Amino acid profile from long bones of the pelvic limb in broiler chickens
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F21%3A43879317" target="_blank" >RIV/62157124:16270/21:43879317 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="https://cit.vfu.cz/welfare/Proceedings2021.pdf" target="_blank" >https://cit.vfu.cz/welfare/Proceedings2021.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Aminokyselinové složení dlouhých kostí pánevní končetiny brojlerových kuřat
Original language description
Experimentální materiál byl získán od 120 brojlerových kuřat (60 kohoutků, 60 slepiček) hybrida ROSS 308, na konci výkrmu ve věku 40 dní, při průměrné hmotnosti kohoutků 2 694 +/- 32,6 g a 2 345 +/- 23,9 g slepiček. U sledovaných jedinců nebyly zjištěny klinické příznaky onemocnění končetin. Po utracení byly odebrány dlouhé kosti pravé pánevní končetiny (femur a tibiotarsus) a po odstranění měkkých tkání byly použity pro laboratorní zkoušení. Byl stanoven obsah hrubého proteinu, aminokyselinové spektrum a získané hodnoty přepočítány na 100% sušinu. Obsah hrubého proteinu ve 100% sušině dokládá, že hladina hrubého proteinu byla statisticky významně vyšší (P <= 0,01) ve femur (405,3 +/- 17,21 g) ve srovnání s tibiotarsus (393,5 +/- 12,68 g). Stejné trendy byly zaznamenány i vzhledem k pohlaví kuřat. Jak u kohoutků, tak u slepiček byly hladiny hrubého proteinu statisticky významně vyšší (P <= 0,01) ve femur (406,6 +/- 19,34 g, resp. 404,1 +/- 15,09 g) než u tibiotarsus (395,0 +/- 12,16 g, resp. 392,1 +/- 13,21 g). V obou kostech měly z aminokyselin nejvyšší zastoupení Gly, Glu a Pro, nejnižší hladiny byly nalezeny u Met, Tyr a His. Stejné trendy byly zaznamenány vzhledem k pohlaví kuřat.
Czech name
Aminokyselinové složení dlouhých kostí pánevní končetiny brojlerových kuřat
Czech description
Experimentální materiál byl získán od 120 brojlerových kuřat (60 kohoutků, 60 slepiček) hybrida ROSS 308, na konci výkrmu ve věku 40 dní, při průměrné hmotnosti kohoutků 2 694 +/- 32,6 g a 2 345 +/- 23,9 g slepiček. U sledovaných jedinců nebyly zjištěny klinické příznaky onemocnění končetin. Po utracení byly odebrány dlouhé kosti pravé pánevní končetiny (femur a tibiotarsus) a po odstranění měkkých tkání byly použity pro laboratorní zkoušení. Byl stanoven obsah hrubého proteinu, aminokyselinové spektrum a získané hodnoty přepočítány na 100% sušinu. Obsah hrubého proteinu ve 100% sušině dokládá, že hladina hrubého proteinu byla statisticky významně vyšší (P <= 0,01) ve femur (405,3 +/- 17,21 g) ve srovnání s tibiotarsus (393,5 +/- 12,68 g). Stejné trendy byly zaznamenány i vzhledem k pohlaví kuřat. Jak u kohoutků, tak u slepiček byly hladiny hrubého proteinu statisticky významně vyšší (P <= 0,01) ve femur (406,6 +/- 19,34 g, resp. 404,1 +/- 15,09 g) než u tibiotarsus (395,0 +/- 12,16 g, resp. 392,1 +/- 13,21 g). V obou kostech měly z aminokyselin nejvyšší zastoupení Gly, Glu a Pro, nejnižší hladiny byly nalezeny u Met, Tyr a His. Stejné trendy byly zaznamenány vzhledem k pohlaví kuřat.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
—
OECD FORD branch
40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)
Result continuities
Project
—
Continuities
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2021
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Ochrana zvířat a welfare 2021: Sborník příspěvků
ISBN
978-80-7305-855-5
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
6
Pages from-to
113-118
Publisher name
Veterinární univerzita Brno
Place of publication
Brno
Event location
Brno
Event date
Oct 7, 2021
Type of event by nationality
WRD - Celosvětová akce
UT code for WoS article
—