All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Cheese colour depending on storage time

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F19%3A43877370" target="_blank" >RIV/62157124:16270/19:43877370 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Barva sýrů v závislosti na době skladování

  • Original language description

    Skladování potravin se významně podílí na fyzikálně-chemických změnách, které v potravinách probíhají. Mezi ty nejvýznamnější proměny v celkovém vzhledu potraviny, které jsou zcela zásadní pro další nakládání s potravinou, řadíme také změny v barvě. Stanovení barvy se provádělo u deseti vzorků sýrů zakoupených v tržní síti spektrofotometricky v systému CIELAB pomocí přenosného spektrofotometru Colour-guide sphere spex (BYK Gardner). Vzorky byly skladovány v termoboxu po dobu jednoho měsíce za experimentální teploty 5 °C. Mezi jednotlivými sýry došlo během skladování u jednotlivých parametrů ke změnám. V souvislosti s obsahem barviv v tvrdých sýrech bylo prokázáno, že přídavek barviv do sýrů způsobil zvýšené hodnoty parametrů a* a b*. Vzorky č. 3 a 5, které neobsahují žádná přidaná barviva, mají počáteční hodnoty parametrů a* a b* nižší než ostatní sýry doplněné o umělá nebo přirozená barviva (karoteny). Navíc u vzorků s přídavkem umělých karotenů barva degraduje v čase rychleji než barva podmíněná pouze karoteny přirozeně přítomnými z mléka.

  • Czech name

    Barva sýrů v závislosti na době skladování

  • Czech description

    Skladování potravin se významně podílí na fyzikálně-chemických změnách, které v potravinách probíhají. Mezi ty nejvýznamnější proměny v celkovém vzhledu potraviny, které jsou zcela zásadní pro další nakládání s potravinou, řadíme také změny v barvě. Stanovení barvy se provádělo u deseti vzorků sýrů zakoupených v tržní síti spektrofotometricky v systému CIELAB pomocí přenosného spektrofotometru Colour-guide sphere spex (BYK Gardner). Vzorky byly skladovány v termoboxu po dobu jednoho měsíce za experimentální teploty 5 °C. Mezi jednotlivými sýry došlo během skladování u jednotlivých parametrů ke změnám. V souvislosti s obsahem barviv v tvrdých sýrech bylo prokázáno, že přídavek barviv do sýrů způsobil zvýšené hodnoty parametrů a* a b*. Vzorky č. 3 a 5, které neobsahují žádná přidaná barviva, mají počáteční hodnoty parametrů a* a b* nižší než ostatní sýry doplněné o umělá nebo přirozená barviva (karoteny). Navíc u vzorků s přídavkem umělých karotenů barva degraduje v čase rychleji než barva podmíněná pouze karoteny přirozeně přítomnými z mléka.

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    40301 - Veterinary science

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Others

  • Publication year

    2019

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    Hygiena alimentorum XL: Bezpečnosť a kvalita mliečnych a rastlinných komodít

  • ISBN

    978-80-8077-620-6

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Number of pages

    5

  • Pages from-to

    258-262

  • Publisher name

    Univerzita veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach

  • Place of publication

    Košice

  • Event location

    Štrbské pleso

  • Event date

    May 15, 2019

  • Type of event by nationality

    EUR - Evropská akce

  • UT code for WoS article