All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Meat Industry in Central and Eastern Europe: changes, trends and challenges

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F17%3A43876056" target="_blank" >RIV/62157124:16270/17:43876056 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Masný průmysl ve střední a východní Evropě: Změny, trendy, výzvy

  • Original language description

    V zemích střední a východní Evropy (Německo, Rakousko, Česká republika, Slovensko, Polsko a Maďarsko) proběhl v uplynulých letech v produkci masa rozdílný vývoj. Díky úbytku domácí produkce vepřového masa ve státech východní Evropy včetně České republiky mohly země jižní, západní i severní Evropy svoji výrobu navýšit. Průměrná spotřeba vepřového masa se totiž příliš nezměnila a pokles domácí produkce byl kompenzován zvýšenými dovozy na vlastní trhy. Bez ohledu na produkci masa v jednotlivých zemích lze v regionu střední a východní Evropy pozorovat pozvolný pokles spotřeby masa, zejména hovězího a v menší míře i vepřového, naopak konzumace drůbežího masa v uplynulém čtvrtstoletí vzrostla. V ČR představovala průměrná spotřeba drůbežího masa na osobu v r. 1995 více než 200 % stavu r. 1991, v Německu to bylo 162 %. V posledních letech se prosadily způsoby balení čerstvého masa, které prodlužují údržnost a zvyšují i bezpečnost pro spotřebitele z hlediska prevence možnosti uvolnění masové šťávy. Pro čerstvé maso v malospotřebitelském balení se v současnosti nejvíce používá způsob balení v ochranné atmosféře a vakuové skin balení (tzv. Darfresh? nebo Multifresh?). Z moderních trendů se prosazují požadavky na produkty ?clean label?, výrobky z kategorie ?convenience? a zejména na německém trhu je v současnosti nejrychleji rostoucím segmentem skupina vegetariánských a veganských náhražek masných výrobků.

  • Czech name

    Masný průmysl ve střední a východní Evropě: Změny, trendy, výzvy

  • Czech description

    V zemích střední a východní Evropy (Německo, Rakousko, Česká republika, Slovensko, Polsko a Maďarsko) proběhl v uplynulých letech v produkci masa rozdílný vývoj. Díky úbytku domácí produkce vepřového masa ve státech východní Evropy včetně České republiky mohly země jižní, západní i severní Evropy svoji výrobu navýšit. Průměrná spotřeba vepřového masa se totiž příliš nezměnila a pokles domácí produkce byl kompenzován zvýšenými dovozy na vlastní trhy. Bez ohledu na produkci masa v jednotlivých zemích lze v regionu střední a východní Evropy pozorovat pozvolný pokles spotřeby masa, zejména hovězího a v menší míře i vepřového, naopak konzumace drůbežího masa v uplynulém čtvrtstoletí vzrostla. V ČR představovala průměrná spotřeba drůbežího masa na osobu v r. 1995 více než 200 % stavu r. 1991, v Německu to bylo 162 %. V posledních letech se prosadily způsoby balení čerstvého masa, které prodlužují údržnost a zvyšují i bezpečnost pro spotřebitele z hlediska prevence možnosti uvolnění masové šťávy. Pro čerstvé maso v malospotřebitelském balení se v současnosti nejvíce používá způsob balení v ochranné atmosféře a vakuové skin balení (tzv. Darfresh? nebo Multifresh?). Z moderních trendů se prosazují požadavky na produkty ?clean label?, výrobky z kategorie ?convenience? a zejména na německém trhu je v současnosti nejrychleji rostoucím segmentem skupina vegetariánských a veganských náhražek masných výrobků.

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    40301 - Veterinary science

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    N - Vyzkumna aktivita podporovana z neverejnych zdroju

Others

  • Publication year

    2017

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    Sborník XLIII. konference o jakosti potravin a potravinových surovin - Ingrovy dny 2017

  • ISBN

    978-80-7509-476-6

  • ISSN

  • e-ISSN

    neuvedeno

  • Number of pages

    7

  • Pages from-to

    22-28

  • Publisher name

    Mendelova univerzita v Brně

  • Place of publication

    Brno

  • Event location

    Brno

  • Event date

    Mar 1, 2017

  • Type of event by nationality

    CST - Celostátní akce

  • UT code for WoS article