Meat Industry in Central and Eastern Europe: changes, trends and challenges
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F17%3A43876056" target="_blank" >RIV/62157124:16270/17:43876056 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Masný průmysl ve střední a východní Evropě: Změny, trendy, výzvy
Original language description
V zemích střední a východní Evropy (Německo, Rakousko, Česká republika, Slovensko, Polsko a Maďarsko) proběhl v uplynulých letech v produkci masa rozdílný vývoj. Díky úbytku domácí produkce vepřového masa ve státech východní Evropy včetně České republiky mohly země jižní, západní i severní Evropy svoji výrobu navýšit. Průměrná spotřeba vepřového masa se totiž příliš nezměnila a pokles domácí produkce byl kompenzován zvýšenými dovozy na vlastní trhy. Bez ohledu na produkci masa v jednotlivých zemích lze v regionu střední a východní Evropy pozorovat pozvolný pokles spotřeby masa, zejména hovězího a v menší míře i vepřového, naopak konzumace drůbežího masa v uplynulém čtvrtstoletí vzrostla. V ČR představovala průměrná spotřeba drůbežího masa na osobu v r. 1995 více než 200 % stavu r. 1991, v Německu to bylo 162 %. V posledních letech se prosadily způsoby balení čerstvého masa, které prodlužují údržnost a zvyšují i bezpečnost pro spotřebitele z hlediska prevence možnosti uvolnění masové šťávy. Pro čerstvé maso v malospotřebitelském balení se v současnosti nejvíce používá způsob balení v ochranné atmosféře a vakuové skin balení (tzv. Darfresh? nebo Multifresh?). Z moderních trendů se prosazují požadavky na produkty ?clean label?, výrobky z kategorie ?convenience? a zejména na německém trhu je v současnosti nejrychleji rostoucím segmentem skupina vegetariánských a veganských náhražek masných výrobků.
Czech name
Masný průmysl ve střední a východní Evropě: Změny, trendy, výzvy
Czech description
V zemích střední a východní Evropy (Německo, Rakousko, Česká republika, Slovensko, Polsko a Maďarsko) proběhl v uplynulých letech v produkci masa rozdílný vývoj. Díky úbytku domácí produkce vepřového masa ve státech východní Evropy včetně České republiky mohly země jižní, západní i severní Evropy svoji výrobu navýšit. Průměrná spotřeba vepřového masa se totiž příliš nezměnila a pokles domácí produkce byl kompenzován zvýšenými dovozy na vlastní trhy. Bez ohledu na produkci masa v jednotlivých zemích lze v regionu střední a východní Evropy pozorovat pozvolný pokles spotřeby masa, zejména hovězího a v menší míře i vepřového, naopak konzumace drůbežího masa v uplynulém čtvrtstoletí vzrostla. V ČR představovala průměrná spotřeba drůbežího masa na osobu v r. 1995 více než 200 % stavu r. 1991, v Německu to bylo 162 %. V posledních letech se prosadily způsoby balení čerstvého masa, které prodlužují údržnost a zvyšují i bezpečnost pro spotřebitele z hlediska prevence možnosti uvolnění masové šťávy. Pro čerstvé maso v malospotřebitelském balení se v současnosti nejvíce používá způsob balení v ochranné atmosféře a vakuové skin balení (tzv. Darfresh? nebo Multifresh?). Z moderních trendů se prosazují požadavky na produkty ?clean label?, výrobky z kategorie ?convenience? a zejména na německém trhu je v současnosti nejrychleji rostoucím segmentem skupina vegetariánských a veganských náhražek masných výrobků.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
—
OECD FORD branch
40301 - Veterinary science
Result continuities
Project
—
Continuities
N - Vyzkumna aktivita podporovana z neverejnych zdroju
Others
Publication year
2017
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Sborník XLIII. konference o jakosti potravin a potravinových surovin - Ingrovy dny 2017
ISBN
978-80-7509-476-6
ISSN
—
e-ISSN
neuvedeno
Number of pages
7
Pages from-to
22-28
Publisher name
Mendelova univerzita v Brně
Place of publication
Brno
Event location
Brno
Event date
Mar 1, 2017
Type of event by nationality
CST - Celostátní akce
UT code for WoS article
—