WINE AUTHENTICITY
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F18%3A43877015" target="_blank" >RIV/62157124:16270/18:43877015 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Autenticita vín
Original language description
Snahy o falšování vína jsou stejně staré jako tento nápoj. Používané metody byly nejprve velmi jednoduché, jako například ředění vína vodou, ale s rozvojem poznání v oblasti chemie potravin byly aplikovány stále důmyslnější metody. Cílem této práce je shrnout nejčastěji využívané metody falšování vína v současnosti a laboratorní metody používané k jejich odhalení. Za tímto účelem byla nastudována dostupná vědecká a odborná literatura a dále výsledky z kontrol Státní zemědělské a potravinářské inspekce, které jsou prezentovány na webu www.potravinynapranyri.cz. Mezi nejčastější způsoby falšování pravosti révového vína patří přídavek vody, přídavek barviv a aromatizujících látek a syntetického glycerolu, dále nadlimitní doslazování, záměna deklarované odrůdy vína nebo jeho smíchání s jinou odrůdou.
Czech name
Autenticita vín
Czech description
Snahy o falšování vína jsou stejně staré jako tento nápoj. Používané metody byly nejprve velmi jednoduché, jako například ředění vína vodou, ale s rozvojem poznání v oblasti chemie potravin byly aplikovány stále důmyslnější metody. Cílem této práce je shrnout nejčastěji využívané metody falšování vína v současnosti a laboratorní metody používané k jejich odhalení. Za tímto účelem byla nastudována dostupná vědecká a odborná literatura a dále výsledky z kontrol Státní zemědělské a potravinářské inspekce, které jsou prezentovány na webu www.potravinynapranyri.cz. Mezi nejčastější způsoby falšování pravosti révového vína patří přídavek vody, přídavek barviv a aromatizujících látek a syntetického glycerolu, dále nadlimitní doslazování, záměna deklarované odrůdy vína nebo jeho smíchání s jinou odrůdou.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
—
OECD FORD branch
40301 - Veterinary science
Result continuities
Project
—
Continuities
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2018
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Sborník abstraktů XLIV. konference o jakosti potravin a potravinových surovin
ISBN
978-80-7509-541-1
ISSN
—
e-ISSN
neuvedeno
Number of pages
4
Pages from-to
194-197
Publisher name
Mendelova univerzita v Brně
Place of publication
Brno
Event location
Brno
Event date
Feb 28, 2018
Type of event by nationality
WRD - Celosvětová akce
UT code for WoS article
—