Real-time identification of pathogenic bacteria in meat and meat products
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F21%3A43879331" target="_blank" >RIV/62157124:16270/21:43879331 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="https://hygiena-alimentorum.uvlf.sk/posters/index.html" target="_blank" >https://hygiena-alimentorum.uvlf.sk/posters/index.html</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Real-time PCR identifikace patogenních bakterií v mase a masných výrobcích
Original language description
Rychlé a citlivé metody detekce alimentárních patogenů jsou klíčovým nástrojem pro zajištění bezpečnosti potravin a prevenci šíření infekčních chorob. Pro analýzu potravin se velmi často používají moderní molekulárně genetické metody založené na polymerázové řetězové reakci (PCR) a jejích modifikacích. V současné době je klasická konvenční PCR v rutinní diagnostice téměř nahrazena real-time PCR (qPCR). Cílem této studie byl návrh a optimalizace molekulárně genetických testů založených na metodě qPCR umožňující multiplexní detekci 8 významných alimentárních patogenů - Campylobacter jejuni, Clostridium botulinum, Escherichia coli (STEC), Listeria monocytogenes, Salmonella enterica, Staphylococcus aureus, Vibrio parahaemolyticus a Yersinia enterocolitica. Byly navrženy specifické primery a TaqMan sondy a úspěšně ověřena jejich senzitivita a specificita v monoplexech a multiplexech. Limit detekce byl stanoven na 10 kopií DNA/microl.
Czech name
Real-time PCR identifikace patogenních bakterií v mase a masných výrobcích
Czech description
Rychlé a citlivé metody detekce alimentárních patogenů jsou klíčovým nástrojem pro zajištění bezpečnosti potravin a prevenci šíření infekčních chorob. Pro analýzu potravin se velmi často používají moderní molekulárně genetické metody založené na polymerázové řetězové reakci (PCR) a jejích modifikacích. V současné době je klasická konvenční PCR v rutinní diagnostice téměř nahrazena real-time PCR (qPCR). Cílem této studie byl návrh a optimalizace molekulárně genetických testů založených na metodě qPCR umožňující multiplexní detekci 8 významných alimentárních patogenů - Campylobacter jejuni, Clostridium botulinum, Escherichia coli (STEC), Listeria monocytogenes, Salmonella enterica, Staphylococcus aureus, Vibrio parahaemolyticus a Yersinia enterocolitica. Byly navrženy specifické primery a TaqMan sondy a úspěšně ověřena jejich senzitivita a specificita v monoplexech a multiplexech. Limit detekce byl stanoven na 10 kopií DNA/microl.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
—
OECD FORD branch
10608 - Biochemistry and molecular biology
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QK1810212" target="_blank" >QK1810212: Rapid, complex and multiplex methods for simultaneous detection of food-borne pathogens in food of animal and plant origin</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2021
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Zborník prednášok a posterov Hygiena Alimentorum XLI: Nové trendy zvyšovania kvality a zdravotnej bezpečnosti mäsa a mäsových výrobkov
ISBN
978-80-8077-733-3
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
6
Pages from-to
200-205
Publisher name
Univerzita veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach
Place of publication
Košice
Event location
Košice
Event date
Nov 23, 2021
Type of event by nationality
EUR - Evropská akce
UT code for WoS article
—