Nutritional value of selected examples of edible insects
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F21%3A43879311" target="_blank" >RIV/62157124:16270/21:43879311 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="https://www.vyzivaspol.cz/vyziva-a-potraviny-4-2021/" target="_blank" >https://www.vyzivaspol.cz/vyziva-a-potraviny-4-2021/</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Nutriční hodnota vybraných zástupců jedlého hmyzu
Original language description
V posledních letech se do popředí zájmu, jako zdroj výživy člověka a zvířat, dostávají bezobratlí živočichové, zejména pak zástupci hmyzu. Můžeme konstatovat, že již v současnosti jsou bezobratlí živočichové významnou součástí jídelníčku člověka, kde za tradiční z hlediska např. konzumace hmyzu se považují světadíly jako je Asie, Afrika, Jižní Amerika; naopak za netradiční lze považovat státy Evropy a Severní Ameriky, kde konzumace hmyzu představuje spíše módní záležitost. Do budoucna se dá předpokládat, že se zvyšujícím se nárůstem lidské populace bude nutné hledat další zdroje výživy. Z dosavadních vědeckých poznatků vyplývá, že některé druhy bezobratlých živočichů, resp. hmyzu, disponují vysokým produkčním potenciálem, který by do budoucna mohl významně přispět k řešení problémů spojených s výživou lidské populace. Analytická část práce přináší základní živinové složení larválních stádií vybraných druhů bezobratlých živočichů (Acheta domesticus, Tenebrio monitor, Zophobas morio, Blaptica dubia, Schistocerca gregaria, Locusta migratoria a Locusta migratoria), které srovnává s nutriční hodnotou svaloviny nejvýznamnějších druhů hospodářských zvířat. Z dosažených výsledků lze vyvodit závěr, že biomasa těla bezobratlých živočichů je významným zdrojem především nenasycených mastných kyselin (MUFA a PUFA) a mikroprvků (Zn, Fe, Cu, Mn).
Czech name
Nutriční hodnota vybraných zástupců jedlého hmyzu
Czech description
V posledních letech se do popředí zájmu, jako zdroj výživy člověka a zvířat, dostávají bezobratlí živočichové, zejména pak zástupci hmyzu. Můžeme konstatovat, že již v současnosti jsou bezobratlí živočichové významnou součástí jídelníčku člověka, kde za tradiční z hlediska např. konzumace hmyzu se považují světadíly jako je Asie, Afrika, Jižní Amerika; naopak za netradiční lze považovat státy Evropy a Severní Ameriky, kde konzumace hmyzu představuje spíše módní záležitost. Do budoucna se dá předpokládat, že se zvyšujícím se nárůstem lidské populace bude nutné hledat další zdroje výživy. Z dosavadních vědeckých poznatků vyplývá, že některé druhy bezobratlých živočichů, resp. hmyzu, disponují vysokým produkčním potenciálem, který by do budoucna mohl významně přispět k řešení problémů spojených s výživou lidské populace. Analytická část práce přináší základní živinové složení larválních stádií vybraných druhů bezobratlých živočichů (Acheta domesticus, Tenebrio monitor, Zophobas morio, Blaptica dubia, Schistocerca gregaria, Locusta migratoria a Locusta migratoria), které srovnává s nutriční hodnotou svaloviny nejvýznamnějších druhů hospodářských zvířat. Z dosažených výsledků lze vyvodit závěr, že biomasa těla bezobratlých živočichů je významným zdrojem především nenasycených mastných kyselin (MUFA a PUFA) a mikroprvků (Zn, Fe, Cu, Mn).
Classification
Type
J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical
CEP classification
—
OECD FORD branch
40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)
Result continuities
Project
—
Continuities
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2021
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Výživa a potraviny
ISSN
1211-846X
e-ISSN
—
Volume of the periodical
76
Issue of the periodical within the volume
4
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
8
Pages from-to
98-105
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—