All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Risk of the occurence of potentionally toxigenic Bacillus cereus sensu lato bacteria in food service facilities

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F19%3A43877952" target="_blank" >RIV/62157124:16270/19:43877952 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

    <a href="https://www.vfu.cz/files/Sbornik_IGA_2019.pdf" target="_blank" >https://www.vfu.cz/files/Sbornik_IGA_2019.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Riziko výskytu potenciálně toxigenních bakterií Bacillus cereus sensu lato v provozovnách stravovacích služeb

  • Original language description

    Cílem studie bylo sledování a zhodnocení hygienické úrovně 6 provozoven stravovacích služeb v České republice se zaměřením na výskyt a toxigenní potenciál bakterií skupiny Bacillus cereus. Za pomoci MALDI-TOF (MS) a genotypové identifikace provedené metodou polymerázové řetězové reakce byla zjištěna přítomnost B. cereus sensu lato v 65 vzorcích (45,5 %). Geny kódující produkci alespoň jednoho typu sledovaných toxinů byly detekovány u 66/66 (100 %) izolátů. Všechny izoláty nesly geny pro produkci nehemolytického enterotoxinu (nheABC). U třetiny získaných izolátů (22/66; 33,3 %) byla potvrzena přítomnost jednotlivých komponent hemolysinu BL (hblACD). Gen ces byl identifikován u 3/66 (4,5 %) izolátů.

  • Czech name

    Riziko výskytu potenciálně toxigenních bakterií Bacillus cereus sensu lato v provozovnách stravovacích služeb

  • Czech description

    Cílem studie bylo sledování a zhodnocení hygienické úrovně 6 provozoven stravovacích služeb v České republice se zaměřením na výskyt a toxigenní potenciál bakterií skupiny Bacillus cereus. Za pomoci MALDI-TOF (MS) a genotypové identifikace provedené metodou polymerázové řetězové reakce byla zjištěna přítomnost B. cereus sensu lato v 65 vzorcích (45,5 %). Geny kódující produkci alespoň jednoho typu sledovaných toxinů byly detekovány u 66/66 (100 %) izolátů. Všechny izoláty nesly geny pro produkci nehemolytického enterotoxinu (nheABC). U třetiny získaných izolátů (22/66; 33,3 %) byla potvrzena přítomnost jednotlivých komponent hemolysinu BL (hblACD). Gen ces byl identifikován u 3/66 (4,5 %) izolátů.

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    40301 - Veterinary science

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Others

  • Publication year

    2019

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    Konference Interní grantové agentury VFU Brno

  • ISBN

    978-80-7305-830-2

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Number of pages

    4

  • Pages from-to

    88-91

  • Publisher name

    Veterinární a farmaceutická univerzita Brno

  • Place of publication

    Brno

  • Event location

    Brno

  • Event date

    Dec 10, 2019

  • Type of event by nationality

    CST - Celostátní akce

  • UT code for WoS article