Boar taint - individual sensitivity to androstenone and the possibilities of testing and training
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F18%3A43876423" target="_blank" >RIV/62157124:16270/18:43876423 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Kančí pach - individuální senzitivita k androstenonu a možnosti testování a školení hodnotitelů
Original language description
Androstenon spolu se skatolem představují hlavní látky způsobující senzorické odchylky vepřového masa získaného z kanečků, označované jako kančí pach. Akumulace androstenonu především v tukové tkáni negativně ovlivňuje chuť a vůni masa a snižuje tak jeho přijatelnost pro konzumenty. Vnímavost lidských jedinců k androstenonu je různá a je ovlivněna nejen genetickými faktory, ale také pohlavím, individuální zkušeností, národní příslušností a věkem. Testování individuální citlivosti pracovníků k androstenonu a skatolu, výběr senzitivních hodnotitelů a jejich následný praktický výcvik v senzorickém hodnocení těchto pachových složek představují stále nejefektivnější postup pro rychlé odhalování senzorických odchylek vepřového masa i masných výrobků. Správné metodické provedení testování individuální citlivosti hodnotitelů je základním předpokladem pro vytvoření panelu školených hodnotitelů mezi pracovníky kontrolních a dozorových orgánů České republiky i u producentů a zpracovatelů vepřového masa.
Czech name
Kančí pach - individuální senzitivita k androstenonu a možnosti testování a školení hodnotitelů
Czech description
Androstenon spolu se skatolem představují hlavní látky způsobující senzorické odchylky vepřového masa získaného z kanečků, označované jako kančí pach. Akumulace androstenonu především v tukové tkáni negativně ovlivňuje chuť a vůni masa a snižuje tak jeho přijatelnost pro konzumenty. Vnímavost lidských jedinců k androstenonu je různá a je ovlivněna nejen genetickými faktory, ale také pohlavím, individuální zkušeností, národní příslušností a věkem. Testování individuální citlivosti pracovníků k androstenonu a skatolu, výběr senzitivních hodnotitelů a jejich následný praktický výcvik v senzorickém hodnocení těchto pachových složek představují stále nejefektivnější postup pro rychlé odhalování senzorických odchylek vepřového masa i masných výrobků. Správné metodické provedení testování individuální citlivosti hodnotitelů je základním předpokladem pro vytvoření panelu školených hodnotitelů mezi pracovníky kontrolních a dozorových orgánů České republiky i u producentů a zpracovatelů vepřového masa.
Classification
Type
J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical
CEP classification
—
OECD FORD branch
40301 - Veterinary science
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QJ1510233" target="_blank" >QJ1510233: A complex analysis of impact of tradicional (surgical) and alternative methods of castration on pig rearing and pork quality in order to ensure sustainainable and competetive pork production in the Czech Republic</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2018
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Maso
ISSN
1210-4086
e-ISSN
—
Volume of the periodical
29
Issue of the periodical within the volume
6
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
6
Pages from-to
25-30
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—