All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Meat production: World, EU, Czech Republic

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F24%3A43881326" target="_blank" >RIV/62157124:16270/24:43881326 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

    <a href="https://doi.mendelu.cz/pdfs/doi/9900/06/5500.pdf" target="_blank" >https://doi.mendelu.cz/pdfs/doi/9900/06/5500.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.11118/978-80-7509-996-9-0154" target="_blank" >10.11118/978-80-7509-996-9-0154</a>

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Aktuální produkce masa: Svět, EU, ČR

  • Original language description

    Globální produkce masa (drůbeží, vepřové, hovězí, skopové) dosahuje aktuálně 360–370 mil. t ročně. Meziroční nárůst se pohybuje do 2 %, přičemž největší dynamiku vykazuje drůbeží (resp. kuřecí) maso, které v polovině minulé dekády překonalo svým objemem produkci vepřového masa. Největší zvyšování produkce masa probíhá v Asii, následuje Jižní Amerika. Evropa v produkci masa stagnuje, členské státy EU vykazují v posledních letech propad produkce vepřového i hovězího masa. V EU patří mezi největší producenty masa Španělsko, Německo, Francie nebo Polsko. V České republice se od roku 2000 významně snížila produkce vepřového masa, k poklesu došlo i u hovězího masa. Porovnáme-li domácí produkci vepřového, drůbežího nebo hovězího masa, ani v jednom druhu nedostačuje celkové domácí spotřebě. Největší podíl (55 %) na domácí spotřebě v r. 2023 pokryl import vepřového masa.

  • Czech name

    Aktuální produkce masa: Svět, EU, ČR

  • Czech description

    Globální produkce masa (drůbeží, vepřové, hovězí, skopové) dosahuje aktuálně 360–370 mil. t ročně. Meziroční nárůst se pohybuje do 2 %, přičemž největší dynamiku vykazuje drůbeží (resp. kuřecí) maso, které v polovině minulé dekády překonalo svým objemem produkci vepřového masa. Největší zvyšování produkce masa probíhá v Asii, následuje Jižní Amerika. Evropa v produkci masa stagnuje, členské státy EU vykazují v posledních letech propad produkce vepřového i hovězího masa. V EU patří mezi největší producenty masa Španělsko, Německo, Francie nebo Polsko. V České republice se od roku 2000 významně snížila produkce vepřového masa, k poklesu došlo i u hovězího masa. Porovnáme-li domácí produkci vepřového, drůbežího nebo hovězího masa, ani v jednom druhu nedostačuje celkové domácí spotřebě. Největší podíl (55 %) na domácí spotřebě v r. 2023 pokryl import vepřového masa.

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    40301 - Veterinary science

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Others

  • Publication year

    2024

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    Sborník L. Konference o jakosti potravin a potravinových surovin - Ingrovy dny 2024

  • ISBN

    978-80-7509-996-9

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Number of pages

    6

  • Pages from-to

    154-159

  • Publisher name

    Mendelova univerzita v Brně

  • Place of publication

    Brno

  • Event location

    Brno

  • Event date

    Mar 5, 2024

  • Type of event by nationality

    EUR - Evropská akce

  • UT code for WoS article