Microscopic resolution of groundnuts and seeds of dry nuts
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F18%3A43876497" target="_blank" >RIV/62157124:16270/18:43876497 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Rozlišení podzemnice olejné a suchých skořápkových plodů
Original language description
V celosvětovém měřítku je alergiemi postiženo zhruba 4 ? 8 % dětí a 2% dospělích. Mezi potraviny, které způsobují více než 90 % potravinových alergií, patří mimo kravské mléko, vejce, sóju, pšenici, suché skořápkové plody, ryby a korýše, také právě podzemnice olejná. Pacienti trpící alergií na podzemnici olejnou často trpí také alergií na suché skořápkové plody. Nicméně toto tvrzení není pravidlem. Alergie na arašídy u dětí až v 80 % případů přetrvává do dospělosti. Tato alergie patří nejen mezi ty nejčastější, ale zároveň mezi nejnebezpečnější alergie, které se projevují až anafylaktickým šokem, potenciálně smrtelné reakci. Jedno jádro podzemnice olejné obsahuje asi 200 mg bílkovin. U většiny pacientů s alergií se rozvíjí symptomy již po požití jednoho kusu arašídu, avšak citlivý jedinec může reagovat již na stopové množství tohoto alergenu. Subjektivní symptomy byly stanoveny u dávky 100 ?g a objektivní příznaky byly u 2 mg alergenu. Alergenní proteiny podzemnice olejné patří zejména mezi zásobní proteiny semene. Přičemž alergenní protein Ara h 1 zaujímá z celkového obsahu bílkovin podzemnice olejné 12 ? 16 %. Jako prevence osob postižených alergií na jádra podzemnice olejné je striktní vyhýbání se konzumaci produktů obsahující arašídy či arašídové proteiny či potravinám s jejich potenciálním výskytem. Jako ochrana alergických spotřebitelů ze strany výrobců potravin slouží zdůraznění přítomnosti či možného obsahu stopového množství alergenu v údajích uvedených na obalu. Spotřebitel často nesprávně označuje arašídy také jako suché skořápkové plody, což by eventuálně mohlo být zavádějící pro alergického spotřebitele. Nařízení č. 1169/2011 však správně rozlišuje tyto dvě skupiny alergenů zvlášť.
Czech name
Rozlišení podzemnice olejné a suchých skořápkových plodů
Czech description
V celosvětovém měřítku je alergiemi postiženo zhruba 4 ? 8 % dětí a 2% dospělích. Mezi potraviny, které způsobují více než 90 % potravinových alergií, patří mimo kravské mléko, vejce, sóju, pšenici, suché skořápkové plody, ryby a korýše, také právě podzemnice olejná. Pacienti trpící alergií na podzemnici olejnou často trpí také alergií na suché skořápkové plody. Nicméně toto tvrzení není pravidlem. Alergie na arašídy u dětí až v 80 % případů přetrvává do dospělosti. Tato alergie patří nejen mezi ty nejčastější, ale zároveň mezi nejnebezpečnější alergie, které se projevují až anafylaktickým šokem, potenciálně smrtelné reakci. Jedno jádro podzemnice olejné obsahuje asi 200 mg bílkovin. U většiny pacientů s alergií se rozvíjí symptomy již po požití jednoho kusu arašídu, avšak citlivý jedinec může reagovat již na stopové množství tohoto alergenu. Subjektivní symptomy byly stanoveny u dávky 100 ?g a objektivní příznaky byly u 2 mg alergenu. Alergenní proteiny podzemnice olejné patří zejména mezi zásobní proteiny semene. Přičemž alergenní protein Ara h 1 zaujímá z celkového obsahu bílkovin podzemnice olejné 12 ? 16 %. Jako prevence osob postižených alergií na jádra podzemnice olejné je striktní vyhýbání se konzumaci produktů obsahující arašídy či arašídové proteiny či potravinám s jejich potenciálním výskytem. Jako ochrana alergických spotřebitelů ze strany výrobců potravin slouží zdůraznění přítomnosti či možného obsahu stopového množství alergenu v údajích uvedených na obalu. Spotřebitel často nesprávně označuje arašídy také jako suché skořápkové plody, což by eventuálně mohlo být zavádějící pro alergického spotřebitele. Nařízení č. 1169/2011 však správně rozlišuje tyto dvě skupiny alergenů zvlášť.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
—
OECD FORD branch
21101 - Food and beverages
Result continuities
Project
—
Continuities
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Others
Publication year
2018
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Zborník príspevkov z XI. vedeckej konferencie Mladí vedci - Bezpečnosť potravinového reťazca
ISBN
978-80-89738-18-2
ISSN
—
e-ISSN
neuvedeno
Number of pages
5
Pages from-to
145-149
Publisher name
Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre
Place of publication
Nitra
Event location
Nitra
Event date
Nov 21, 2018
Type of event by nationality
EUR - Evropská akce
UT code for WoS article
—