Comparison of the riboflavin content in different milk types
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F17%3A43876134" target="_blank" >RIV/62157124:16270/17:43876134 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Porovnání obsahu riboflavinu v různých druzích mléka
Original language description
Cílem práce bylo stanovení riboflavinu v různých druzích mléka: kravském (n = 110), kozím (n = 45), ovčím (n = 43) a kobylím (n = 38). Po odstranění tuku byly vzorky vysráženy kyselinou octovou na pH 4,6 nebo 4,2. Po odstředění byl riboflavin stanoven v supernatantu pomocí iontově párové chromatografie kapalinové chromatografie na reverzní fázi. (IP RPHPLC) v gradientovém modu a s fluorescenční detekcí (?ex/?em = 450/520 nm). Vyhodnocení bylo provedeno metodou kalibrační přímky. Obsah vitaminu B2 v kobylím mléce je v průměru nižší než jeho obsah v mléce přežvýkavců. V kravském mléce byly nalezeny průměrné hodnoty 1,07 ? 0,37 mg.l-1, pro kozí mléko 0,99 ? 0,46 mg.l-1, ovčí 3,52 ? 1,81 mg.l-1 a kobylí 0,16 ? 0,08 mg.l-1. Mezi jednotlivými druhy mléka byly nalezeny statistiky významné rozdíly.
Czech name
Porovnání obsahu riboflavinu v různých druzích mléka
Czech description
Cílem práce bylo stanovení riboflavinu v různých druzích mléka: kravském (n = 110), kozím (n = 45), ovčím (n = 43) a kobylím (n = 38). Po odstranění tuku byly vzorky vysráženy kyselinou octovou na pH 4,6 nebo 4,2. Po odstředění byl riboflavin stanoven v supernatantu pomocí iontově párové chromatografie kapalinové chromatografie na reverzní fázi. (IP RPHPLC) v gradientovém modu a s fluorescenční detekcí (?ex/?em = 450/520 nm). Vyhodnocení bylo provedeno metodou kalibrační přímky. Obsah vitaminu B2 v kobylím mléce je v průměru nižší než jeho obsah v mléce přežvýkavců. V kravském mléce byly nalezeny průměrné hodnoty 1,07 ? 0,37 mg.l-1, pro kozí mléko 0,99 ? 0,46 mg.l-1, ovčí 3,52 ? 1,81 mg.l-1 a kobylí 0,16 ? 0,08 mg.l-1. Mezi jednotlivými druhy mléka byly nalezeny statistiky významné rozdíly.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
—
OECD FORD branch
40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QJ1230044" target="_blank" >QJ1230044: Determination of parameters for legislative assessing of the quality and safety of raw milk from cows, sheep and goats</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2017
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Sborník XLIII. konference o jakosti potravin a potravinových surovin - Ingrovy dny 2017
ISBN
978-80-7509-476-6
ISSN
—
e-ISSN
neuvedeno
Number of pages
5
Pages from-to
70-74
Publisher name
Mendelova univerzita v Brně
Place of publication
Brno
Event location
Brno
Event date
Mar 1, 2017
Type of event by nationality
CST - Celostátní akce
UT code for WoS article
—