Dynamics of benzoic acid content during storage of cow, sheep and goat yoghurts packed in various types of packaging
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F20%3A43878959" target="_blank" >RIV/62157124:16270/20:43878959 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="http://www.slpk.sk/eldo/2020/dl/9788055221687/9788055221687.pdf" target="_blank" >http://www.slpk.sk/eldo/2020/dl/9788055221687/9788055221687.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Dynamika obsahu kyseliny benzoové v průběhu skladování kravských, ovčích a kozích jogurtů balených v různých typech obalů
Original language description
V této práci byl stanoven obsah kyseliny benzoové v neochucených kravských, ovčích a kozích jogurtech ze soukromých farem a tržní sítě metodou UHPLC. Ve všech třech druzích jogurtů se obsah kyseliny benzoové pohyboval ve velmi širokém rozmezí (minimální hodnota byla pod detekčním limitem metody použité pro všechny typy jogurtů, maximální hodnota byla pro kravské jogurty 54,36 mg.kg-1; 51,19 mg.kg-1 pro ovčí jogurty a 40,94 mg.kg-1 pro kozí jogurty). Celkově nebyl zjištěn statisticky významný rozdíl v množství kyseliny benzoové mezi jednotlivými druhy jogurtů, ale byl zjištěn statisticky vysoce významně (p < 0,01) vyšší obsah kyseliny benzoové v ovčích jogurtech (20,48 +- 5,25 mg.kg-1) než v kravských jogurtech (8,53 +- 2,45 mg.kg-1), které byly vyrobeny na stejné farmě ve stejném časovém období. Dále bylo zjištěno, že koncentrace kyseliny benzoové v jogurtech významně vzrostla (p < 0,01) během skladování jogurtů.
Czech name
Dynamika obsahu kyseliny benzoové v průběhu skladování kravských, ovčích a kozích jogurtů balených v různých typech obalů
Czech description
V této práci byl stanoven obsah kyseliny benzoové v neochucených kravských, ovčích a kozích jogurtech ze soukromých farem a tržní sítě metodou UHPLC. Ve všech třech druzích jogurtů se obsah kyseliny benzoové pohyboval ve velmi širokém rozmezí (minimální hodnota byla pod detekčním limitem metody použité pro všechny typy jogurtů, maximální hodnota byla pro kravské jogurty 54,36 mg.kg-1; 51,19 mg.kg-1 pro ovčí jogurty a 40,94 mg.kg-1 pro kozí jogurty). Celkově nebyl zjištěn statisticky významný rozdíl v množství kyseliny benzoové mezi jednotlivými druhy jogurtů, ale byl zjištěn statisticky vysoce významně (p < 0,01) vyšší obsah kyseliny benzoové v ovčích jogurtech (20,48 +- 5,25 mg.kg-1) než v kravských jogurtech (8,53 +- 2,45 mg.kg-1), které byly vyrobeny na stejné farmě ve stejném časovém období. Dále bylo zjištěno, že koncentrace kyseliny benzoové v jogurtech významně vzrostla (p < 0,01) během skladování jogurtů.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
—
OECD FORD branch
40301 - Veterinary science
Result continuities
Project
—
Continuities
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2020
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Bezpečnosť a kontrola potravín (Zborník prác z medzinárodnej vedeckej konferencie)
ISBN
978-80-552-2168-7
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
4
Pages from-to
131-134
Publisher name
Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre
Place of publication
Nitra
Event location
Piešťany
Event date
Mar 26, 2020
Type of event by nationality
EUR - Evropská akce
UT code for WoS article
—