Correct hygiene practice in slaughterhouses according to UECBV
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F18%3A43876480" target="_blank" >RIV/62157124:16270/18:43876480 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Správná hygienická praxe na jatkách podle UECBV
Original language description
V prostředí jatek představuje fekální kontaminace jatečně upravených těl (JUT) nebo jejich znečištění střevním obsahem primární cestu k přenosu patogenních mikroorganismů na maso. Cizí materiál na povrchu JUT by měl být identifikovaný vizuální prohlídkou na základě barvy a textury. Rozpoznání je reálné při normálním taktu porážkové linky a za běžného provozního osvětlení. V jatečnictví jsou k dispozici dodatečné hygienické nástroje, s jejichž pomocí lze zajistit čistá JUT. Mezi tyto dodatečné hygienické nástroje patří dekontaminace povrchu JUT parním vakuovým systémem, použití roztoku kyseliny mléčné, použití horké vody, nebo SPS. Mnohé jatečné provozy v zahraničí pravidelně sledují, zda JUT nejsou na konci porážkové linky postižena fekálním znečištěním nebo potřísněná střevním obsahem. Takovýto monitoring bývá součástí plánů HACCP.
Czech name
Správná hygienická praxe na jatkách podle UECBV
Czech description
V prostředí jatek představuje fekální kontaminace jatečně upravených těl (JUT) nebo jejich znečištění střevním obsahem primární cestu k přenosu patogenních mikroorganismů na maso. Cizí materiál na povrchu JUT by měl být identifikovaný vizuální prohlídkou na základě barvy a textury. Rozpoznání je reálné při normálním taktu porážkové linky a za běžného provozního osvětlení. V jatečnictví jsou k dispozici dodatečné hygienické nástroje, s jejichž pomocí lze zajistit čistá JUT. Mezi tyto dodatečné hygienické nástroje patří dekontaminace povrchu JUT parním vakuovým systémem, použití roztoku kyseliny mléčné, použití horké vody, nebo SPS. Mnohé jatečné provozy v zahraničí pravidelně sledují, zda JUT nejsou na konci porážkové linky postižena fekálním znečištěním nebo potřísněná střevním obsahem. Takovýto monitoring bývá součástí plánů HACCP.
Classification
Type
J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical
CEP classification
—
OECD FORD branch
40301 - Veterinary science
Result continuities
Project
—
Continuities
N - Vyzkumna aktivita podporovana z neverejnych zdroju
Others
Publication year
2018
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Maso
ISSN
1210-4086
e-ISSN
—
Volume of the periodical
29
Issue of the periodical within the volume
2
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
7
Pages from-to
18-24
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—