Comparison of organic and caged eggs
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F21%3A43879446" target="_blank" >RIV/62157124:16270/21:43879446 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="https://is.mendelu.cz/dok_server/slozka.pl?id=110563;download=260549" target="_blank" >https://is.mendelu.cz/dok_server/slozka.pl?id=110563;download=260549</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Porovnání vajec z ekologické produkce a vajec pocházejících z klecového chovu
Original language description
Cílem této práce bylo porovnat senzorické vlastnosti slepičích vajec pocházejících ze dvou rozdílných produkčních systémů. Práce je zaměřena konkrétně na senzorické zhodnocení chuti a vůně daných slepičích vajec. První skupinu slepičích vajec tvoří vejce pocházející z bio chovu. Druhou skupinu představují slepičí vejce z klecové produkce. Celkem bylo použito 44 slepičích vajec, která byla hodnocena 11 hodnotiteli. Získaná data byla zpracována ve statistickém programu UNISTAT v testu ANOVA a poté bylo provedeno mnohonásobné porovnání v Tukey-HSD testu. Z výsledků vyplývá, že mezi oběma skupinami slepičích vajec nebyl prokázán statisticky průkazný rozdíl (P < 0,05) v jejich chuti ani vůni (P < 0,05).
Czech name
Porovnání vajec z ekologické produkce a vajec pocházejících z klecového chovu
Czech description
Cílem této práce bylo porovnat senzorické vlastnosti slepičích vajec pocházejících ze dvou rozdílných produkčních systémů. Práce je zaměřena konkrétně na senzorické zhodnocení chuti a vůně daných slepičích vajec. První skupinu slepičích vajec tvoří vejce pocházející z bio chovu. Druhou skupinu představují slepičí vejce z klecové produkce. Celkem bylo použito 44 slepičích vajec, která byla hodnocena 11 hodnotiteli. Získaná data byla zpracována ve statistickém programu UNISTAT v testu ANOVA a poté bylo provedeno mnohonásobné porovnání v Tukey-HSD testu. Z výsledků vyplývá, že mezi oběma skupinami slepičích vajec nebyl prokázán statisticky průkazný rozdíl (P < 0,05) v jejich chuti ani vůni (P < 0,05).
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
—
OECD FORD branch
21101 - Food and beverages
Result continuities
Project
—
Continuities
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2021
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Sborník XLVII. konference o jakosti potravin a potravinových surovin
ISBN
978-80-7509-785-9
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
7
Pages from-to
359-365
Publisher name
Mendelova univerzita v Brně
Place of publication
Brno
Event location
Brno
Event date
Mar 3, 2021
Type of event by nationality
CST - Celostátní akce
UT code for WoS article
—