All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Determination of color for selected types of pastry

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F18%3A43876434" target="_blank" >RIV/62157124:16270/18:43876434 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Stanovení barvy u vybraných druhů pečiva

  • Original language description

    Ke stanovení barvy bylo vybráno šest druhů běžně dostupného, tmavého pečiva, z toho jeden vzorek tukového rohlíku. Pomocí přístroje Superchroma S-Spex byly stanoveny parametry L*, a*, b* a následně byly dopočítány parametry C* a h°. Parametr L* se pohyboval v rozmezí od 50,94 ? 1,79 do 75,75 ? 2,96. Nejvyšších hodnot dosáhl vzorek č. 6 - Tukový rohlík. Parametr a* měl rozmezí od 1,00 ? 2,05 do 6,21 ? 0,58. Nejvyšších hodnot dosáhl vzorek č. 5 - Raženka celozrnná. V důsledku Maillardovy reakce lze předpokládat vyšší podíl cukru, u tohoto výrobků, a tím i větší podíl červené barvy. Parametr b* představoval rozmezí hodnot od 10,45 ? 0,54 do 15,25 ? 1,40. Podíl žluté barvy úzce souvisí s přídatnými surovinami. Parametr C*, kopíruje parametr b* a dá se předpokládat mezi těmito grafy určitá závislost. Tedy závislost surovin, které ovlivňují jak barvu výrobku, tak její sytost. Největší úhel parametru h° byl prokázán u vzorku č. 6 (1,51 ? 0,10) s nejvyšší směrodatnou odchylkou. U všech druhů pekařských výrobků byl prokázán statisticky významný rozdíl (? = 0,05). Bylo zjištěno, že pórovitost pekařských výrobků má velký vliv na naměřené hodnoty a s ní související vysoké směrodatné odchylky, a proto přístrojové stanovení pečiva není nejvhodnějším způsobem pro zjištění barvy.

  • Czech name

    Stanovení barvy u vybraných druhů pečiva

  • Czech description

    Ke stanovení barvy bylo vybráno šest druhů běžně dostupného, tmavého pečiva, z toho jeden vzorek tukového rohlíku. Pomocí přístroje Superchroma S-Spex byly stanoveny parametry L*, a*, b* a následně byly dopočítány parametry C* a h°. Parametr L* se pohyboval v rozmezí od 50,94 ? 1,79 do 75,75 ? 2,96. Nejvyšších hodnot dosáhl vzorek č. 6 - Tukový rohlík. Parametr a* měl rozmezí od 1,00 ? 2,05 do 6,21 ? 0,58. Nejvyšších hodnot dosáhl vzorek č. 5 - Raženka celozrnná. V důsledku Maillardovy reakce lze předpokládat vyšší podíl cukru, u tohoto výrobků, a tím i větší podíl červené barvy. Parametr b* představoval rozmezí hodnot od 10,45 ? 0,54 do 15,25 ? 1,40. Podíl žluté barvy úzce souvisí s přídatnými surovinami. Parametr C*, kopíruje parametr b* a dá se předpokládat mezi těmito grafy určitá závislost. Tedy závislost surovin, které ovlivňují jak barvu výrobku, tak její sytost. Největší úhel parametru h° byl prokázán u vzorku č. 6 (1,51 ? 0,10) s nejvyšší směrodatnou odchylkou. U všech druhů pekařských výrobků byl prokázán statisticky významný rozdíl (? = 0,05). Bylo zjištěno, že pórovitost pekařských výrobků má velký vliv na naměřené hodnoty a s ní související vysoké směrodatné odchylky, a proto přístrojové stanovení pečiva není nejvhodnějším způsobem pro zjištění barvy.

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    40301 - Veterinary science

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    N - Vyzkumna aktivita podporovana z neverejnych zdroju

Others

  • Publication year

    2018

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    Hygiena a technologie potravin XLVIII. Lenfeldovy a Höklovy dny

  • ISBN

    978-80-7305-807-4

  • ISSN

  • e-ISSN

    neuvedeno

  • Number of pages

    4

  • Pages from-to

    110-113

  • Publisher name

    Veterinární a farmaceutická univerzita Brno

  • Place of publication

    Brno

  • Event location

    Brno

  • Event date

    Oct 17, 2018

  • Type of event by nationality

    WRD - Celosvětová akce

  • UT code for WoS article