Effect of Sumah spice to common carp (Cyprinus carpio) fillets
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F21%3A43879490" target="_blank" >RIV/62157124:16270/21:43879490 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="https://is.mendelu.cz/dok_server/slozka.pl?id=110563;download=260549" target="_blank" >https://is.mendelu.cz/dok_server/slozka.pl?id=110563;download=260549</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Vliv Sumah koření na filety kapra obecného (Cyprinus carpio)
Original language description
Cílem byla aplikace koření Sumah o koncentraci 0,5 %, 1,5 % a 2,5 % na filety kapra obecného za účelem hodnocení změn hodnot pH, aktivity vody (aw) a účinku na vybrané kontaminující mikroorganismy (celkový počet mikroorganismů CPM, koliformní bakterie KB, psychrotrofní mikroorganismy PSY). Průkazný (p<0,05) pokles hodnot pH 24 hodin po aplikaci Sumah koření o koncentraci 1,5, resp. 2,5 % byl důvodem průkazně (p<0,05) nižší hodnoty CPM (5,09 +/- 0,10, resp. 5,09 +/- 0,08 log KTJ/g). Mezi naměřenými hodnotami aw nebyly zjištěny žádné statisticky významné rozdíly (p<0,05). Dynamika změn počtu PSY kopírovala průběh změn hodnot CPM včetně existence statisticky významných rozdílů. Významné (p<0,05) rozdíly počtu KB byly zjištěny u všech vzorků mezi 0. dnem a po 24 resp. 48 hodinách skladování, během kterého docházelo k mírnému nárůstu počtu tohoto parametru.
Czech name
Vliv Sumah koření na filety kapra obecného (Cyprinus carpio)
Czech description
Cílem byla aplikace koření Sumah o koncentraci 0,5 %, 1,5 % a 2,5 % na filety kapra obecného za účelem hodnocení změn hodnot pH, aktivity vody (aw) a účinku na vybrané kontaminující mikroorganismy (celkový počet mikroorganismů CPM, koliformní bakterie KB, psychrotrofní mikroorganismy PSY). Průkazný (p<0,05) pokles hodnot pH 24 hodin po aplikaci Sumah koření o koncentraci 1,5, resp. 2,5 % byl důvodem průkazně (p<0,05) nižší hodnoty CPM (5,09 +/- 0,10, resp. 5,09 +/- 0,08 log KTJ/g). Mezi naměřenými hodnotami aw nebyly zjištěny žádné statisticky významné rozdíly (p<0,05). Dynamika změn počtu PSY kopírovala průběh změn hodnot CPM včetně existence statisticky významných rozdílů. Významné (p<0,05) rozdíly počtu KB byly zjištěny u všech vzorků mezi 0. dnem a po 24 resp. 48 hodinách skladování, během kterého docházelo k mírnému nárůstu počtu tohoto parametru.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
—
OECD FORD branch
21101 - Food and beverages
Result continuities
Project
—
Continuities
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2021
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Sborník XLVII. konference o jakosti potravin a potravinových surovin
ISBN
978-80-7509-785-9
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
10
Pages from-to
259-268
Publisher name
Mendelova univerzita v Brně
Place of publication
Brno
Event location
Brno
Event date
Mar 3, 2021
Type of event by nationality
CST - Celostátní akce
UT code for WoS article
—