The Growth of Lactic Acid Bacteria on Meat and in Thermally Treated Meat Products
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F17%3A43876057" target="_blank" >RIV/62157124:16270/17:43876057 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Růst bakterií mléčného kvašení na mase a v tepelně opracovaných masných výrobcích
Original language description
Psychrotrofní bakterie mléčného kvašení (BMK) jsou přítomné na mase uloženém v chladírenských teplotách společně s dalšími mikrobiálními skupinami a druhy. Často tvoří směsnou komunitu druhů, která po několika dnech nebo týdnech dominuje celkové bakteriální populaci. BMK mohou být příčinou, nebo jsou považovány za původce kažení masa. Nicméně někteří zástupci této skupiny jsou rovněž popisováni jako kompetitivní mikroflóra, která kontroluje růst nežádoucích bakterií způsobujících kažení nebo i alimentární onemocnění. Úloha BMK v mikrobiální stabilitě a kvalitě masa je proto kontroverzní. Na mase a masných výrobcích zastupují převážně druhy Lactobacillus sakei a Leuconostoc mesenteroides. Často jsou ve vysokých počtech izolovány také druhy Lactobacillus curvatus, Leuc. carnosum a Carnobacterium divergens. Z dalších rodů a druhů je to Weissella (zejména W. viridescens) a Lactococcus (např. Lc. piscium, Lc. raffinolactis). V tepelně opracovaných masných výrobcích typu šunek byly izolovány druhy Leuc. gelidum, Leuc. carnosum, W. viridescens, Lb. sakei. Po třítýdenním skladování plátkovaných šunek balených v ochranné atmosféře dosáhla populace BMK hodnot 8 log KTJ/g. Stejná hodnota v počtu BMK byla zaznamenána v salámech Vysočina připravených z čerstvého masa po skladování 2 měsíce při ? 18 °C. Ze vzorků salámu byl izolován druh W. viridescens. Hodnoty populace BMK log 7-8 KTJ/g byly zaznamenány po skladování čerstvého hovězího i vepřového v teplotách 2 °C po dobu 2 týdnů a při ? 18 °C po dobu 3 měsíců. Ze vzorků skladovaného masa byly izolovány rody Lactobacillus a Leuconostoc.
Czech name
Růst bakterií mléčného kvašení na mase a v tepelně opracovaných masných výrobcích
Czech description
Psychrotrofní bakterie mléčného kvašení (BMK) jsou přítomné na mase uloženém v chladírenských teplotách společně s dalšími mikrobiálními skupinami a druhy. Často tvoří směsnou komunitu druhů, která po několika dnech nebo týdnech dominuje celkové bakteriální populaci. BMK mohou být příčinou, nebo jsou považovány za původce kažení masa. Nicméně někteří zástupci této skupiny jsou rovněž popisováni jako kompetitivní mikroflóra, která kontroluje růst nežádoucích bakterií způsobujících kažení nebo i alimentární onemocnění. Úloha BMK v mikrobiální stabilitě a kvalitě masa je proto kontroverzní. Na mase a masných výrobcích zastupují převážně druhy Lactobacillus sakei a Leuconostoc mesenteroides. Často jsou ve vysokých počtech izolovány také druhy Lactobacillus curvatus, Leuc. carnosum a Carnobacterium divergens. Z dalších rodů a druhů je to Weissella (zejména W. viridescens) a Lactococcus (např. Lc. piscium, Lc. raffinolactis). V tepelně opracovaných masných výrobcích typu šunek byly izolovány druhy Leuc. gelidum, Leuc. carnosum, W. viridescens, Lb. sakei. Po třítýdenním skladování plátkovaných šunek balených v ochranné atmosféře dosáhla populace BMK hodnot 8 log KTJ/g. Stejná hodnota v počtu BMK byla zaznamenána v salámech Vysočina připravených z čerstvého masa po skladování 2 měsíce při ? 18 °C. Ze vzorků salámu byl izolován druh W. viridescens. Hodnoty populace BMK log 7-8 KTJ/g byly zaznamenány po skladování čerstvého hovězího i vepřového v teplotách 2 °C po dobu 2 týdnů a při ? 18 °C po dobu 3 měsíců. Ze vzorků skladovaného masa byly izolovány rody Lactobacillus a Leuconostoc.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
—
OECD FORD branch
40301 - Veterinary science
Result continuities
Project
—
Continuities
N - Vyzkumna aktivita podporovana z neverejnych zdroju
Others
Publication year
2017
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Zborník prednášok a posterových príspevkov Hygiena Alimentorum XXXVIII.
ISBN
978-80-8077-533-9
ISSN
—
e-ISSN
neuvedeno
Number of pages
1
Pages from-to
16
Publisher name
Univerzita veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach
Place of publication
Košice
Event location
Štrbské Pleso
Event date
May 17, 2017
Type of event by nationality
EUR - Evropská akce
UT code for WoS article
—