All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Microscopic resolution of groundnuts and seeds of dry nuts

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F18%3A43876497" target="_blank" >RIV/62157124:16270/18:43876497 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Rozlišení podzemnice olejné a suchých skořápkových plodů

  • Original language description

    V celosvětovém měřítku je alergiemi postiženo zhruba 4 ? 8 % dětí a 2% dospělích. Mezi potraviny, které způsobují více než 90 % potravinových alergií, patří mimo kravské mléko, vejce, sóju, pšenici, suché skořápkové plody, ryby a korýše, také právě podzemnice olejná. Pacienti trpící alergií na podzemnici olejnou často trpí také alergií na suché skořápkové plody. Nicméně toto tvrzení není pravidlem. Alergie na arašídy u dětí až v 80 % případů přetrvává do dospělosti. Tato alergie patří nejen mezi ty nejčastější, ale zároveň mezi nejnebezpečnější alergie, které se projevují až anafylaktickým šokem, potenciálně smrtelné reakci. Jedno jádro podzemnice olejné obsahuje asi 200 mg bílkovin. U většiny pacientů s alergií se rozvíjí symptomy již po požití jednoho kusu arašídu, avšak citlivý jedinec může reagovat již na stopové množství tohoto alergenu. Subjektivní symptomy byly stanoveny u dávky 100 ?g a objektivní příznaky byly u 2 mg alergenu. Alergenní proteiny podzemnice olejné patří zejména mezi zásobní proteiny semene. Přičemž alergenní protein Ara h 1 zaujímá z celkového obsahu bílkovin podzemnice olejné 12 ? 16 %. Jako prevence osob postižených alergií na jádra podzemnice olejné je striktní vyhýbání se konzumaci produktů obsahující arašídy či arašídové proteiny či potravinám s jejich potenciálním výskytem. Jako ochrana alergických spotřebitelů ze strany výrobců potravin slouží zdůraznění přítomnosti či možného obsahu stopového množství alergenu v údajích uvedených na obalu. Spotřebitel často nesprávně označuje arašídy také jako suché skořápkové plody, což by eventuálně mohlo být zavádějící pro alergického spotřebitele. Nařízení č. 1169/2011 však správně rozlišuje tyto dvě skupiny alergenů zvlášť.

  • Czech name

    Rozlišení podzemnice olejné a suchých skořápkových plodů

  • Czech description

    V celosvětovém měřítku je alergiemi postiženo zhruba 4 ? 8 % dětí a 2% dospělích. Mezi potraviny, které způsobují více než 90 % potravinových alergií, patří mimo kravské mléko, vejce, sóju, pšenici, suché skořápkové plody, ryby a korýše, také právě podzemnice olejná. Pacienti trpící alergií na podzemnici olejnou často trpí také alergií na suché skořápkové plody. Nicméně toto tvrzení není pravidlem. Alergie na arašídy u dětí až v 80 % případů přetrvává do dospělosti. Tato alergie patří nejen mezi ty nejčastější, ale zároveň mezi nejnebezpečnější alergie, které se projevují až anafylaktickým šokem, potenciálně smrtelné reakci. Jedno jádro podzemnice olejné obsahuje asi 200 mg bílkovin. U většiny pacientů s alergií se rozvíjí symptomy již po požití jednoho kusu arašídu, avšak citlivý jedinec může reagovat již na stopové množství tohoto alergenu. Subjektivní symptomy byly stanoveny u dávky 100 ?g a objektivní příznaky byly u 2 mg alergenu. Alergenní proteiny podzemnice olejné patří zejména mezi zásobní proteiny semene. Přičemž alergenní protein Ara h 1 zaujímá z celkového obsahu bílkovin podzemnice olejné 12 ? 16 %. Jako prevence osob postižených alergií na jádra podzemnice olejné je striktní vyhýbání se konzumaci produktů obsahující arašídy či arašídové proteiny či potravinám s jejich potenciálním výskytem. Jako ochrana alergických spotřebitelů ze strany výrobců potravin slouží zdůraznění přítomnosti či možného obsahu stopového množství alergenu v údajích uvedených na obalu. Spotřebitel často nesprávně označuje arašídy také jako suché skořápkové plody, což by eventuálně mohlo být zavádějící pro alergického spotřebitele. Nařízení č. 1169/2011 však správně rozlišuje tyto dvě skupiny alergenů zvlášť.

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    21101 - Food and beverages

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Others

  • Publication year

    2018

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    Zborník príspevkov z XI. vedeckej konferencie Mladí vedci - Bezpečnosť potravinového reťazca

  • ISBN

    978-80-89738-18-2

  • ISSN

  • e-ISSN

    neuvedeno

  • Number of pages

    5

  • Pages from-to

    145-149

  • Publisher name

    Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre

  • Place of publication

    Nitra

  • Event location

    Nitra

  • Event date

    Nov 21, 2018

  • Type of event by nationality

    EUR - Evropská akce

  • UT code for WoS article