All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Boar taint - individual sensitivity to androstenone and the possibilities of testing and training

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F18%3A43876423" target="_blank" >RIV/62157124:16270/18:43876423 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Kančí pach - individuální senzitivita k androstenonu a možnosti testování a školení hodnotitelů

  • Original language description

    Androstenon spolu se skatolem představují hlavní látky způsobující senzorické odchylky vepřového masa získaného z kanečků, označované jako kančí pach. Akumulace androstenonu především v tukové tkáni negativně ovlivňuje chuť a vůni masa a snižuje tak jeho přijatelnost pro konzumenty. Vnímavost lidských jedinců k androstenonu je různá a je ovlivněna nejen genetickými faktory, ale také pohlavím, individuální zkušeností, národní příslušností a věkem. Testování individuální citlivosti pracovníků k androstenonu a skatolu, výběr senzitivních hodnotitelů a jejich následný praktický výcvik v senzorickém hodnocení těchto pachových složek představují stále nejefektivnější postup pro rychlé odhalování senzorických odchylek vepřového masa i masných výrobků. Správné metodické provedení testování individuální citlivosti hodnotitelů je základním předpokladem pro vytvoření panelu školených hodnotitelů mezi pracovníky kontrolních a dozorových orgánů České republiky i u producentů a zpracovatelů vepřového masa.

  • Czech name

    Kančí pach - individuální senzitivita k androstenonu a možnosti testování a školení hodnotitelů

  • Czech description

    Androstenon spolu se skatolem představují hlavní látky způsobující senzorické odchylky vepřového masa získaného z kanečků, označované jako kančí pach. Akumulace androstenonu především v tukové tkáni negativně ovlivňuje chuť a vůni masa a snižuje tak jeho přijatelnost pro konzumenty. Vnímavost lidských jedinců k androstenonu je různá a je ovlivněna nejen genetickými faktory, ale také pohlavím, individuální zkušeností, národní příslušností a věkem. Testování individuální citlivosti pracovníků k androstenonu a skatolu, výběr senzitivních hodnotitelů a jejich následný praktický výcvik v senzorickém hodnocení těchto pachových složek představují stále nejefektivnější postup pro rychlé odhalování senzorických odchylek vepřového masa i masných výrobků. Správné metodické provedení testování individuální citlivosti hodnotitelů je základním předpokladem pro vytvoření panelu školených hodnotitelů mezi pracovníky kontrolních a dozorových orgánů České republiky i u producentů a zpracovatelů vepřového masa.

Classification

  • Type

    J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    40301 - Veterinary science

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/QJ1510233" target="_blank" >QJ1510233: A complex analysis of impact of tradicional (surgical) and alternative methods of castration on pig rearing and pork quality in order to ensure sustainainable and competetive pork production in the Czech Republic</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Others

  • Publication year

    2018

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Maso

  • ISSN

    1210-4086

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    29

  • Issue of the periodical within the volume

    6

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    6

  • Pages from-to

    25-30

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database