Detection of ?-, ?, ?- carrageenan by lectin histochemistry
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F17%3A43875670" target="_blank" >RIV/62157124:16270/17:43875670 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Detekce ?-, ?-, ? ? karagenanů lektinovou histochemií
Original language description
Karagenany jsou polysacharidy, které mají schopnost tvořit gel. Této vlastnosti se využívá i v potravinářství, kde se karagenany přidávají do potravin jako zahušťovadla. V tomto odvětví se využívá zejména kappa, iota a lambda karagenan, které se od sebe liší ve vlastnostech výsledného gelu. Cílem této práce bylo ověřit možnost detekce kappa, iota a lambda karagenanů na základně rozdílné intenzity zbarveni pomocí lektinové histochemie. Obrazovou analýzou byl potvrzen barevný rozdíl mezi jednotlivými typy karagenanu. Z měřených parametrů byl rozdíl v parametrech průměrné barevné intenzity a typického odstínů. Na základě těchto parametrů lze od sebe rozlišit ?-, ?- a ?- karagenan.
Czech name
Detekce ?-, ?-, ? ? karagenanů lektinovou histochemií
Czech description
Karagenany jsou polysacharidy, které mají schopnost tvořit gel. Této vlastnosti se využívá i v potravinářství, kde se karagenany přidávají do potravin jako zahušťovadla. V tomto odvětví se využívá zejména kappa, iota a lambda karagenan, které se od sebe liší ve vlastnostech výsledného gelu. Cílem této práce bylo ověřit možnost detekce kappa, iota a lambda karagenanů na základně rozdílné intenzity zbarveni pomocí lektinové histochemie. Obrazovou analýzou byl potvrzen barevný rozdíl mezi jednotlivými typy karagenanu. Z měřených parametrů byl rozdíl v parametrech průměrné barevné intenzity a typického odstínů. Na základě těchto parametrů lze od sebe rozlišit ?-, ?- a ?- karagenan.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
—
OECD FORD branch
40500 - Other agricultural sciences
Result continuities
Project
—
Continuities
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2017
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Hygiena a technologie potravin XLVII. Lenfeldovy a Höklovy dny ? Sborník přednášek a posterů
ISBN
978-80-7305-793-0
ISSN
—
e-ISSN
neuvedeno
Number of pages
4
Pages from-to
77-80
Publisher name
Veterinární a farmaceutická univerzita Brno
Place of publication
Brno
Event location
Brno
Event date
Oct 18, 2017
Type of event by nationality
EUR - Evropská akce
UT code for WoS article
—