Effect of the presence of pollen on the bioactive properties of honey
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F21%3A43879547" target="_blank" >RIV/62157124:16270/21:43879547 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="https://fvhe.vfu.cz/files/upload/KMVP%202021_Sborn%C3%ADk_1.pdf" target="_blank" >https://fvhe.vfu.cz/files/upload/KMVP%202021_Sborn%C3%ADk_1.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Vliv přítomnosti pylu na bioaktivní vlastnosti medu
Original language description
V každém medu je určitý počet pylových zrn. To může poskytovat základní informace o botanickém a zeměpisném původu medu. Přítomnost pylu však může být důležitá i při hodnocení antioxidačních vlastností. V této práci byly vzorky medu od tzv. hobby včelařů ze sezóny 2020 se známým pylovým profilem hodnoceny na obsah celkových polyfenolů a antioxidační aktivitu. Byl zjištěn statisticky významný rozdíl (p <0,05) mezi pylovými (P) a filtrovanými (BP) vzorky, a to jak z hlediska obsahu celkových polyfenolů, tak z hlediska antioxidační aktivity. Dále byla zjištěna statisticky vysoce významná korelace (p <0,01) mezi obsahem celkových polyfenolů a antioxidační aktivitou.
Czech name
Vliv přítomnosti pylu na bioaktivní vlastnosti medu
Czech description
V každém medu je určitý počet pylových zrn. To může poskytovat základní informace o botanickém a zeměpisném původu medu. Přítomnost pylu však může být důležitá i při hodnocení antioxidačních vlastností. V této práci byly vzorky medu od tzv. hobby včelařů ze sezóny 2020 se známým pylovým profilem hodnoceny na obsah celkových polyfenolů a antioxidační aktivitu. Byl zjištěn statisticky významný rozdíl (p <0,05) mezi pylovými (P) a filtrovanými (BP) vzorky, a to jak z hlediska obsahu celkových polyfenolů, tak z hlediska antioxidační aktivity. Dále byla zjištěna statisticky vysoce významná korelace (p <0,01) mezi obsahem celkových polyfenolů a antioxidační aktivitou.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
—
OECD FORD branch
21101 - Food and beverages
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QK1920344" target="_blank" >QK1920344: Assessment of honey authenticity by pollen grain analysis.</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2021
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Sborník příspěvků XXIII. konference mladých vědeckých pracovníků s mezinárodní účastí
ISBN
978-80-7305-851-7
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
3
Pages from-to
23-25
Publisher name
Veterinární univerzita Brno
Place of publication
Brno
Event location
Brno
Event date
Jun 14, 2021
Type of event by nationality
EUR - Evropská akce
UT code for WoS article
—