All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Microbial quality of meat for production of cooked ham

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F21%3A43879237" target="_blank" >RIV/62157124:16270/21:43879237 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

    <a href="https://fvhe.vfu.cz/files/upload/Lenfeldovy%20a%20Hoklovy%20dny/Sborn%C3%ADk%20-%20Hygiena%20a%20technologie%20potravin%20-%20L.%20Lenfeldovy%20a%20H%C3%B6klovy%20dny.pdf" target="_blank" >https://fvhe.vfu.cz/files/upload/Lenfeldovy%20a%20Hoklovy%20dny/Sborn%C3%ADk%20-%20Hygiena%20a%20technologie%20potravin%20-%20L.%20Lenfeldovy%20a%20H%C3%B6klovy%20dny.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Mikrobiální kvalita masa pro výrobu dušené šunky

  • Original language description

    Studie analyzuje mikrobiální kvalitu čerstvého vepřového masa jako suroviny pro výrobu dušené šunky, fázových vzorků masa po vymasírování a finálních dušených šunek připravených v průmyslovém provozu. U vzorků bylo provedeno kvantitativní stanovení celkového počtu aerobních mikroorganismů (CPM), bakterií čeledě Enterobacteriaceae a bakterií mléčného kvašení (BMK). Průměrná kontaminace masa se pohybovala okolo log 3 KTJ (kolonie tvořící jednotky) v 1 g. Maso nastříknuté lákem a vymasírované v tumblerech vykázalo vyšší počty bakterií, rozdíly byly statisticky významné (P &lt;0,001). U BMK došlo k průměrnému nárůstu počtů o 2-3 log/g. Tepelné opracování šunek zlikvidovalo většinu přítomných bakterií a až na výjimky byly počty bakterií pod mezí záchytu. Nicméně ze šunek, které byly podrobeny &quot;termostatové zkoušce&quot; při 15 °C, bylo 5 vzorků z 6 analyzovaných pozitivní na všechny sledované indikátorové bakteriální skupiny. Pro finální masné výrobky je proto klíčová teplota skladování a důsledné dodržení chladírenského řetězce.

  • Czech name

    Mikrobiální kvalita masa pro výrobu dušené šunky

  • Czech description

    Studie analyzuje mikrobiální kvalitu čerstvého vepřového masa jako suroviny pro výrobu dušené šunky, fázových vzorků masa po vymasírování a finálních dušených šunek připravených v průmyslovém provozu. U vzorků bylo provedeno kvantitativní stanovení celkového počtu aerobních mikroorganismů (CPM), bakterií čeledě Enterobacteriaceae a bakterií mléčného kvašení (BMK). Průměrná kontaminace masa se pohybovala okolo log 3 KTJ (kolonie tvořící jednotky) v 1 g. Maso nastříknuté lákem a vymasírované v tumblerech vykázalo vyšší počty bakterií, rozdíly byly statisticky významné (P &lt;0,001). U BMK došlo k průměrnému nárůstu počtů o 2-3 log/g. Tepelné opracování šunek zlikvidovalo většinu přítomných bakterií a až na výjimky byly počty bakterií pod mezí záchytu. Nicméně ze šunek, které byly podrobeny &quot;termostatové zkoušce&quot; při 15 °C, bylo 5 vzorků z 6 analyzovaných pozitivní na všechny sledované indikátorové bakteriální skupiny. Pro finální masné výrobky je proto klíčová teplota skladování a důsledné dodržení chladírenského řetězce.

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    40301 - Veterinary science

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Others

  • Publication year

    2021

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    Hygiena a technologie potravin L. Lenfeldovy a Höklovy dny: Sborník přednášek a posterů

  • ISBN

    978-80-7305-859-3

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Number of pages

    6

  • Pages from-to

    150-155

  • Publisher name

    Veterinární univerzita Brno

  • Place of publication

    Brno

  • Event location

    Brno

  • Event date

    Oct 13, 2021

  • Type of event by nationality

    CST - Celostátní akce

  • UT code for WoS article