Detection of soya via CTAB method
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F19%3A43877466" target="_blank" >RIV/62157124:16270/19:43877466 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="https://fvhe.vfu.cz/files/Lenfeldovy_a_Hoklovy_dny_2019_Prednasky_a_postery_cd.pdf" target="_blank" >https://fvhe.vfu.cz/files/Lenfeldovy_a_Hoklovy_dny_2019_Prednasky_a_postery_cd.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Detekce sóji v potravinách metodou CTAB
Original language description
Označení sóji jako alergenu na obalu potravin vyžaduje nařízení EP a R č. 1169/2011. U celkem 44 vzorků z tržní sítě byla zjišťována přítomnost sójového proteinu v potravině a její označení na obalu. Izolace DNA z potravin byla provedena metodu CTAB, poté byla DNA amplifikována v termocykleru a přítomnost DNA produktů byla zjištěna elektroforeticky po obarvení ethidium bromidem a vizualizací pomocí UV světla. U čtyř vzorků (z 26) byla zjištěna přítomnost DNA sóji, ale na obalu potraviny nebyl alergen uveden. U některých fermentovaných sójových výrobků se nepodařilo přítomnost DNA sóji prokázat, což svědčí o nutnosti optimalizace izolace DNA u zpracovaných výrobků.
Czech name
Detekce sóji v potravinách metodou CTAB
Czech description
Označení sóji jako alergenu na obalu potravin vyžaduje nařízení EP a R č. 1169/2011. U celkem 44 vzorků z tržní sítě byla zjišťována přítomnost sójového proteinu v potravině a její označení na obalu. Izolace DNA z potravin byla provedena metodu CTAB, poté byla DNA amplifikována v termocykleru a přítomnost DNA produktů byla zjištěna elektroforeticky po obarvení ethidium bromidem a vizualizací pomocí UV světla. U čtyř vzorků (z 26) byla zjištěna přítomnost DNA sóji, ale na obalu potraviny nebyl alergen uveden. U některých fermentovaných sójových výrobků se nepodařilo přítomnost DNA sóji prokázat, což svědčí o nutnosti optimalizace izolace DNA u zpracovaných výrobků.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
—
OECD FORD branch
40301 - Veterinary science
Result continuities
Project
—
Continuities
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2019
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Hygiena a technologie potravin XLIX. Lenfeldovy a Höklovy dny: Sborník přednášek a posterů
ISBN
978-80-7305-828-9
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
4
Pages from-to
238-241
Publisher name
Veterinární a farmaceutická univerzita Brno
Place of publication
Brno
Event location
Brno
Event date
Oct 16, 2019
Type of event by nationality
CST - Celostátní akce
UT code for WoS article
—