All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Comparison of the riboflavin content in different milk types

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F17%3A43876134" target="_blank" >RIV/62157124:16270/17:43876134 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Porovnání obsahu riboflavinu v různých druzích mléka

  • Original language description

    Cílem práce bylo stanovení riboflavinu v různých druzích mléka: kravském (n = 110), kozím (n = 45), ovčím (n = 43) a kobylím (n = 38). Po odstranění tuku byly vzorky vysráženy kyselinou octovou na pH 4,6 nebo 4,2. Po odstředění byl riboflavin stanoven v supernatantu pomocí iontově párové chromatografie kapalinové chromatografie na reverzní fázi. (IP RPHPLC) v gradientovém modu a s fluorescenční detekcí (?ex/?em = 450/520 nm). Vyhodnocení bylo provedeno metodou kalibrační přímky. Obsah vitaminu B2 v kobylím mléce je v průměru nižší než jeho obsah v mléce přežvýkavců. V kravském mléce byly nalezeny průměrné hodnoty 1,07 ? 0,37 mg.l-1, pro kozí mléko 0,99 ? 0,46 mg.l-1, ovčí 3,52 ? 1,81 mg.l-1 a kobylí 0,16 ? 0,08 mg.l-1. Mezi jednotlivými druhy mléka byly nalezeny statistiky významné rozdíly.

  • Czech name

    Porovnání obsahu riboflavinu v různých druzích mléka

  • Czech description

    Cílem práce bylo stanovení riboflavinu v různých druzích mléka: kravském (n = 110), kozím (n = 45), ovčím (n = 43) a kobylím (n = 38). Po odstranění tuku byly vzorky vysráženy kyselinou octovou na pH 4,6 nebo 4,2. Po odstředění byl riboflavin stanoven v supernatantu pomocí iontově párové chromatografie kapalinové chromatografie na reverzní fázi. (IP RPHPLC) v gradientovém modu a s fluorescenční detekcí (?ex/?em = 450/520 nm). Vyhodnocení bylo provedeno metodou kalibrační přímky. Obsah vitaminu B2 v kobylím mléce je v průměru nižší než jeho obsah v mléce přežvýkavců. V kravském mléce byly nalezeny průměrné hodnoty 1,07 ? 0,37 mg.l-1, pro kozí mléko 0,99 ? 0,46 mg.l-1, ovčí 3,52 ? 1,81 mg.l-1 a kobylí 0,16 ? 0,08 mg.l-1. Mezi jednotlivými druhy mléka byly nalezeny statistiky významné rozdíly.

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/QJ1230044" target="_blank" >QJ1230044: Determination of parameters for legislative assessing of the quality and safety of raw milk from cows, sheep and goats</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Others

  • Publication year

    2017

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    Sborník XLIII. konference o jakosti potravin a potravinových surovin - Ingrovy dny 2017

  • ISBN

    978-80-7509-476-6

  • ISSN

  • e-ISSN

    neuvedeno

  • Number of pages

    5

  • Pages from-to

    70-74

  • Publisher name

    Mendelova univerzita v Brně

  • Place of publication

    Brno

  • Event location

    Brno

  • Event date

    Mar 1, 2017

  • Type of event by nationality

    CST - Celostátní akce

  • UT code for WoS article