All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Microbial contamination of raw meat and its effect on the shelf life of cooked hams

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F22%3A43880061" target="_blank" >RIV/62157124:16270/22:43880061 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

    <a href="https://www.maso.cz/project/obsah-cisla-4-casopisu-maso-rok-2022/" target="_blank" >https://www.maso.cz/project/obsah-cisla-4-casopisu-maso-rok-2022/</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Mikrobiální kontaminace masa a její vliv na údržnost dušených šunek

  • Original language description

    Cílem této studie bylo vyhodnotit mikrobiotu ve všech fázích výrobního procesu dušené šunky. Ve vzorcích syrového masa, vymasírovaného masa a dušené šunky byl stanoven celkový počet mikroorganismů (CPM), bakterie z čeledi Enterobacteriaceae a bakterie mléčného kvašení (BMK). Půdy byly inkubovány při rozdílných teplotách, a to 6,5 °C a 15 °C. Průměrná mikrobiální kontaminace masa se pohybovala kolem 3 log KTJ/g. Ve vymasírovaném mase byly nalezeny hodnoty o 1 řád vyšší, což znamenalo statisticky významný rozdíl. Mikroorganismy v dušených šunkách určených do tržní sítě nebyly zjištěny. Termostatová zkouška prokázala, že tepelné opracování nezaručí usmrcení všech BMK, subletálně poškozené bakterie mohou přežívat a následně se začít množit. Nejčastějším určeným druhem u dušených šunek po termostatové zkoušce byl rod Leuconostoc. Pro zvýšení údržnosti finálních výrobků je důležitá kvalitní vstupní surovina a dodržování chladírenského řetězce.

  • Czech name

    Mikrobiální kontaminace masa a její vliv na údržnost dušených šunek

  • Czech description

    Cílem této studie bylo vyhodnotit mikrobiotu ve všech fázích výrobního procesu dušené šunky. Ve vzorcích syrového masa, vymasírovaného masa a dušené šunky byl stanoven celkový počet mikroorganismů (CPM), bakterie z čeledi Enterobacteriaceae a bakterie mléčného kvašení (BMK). Půdy byly inkubovány při rozdílných teplotách, a to 6,5 °C a 15 °C. Průměrná mikrobiální kontaminace masa se pohybovala kolem 3 log KTJ/g. Ve vymasírovaném mase byly nalezeny hodnoty o 1 řád vyšší, což znamenalo statisticky významný rozdíl. Mikroorganismy v dušených šunkách určených do tržní sítě nebyly zjištěny. Termostatová zkouška prokázala, že tepelné opracování nezaručí usmrcení všech BMK, subletálně poškozené bakterie mohou přežívat a následně se začít množit. Nejčastějším určeným druhem u dušených šunek po termostatové zkoušce byl rod Leuconostoc. Pro zvýšení údržnosti finálních výrobků je důležitá kvalitní vstupní surovina a dodržování chladírenského řetězce.

Classification

  • Type

    J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    21101 - Food and beverages

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Others

  • Publication year

    2022

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Maso

  • ISSN

    1210-4086

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    33

  • Issue of the periodical within the volume

    4

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    6

  • Pages from-to

    32-37

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database