Antibacterial activity of honey
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F17%3A43876197" target="_blank" >RIV/62157124:16270/17:43876197 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Antibakteriální aktivita medu
Original language description
Cílem této práce bylo sledování antibakteriální aktivity medů. Byly otestovány účinky 44 medů (29 květových, 15 medovicových) na 65 bakteriálních kmenech (rody Staphylococcus, Streptococcus, Listeria, Klebsiella, Escherichia a Paenibacillus) agarovou diluční metodou. Všechny vzorky medů inhibovaly růst všech testovaných kmenů L. monocytogenes, S. xylosus, P. larvae, P. alvei, Str. dysgalactiae a jednoho kmene meticilin senzitivního S. aureus. Vysokou antimikrobiální aktivitu (inhibici růstu všech bakteriálních kmenů) vykázalo 54,5 % medů. Tato aktivita byla vyšší u medovicových medů (73,3 %) než u květových (44,8 %). Medy akátový a slunečnicový inhibovaly růst všech bakterií. Vzorky medů vykazovaly nejnižší antibakteriální aktivitu u klebsiel.
Czech name
Antibakteriální aktivita medu
Czech description
Cílem této práce bylo sledování antibakteriální aktivity medů. Byly otestovány účinky 44 medů (29 květových, 15 medovicových) na 65 bakteriálních kmenech (rody Staphylococcus, Streptococcus, Listeria, Klebsiella, Escherichia a Paenibacillus) agarovou diluční metodou. Všechny vzorky medů inhibovaly růst všech testovaných kmenů L. monocytogenes, S. xylosus, P. larvae, P. alvei, Str. dysgalactiae a jednoho kmene meticilin senzitivního S. aureus. Vysokou antimikrobiální aktivitu (inhibici růstu všech bakteriálních kmenů) vykázalo 54,5 % medů. Tato aktivita byla vyšší u medovicových medů (73,3 %) než u květových (44,8 %). Medy akátový a slunečnicový inhibovaly růst všech bakterií. Vzorky medů vykazovaly nejnižší antibakteriální aktivitu u klebsiel.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
—
OECD FORD branch
10606 - Microbiology
Result continuities
Project
—
Continuities
V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju
Others
Publication year
2017
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Hygiena a technologie potravin, XLVII. Lenfeldovy a Höklovy dny ? Sborník přednášek a posterů
ISBN
978-80-7305-793-0
ISSN
—
e-ISSN
neuvedeno
Number of pages
4
Pages from-to
124-127
Publisher name
Veterinární a farmaceutická univerzita Brno
Place of publication
Brno
Event location
Brno
Event date
Oct 18, 2017
Type of event by nationality
CST - Celostátní akce
UT code for WoS article
—