Influence of electrical conductivity on the correlation of water activity and moisture content of Czech and Slovak honeys
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F20%3A43878957" target="_blank" >RIV/62157124:16270/20:43878957 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="http://www.slpk.sk/eldo/2020/dl/9788055221687/9788055221687.pdf" target="_blank" >http://www.slpk.sk/eldo/2020/dl/9788055221687/9788055221687.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Vliv elektrické vodivosti na korelaci vodní aktivity a obsahu vlhkosti českých a slovenských medů
Original language description
Tato studie byla zaměřena na stanovení vztahu mezi vodní aktivitou a obsahem vody v medu jako funkce elektrické vodivosti medu. Analyzované medy byly získány přímo od včelařů z České republiky a Slovenska ze snůšky roku 2019. Hodnoty elektrické vodivosti byly stanoveny konduktometricky, obsah vody refraktometricky a aktivita vody byla stanovena manometricky. Elektrická vodivost analyzovaných medů byla stanovena v rozmezí 16,8 - 58,7 mS.m-1, obsah vody v rozmezí 16,1 - 19,8 % a aktivita vody byla stanovena v rozmezí 0,544 - 0,634. Bylo zjištěno, že elektrická vodivost medu má vliv na hodnotu vodní aktivity medu, přičemž medy mající nižší elektrickou vodivost vykazují při stejném obsahu vlhkosti nižší aktivitu vody než medy s vyšší elektrickou vodivostí.
Czech name
Vliv elektrické vodivosti na korelaci vodní aktivity a obsahu vlhkosti českých a slovenských medů
Czech description
Tato studie byla zaměřena na stanovení vztahu mezi vodní aktivitou a obsahem vody v medu jako funkce elektrické vodivosti medu. Analyzované medy byly získány přímo od včelařů z České republiky a Slovenska ze snůšky roku 2019. Hodnoty elektrické vodivosti byly stanoveny konduktometricky, obsah vody refraktometricky a aktivita vody byla stanovena manometricky. Elektrická vodivost analyzovaných medů byla stanovena v rozmezí 16,8 - 58,7 mS.m-1, obsah vody v rozmezí 16,1 - 19,8 % a aktivita vody byla stanovena v rozmezí 0,544 - 0,634. Bylo zjištěno, že elektrická vodivost medu má vliv na hodnotu vodní aktivity medu, přičemž medy mající nižší elektrickou vodivost vykazují při stejném obsahu vlhkosti nižší aktivitu vody než medy s vyšší elektrickou vodivostí.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
—
OECD FORD branch
40301 - Veterinary science
Result continuities
Project
—
Continuities
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2020
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Bezpečnosť a kontrola potravín (Zborník prác z medzinárodnej vedeckej konferencie)
ISBN
978-80-552-2168-7
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
3
Pages from-to
92-94
Publisher name
Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre
Place of publication
Nitra
Event location
Piešťany
Event date
Mar 26, 2020
Type of event by nationality
EUR - Evropská akce
UT code for WoS article
—