The effect of ascorbic acid on the color intensity of carrageenan
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F18%3A43876429" target="_blank" >RIV/62157124:16270/18:43876429 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Vliv kyseliny askorbové na intenzitu zbarvení karagenanů
Original language description
Karagenany jsou polysacharidy, které pochází z červených mořských řas (Rhodophyceae). Do potravin se přidávají pro svoji zahušťující schopnost a tvorbu gelu. Také mají stabilizační a emulgační schopnosti. Karagenany se využívají do masných a mléčných výrobků a do zmrzlin. Kyselina askorbová ovlivňuje stabilitu barvy a zvyšuje účinek dusitanu proti Clostridium botulinum v masných výrobcích. Cílem této práce je porovnání parametrů průměrné intensity barvy a typického odstínu pomocí obrazové analýzy v histologických preparátech modelových vzorků masných výrobků. Kyselina askorbová byla přidána do modelových vzorků v různých koncentracích: 0,001 %, 0,01 %, 0,1 %,1 % a 10 %.
Czech name
Vliv kyseliny askorbové na intenzitu zbarvení karagenanů
Czech description
Karagenany jsou polysacharidy, které pochází z červených mořských řas (Rhodophyceae). Do potravin se přidávají pro svoji zahušťující schopnost a tvorbu gelu. Také mají stabilizační a emulgační schopnosti. Karagenany se využívají do masných a mléčných výrobků a do zmrzlin. Kyselina askorbová ovlivňuje stabilitu barvy a zvyšuje účinek dusitanu proti Clostridium botulinum v masných výrobcích. Cílem této práce je porovnání parametrů průměrné intensity barvy a typického odstínu pomocí obrazové analýzy v histologických preparátech modelových vzorků masných výrobků. Kyselina askorbová byla přidána do modelových vzorků v různých koncentracích: 0,001 %, 0,01 %, 0,1 %,1 % a 10 %.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
—
OECD FORD branch
21101 - Food and beverages
Result continuities
Project
—
Continuities
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Others
Publication year
2018
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
SBORNÍK PŘÍSPĚVKŮ: XX. Konference mladých vědeckých pracovníků s mezinárodní účastí konaná v roce 100. výročí založení Vysoké školy zvěrolékařské
ISBN
978-80-7305-799-2
ISSN
—
e-ISSN
neuvedeno
Number of pages
3
Pages from-to
38-40
Publisher name
Veterinární a farmaceutická univerzita Brno
Place of publication
Brno
Event location
Brno
Event date
May 30, 2018
Type of event by nationality
WRD - Celosvětová akce
UT code for WoS article
—