosahoval vzorek E a u špekáčků vzorek C. Rozpětí hodnot parametru a* bylo pro točený salám od 13,51 ? 0,85 do 18,00 ? 0,51, pro špekáčky od 12,95 ? 0,62 do 17,65 ? 1,16. Nejvyšší hodnotu tohoto parametru, a tím i větší podíl červené barvy, měly u obou testovaných skupin vzorky výrobce D. Parametr b* měl rozmezí hodnot od 13,20 ? 0,55 do 20,00 ? 0,59 (točený salám) a od 13,74 ? 1,28 do 21,04 ? 1,36 (špekáčky). Nejvyšší hodnoty jak parametru a*, tak parametru b* i parametru C* byly zjištěny u vzorků D. U parametru h° byly hodnoty téměř totožné, avšak nejvyšší hodnotu měl u točeného salámu vzorek B (0,85 ? 0,01) a u špekáčků vzorky C a E (0,88 ? 0,02). Bylo zjištěno, že množství a nehomogenita tukových částí má na barvu masných výrobků značný vliv, zejména na obsah červené barvy a na hodnoty jasu.

  • Czech name

    Možnosti stanovení barvy u špekáčků a točeného salámu

  • Czech description

    Barva byla stanovena u vybraných druhů špekáčků a točeného salámu od 5 různých výrobců. Spektrofotometrem Superchroma S-Spex byly stanoveny parametry L*, a*, b* a následně byly dopočítány parametry C* a h°. Při srovnávání hodnot mezi vzorky od různých výrobců se hodnoty pro parametr L* u skupiny točených salámů pohybovaly v rozmezí od 59,25 ? 0,85 do 66,20 ? 1,14 a u špekáčků od 61,33 ? 2,24 do 65,84 ? 0,69. U točeného salámu nejvyšších hodnot dosahoval vzorek E a u špekáčků vzorek C. Rozpětí hodnot parametru a* bylo pro točený salám od 13,51 ? 0,85 do 18,00 ? 0,51, pro špekáčky od 12,95 ? 0,62 do 17,65 ? 1,16. Nejvyšší hodnotu tohoto parametru, a tím i větší podíl červené barvy, měly u obou testovaných skupin vzorky výrobce D. Parametr b* měl rozmezí hodnot od 13,20 ? 0,55 do 20,00 ? 0,59 (točený salám) a od 13,74 ? 1,28 do 21,04 ? 1,36 (špekáčky). Nejvyšší hodnoty jak parametru a*, tak parametru b* i parametru C* byly zjištěny u vzorků D. U parametru h° byly hodnoty téměř totožné, avšak nejvyšší hodnotu měl u točeného salámu vzorek B (0,85 ? 0,01) a u špekáčků vzorky C a E (0,88 ? 0,02). Bylo zjištěno, že množství a nehomogenita tukových částí má na barvu masných výrobků značný vliv, zejména na obsah červené barvy a na hodnoty jasu.

Classification

  • Type

    J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    40301 - Veterinary science

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Others

  • Publication year

    2019

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Maso

  • ISSN

    1210-4086

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    30

  • Issue of the periodical within the volume

    2

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    3

  • Pages from-to

    46-48

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database