All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

The Growth of Lactic Acid Bacteria on Meat and in Thermally Treated Meat Products

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F17%3A43876057" target="_blank" >RIV/62157124:16270/17:43876057 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Růst bakterií mléčného kvašení na mase a v tepelně opracovaných masných výrobcích

  • Original language description

    Psychrotrofní bakterie mléčného kvašení (BMK) jsou přítomné na mase uloženém v chladírenských teplotách společně s dalšími mikrobiálními skupinami a druhy. Často tvoří směsnou komunitu druhů, která po několika dnech nebo týdnech dominuje celkové bakteriální populaci. BMK mohou být příčinou, nebo jsou považovány za původce kažení masa. Nicméně někteří zástupci této skupiny jsou rovněž popisováni jako kompetitivní mikroflóra, která kontroluje růst nežádoucích bakterií způsobujících kažení nebo i alimentární onemocnění. Úloha BMK v mikrobiální stabilitě a kvalitě masa je proto kontroverzní. Na mase a masných výrobcích zastupují převážně druhy Lactobacillus sakei a Leuconostoc mesenteroides. Často jsou ve vysokých počtech izolovány také druhy Lactobacillus curvatus, Leuc. carnosum a Carnobacterium divergens. Z dalších rodů a druhů je to Weissella (zejména W. viridescens) a Lactococcus (např. Lc. piscium, Lc. raffinolactis). V tepelně opracovaných masných výrobcích typu šunek byly izolovány druhy Leuc. gelidum, Leuc. carnosum, W. viridescens, Lb. sakei. Po třítýdenním skladování plátkovaných šunek balených v ochranné atmosféře dosáhla populace BMK hodnot 8 log KTJ/g. Stejná hodnota v počtu BMK byla zaznamenána v salámech Vysočina připravených z čerstvého masa po skladování 2 měsíce při ? 18 °C. Ze vzorků salámu byl izolován druh W. viridescens. Hodnoty populace BMK log 7-8 KTJ/g byly zaznamenány po skladování čerstvého hovězího i vepřového v teplotách 2 °C po dobu 2 týdnů a při ? 18 °C po dobu 3 měsíců. Ze vzorků skladovaného masa byly izolovány rody Lactobacillus a Leuconostoc.

  • Czech name

    Růst bakterií mléčného kvašení na mase a v tepelně opracovaných masných výrobcích

  • Czech description

    Psychrotrofní bakterie mléčného kvašení (BMK) jsou přítomné na mase uloženém v chladírenských teplotách společně s dalšími mikrobiálními skupinami a druhy. Často tvoří směsnou komunitu druhů, která po několika dnech nebo týdnech dominuje celkové bakteriální populaci. BMK mohou být příčinou, nebo jsou považovány za původce kažení masa. Nicméně někteří zástupci této skupiny jsou rovněž popisováni jako kompetitivní mikroflóra, která kontroluje růst nežádoucích bakterií způsobujících kažení nebo i alimentární onemocnění. Úloha BMK v mikrobiální stabilitě a kvalitě masa je proto kontroverzní. Na mase a masných výrobcích zastupují převážně druhy Lactobacillus sakei a Leuconostoc mesenteroides. Často jsou ve vysokých počtech izolovány také druhy Lactobacillus curvatus, Leuc. carnosum a Carnobacterium divergens. Z dalších rodů a druhů je to Weissella (zejména W. viridescens) a Lactococcus (např. Lc. piscium, Lc. raffinolactis). V tepelně opracovaných masných výrobcích typu šunek byly izolovány druhy Leuc. gelidum, Leuc. carnosum, W. viridescens, Lb. sakei. Po třítýdenním skladování plátkovaných šunek balených v ochranné atmosféře dosáhla populace BMK hodnot 8 log KTJ/g. Stejná hodnota v počtu BMK byla zaznamenána v salámech Vysočina připravených z čerstvého masa po skladování 2 měsíce při ? 18 °C. Ze vzorků salámu byl izolován druh W. viridescens. Hodnoty populace BMK log 7-8 KTJ/g byly zaznamenány po skladování čerstvého hovězího i vepřového v teplotách 2 °C po dobu 2 týdnů a při ? 18 °C po dobu 3 měsíců. Ze vzorků skladovaného masa byly izolovány rody Lactobacillus a Leuconostoc.

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    40301 - Veterinary science

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    N - Vyzkumna aktivita podporovana z neverejnych zdroju

Others

  • Publication year

    2017

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    Zborník prednášok a posterových príspevkov Hygiena Alimentorum XXXVIII.

  • ISBN

    978-80-8077-533-9

  • ISSN

  • e-ISSN

    neuvedeno

  • Number of pages

    1

  • Pages from-to

    16

  • Publisher name

    Univerzita veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach

  • Place of publication

    Košice

  • Event location

    Štrbské Pleso

  • Event date

    May 17, 2017

  • Type of event by nationality

    EUR - Evropská akce

  • UT code for WoS article