Labelling and placing on the market of steak tartare
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F20%3A43878521" target="_blank" >RIV/62157124:16270/20:43878521 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="https://www.maso.cz/" target="_blank" >https://www.maso.cz/</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Označování a uvádění na trh tatarského bifteku
Original language description
Tatarský biftek nebo hovorově "tatarák" je pokrm ze syrového hovězího masa, který patří k oblíbeným pochutinám a můžete si ho objednat ve většině našich restaurací. Článek se zabývá problematikou jeho označování a uvádění na trh. Označování potravin je uvedeno v nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům, v zákoně č. 110/1997 Sb. o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů a jeho prováděcích vyhláškách. Další požadavky na označování hovězího masa jsou uvedeny v nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1760/2000 o systému identifikace a evidence skotu, o označování hovězího masa a výrobků z hovězího masa, kde je uvedena definice mletého masa a požadavky na označování hovězího mletého masa při uvádění na trh. Z tohoto nařízení pak vyplývá, že pokud je tatarský biftek servírován na talíři v podobě syrového mletého nebo naškrábaného masa s obsahem méně jak jednoho procenta soli, tak pak by měly být uvedeny informace o původu masa (z jakého zvířete nebo skupiny zvířat toto maso pochází a kde bylo vyrobeno) a to tak, aby o nich byl konečný spotřebitel informován ještě před tím, než si ho objedná. Tyto údaje by měly být uvedeny tak, aby byly snadno přístupné na viditelném místě
Czech name
Označování a uvádění na trh tatarského bifteku
Czech description
Tatarský biftek nebo hovorově "tatarák" je pokrm ze syrového hovězího masa, který patří k oblíbeným pochutinám a můžete si ho objednat ve většině našich restaurací. Článek se zabývá problematikou jeho označování a uvádění na trh. Označování potravin je uvedeno v nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům, v zákoně č. 110/1997 Sb. o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů a jeho prováděcích vyhláškách. Další požadavky na označování hovězího masa jsou uvedeny v nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1760/2000 o systému identifikace a evidence skotu, o označování hovězího masa a výrobků z hovězího masa, kde je uvedena definice mletého masa a požadavky na označování hovězího mletého masa při uvádění na trh. Z tohoto nařízení pak vyplývá, že pokud je tatarský biftek servírován na talíři v podobě syrového mletého nebo naškrábaného masa s obsahem méně jak jednoho procenta soli, tak pak by měly být uvedeny informace o původu masa (z jakého zvířete nebo skupiny zvířat toto maso pochází a kde bylo vyrobeno) a to tak, aby o nich byl konečný spotřebitel informován ještě před tím, než si ho objedná. Tyto údaje by měly být uvedeny tak, aby byly snadno přístupné na viditelném místě
Classification
Type
J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical
CEP classification
—
OECD FORD branch
40301 - Veterinary science
Result continuities
Project
—
Continuities
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2020
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Maso
ISSN
1210-4086
e-ISSN
—
Volume of the periodical
31
Issue of the periodical within the volume
3
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
3
Pages from-to
50-52
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—