Change of color and loss of juice by dripping in pork after exposure to ionizing radiation
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F18%3A43876327" target="_blank" >RIV/62157124:16270/18:43876327 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Změna barvy a ztráty šťávy odkapáním u vepřového masa po působení ionizujícího záření
Original language description
Přestože ozařování je nadějná technologie, jeho aplikace způsobuje fyzikálně chemické změny, které mohou ovlivnit nutriční přiměřenost a smyslové vlastnosti ozařovaných potravin. Nejvýznamnějším senzorickým a kvalitativním znakem masa je barva a ztráta kapání. Účinek ozařování vepřového masa byl studován ve vztahu k změnám barvy. Vzorky m. longissimus lumborum et thoracis byly získány z 15 jatečně upravených těl prasat a ozářeny zářením gama 60Co dávkou 2,5 a 5 kGy. Měření barvy bylo provedeno přenosným spektrofotometrem Superchroma S-Spex v systému CIELAB. Barva čerstvého řezu kontrolního a ozářeného vepřového masa byla měřena před a po ozařování. Maso ozářené před expozicí vzdušným kyslíkem vykazuje u parametru a* výsledky masa neozářeného po expozici vzduchem. To lze vysvětlit oxidativními efekty volných radikálů vzniklých v průběhu ozařování v celém objemu vzorku.
Czech name
Změna barvy a ztráty šťávy odkapáním u vepřového masa po působení ionizujícího záření
Czech description
Přestože ozařování je nadějná technologie, jeho aplikace způsobuje fyzikálně chemické změny, které mohou ovlivnit nutriční přiměřenost a smyslové vlastnosti ozařovaných potravin. Nejvýznamnějším senzorickým a kvalitativním znakem masa je barva a ztráta kapání. Účinek ozařování vepřového masa byl studován ve vztahu k změnám barvy. Vzorky m. longissimus lumborum et thoracis byly získány z 15 jatečně upravených těl prasat a ozářeny zářením gama 60Co dávkou 2,5 a 5 kGy. Měření barvy bylo provedeno přenosným spektrofotometrem Superchroma S-Spex v systému CIELAB. Barva čerstvého řezu kontrolního a ozářeného vepřového masa byla měřena před a po ozařování. Maso ozářené před expozicí vzdušným kyslíkem vykazuje u parametru a* výsledky masa neozářeného po expozici vzduchem. To lze vysvětlit oxidativními efekty volných radikálů vzniklých v průběhu ozařování v celém objemu vzorku.
Classification
Type
J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical
CEP classification
—
OECD FORD branch
40301 - Veterinary science
Result continuities
Project
—
Continuities
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2018
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Maso
ISSN
1210-4086
e-ISSN
—
Volume of the periodical
29
Issue of the periodical within the volume
2
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
5
Pages from-to
27-31
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—