All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Sensitivity of yoghurt cultures to cephalosporin antibiotics

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F21%3A43879691" target="_blank" >RIV/62157124:16270/21:43879691 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

    <a href="https://www.ingrovydny.af.mendelu.cz/historie" target="_blank" >https://www.ingrovydny.af.mendelu.cz/historie</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Citlivost jogurtových kultur k cefalosporinovým antibiotikům

  • Original language description

    Přítomnost reziduí antimikrobiálních látek v mléce je považována za velké technologické riziko pro zpracovatele mléka. Cílem studie bylo stanovit citlivost jogurtových kultur k reziduím vybraných cefalosporinových antibiotik (cefalexin, cefoperazon, cefchinom, cefazolin, ceftiofur). Bylo vybráno 5 termofilních jogurtových kultur obsahujících kmeny typické pro jogurtovou kulturu Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus a Streptococcus thermophilus od 2 dodavatelů (Christian Hansen a DSM Food Specialties). Citlivost jogurtových kultur byla hodnocena u uměle obohacených vzorků mléka (plnotučné mléko pasterované, 85 °C, 3-5 s) cefalosporiny (c = 1 MRL), na základě měření hodnot aktivní kyselosti (pH - ČSN 57 05 30) během fermentačního procesu. Hodnota pH byla zaznamenána na začátku inkubace, dále v pravidelných hodinových intervalech a na konci inkubace (43 °C, 4-5,5 hod). Největší vliv na aktivitu všech kultur měl ceftiofur, u kterého byl potvrzen statisticky vysoce významný vliv (p &lt; 0,01) na hodnotu pH na konci fermentačního procesu.

  • Czech name

    Citlivost jogurtových kultur k cefalosporinovým antibiotikům

  • Czech description

    Přítomnost reziduí antimikrobiálních látek v mléce je považována za velké technologické riziko pro zpracovatele mléka. Cílem studie bylo stanovit citlivost jogurtových kultur k reziduím vybraných cefalosporinových antibiotik (cefalexin, cefoperazon, cefchinom, cefazolin, ceftiofur). Bylo vybráno 5 termofilních jogurtových kultur obsahujících kmeny typické pro jogurtovou kulturu Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus a Streptococcus thermophilus od 2 dodavatelů (Christian Hansen a DSM Food Specialties). Citlivost jogurtových kultur byla hodnocena u uměle obohacených vzorků mléka (plnotučné mléko pasterované, 85 °C, 3-5 s) cefalosporiny (c = 1 MRL), na základě měření hodnot aktivní kyselosti (pH - ČSN 57 05 30) během fermentačního procesu. Hodnota pH byla zaznamenána na začátku inkubace, dále v pravidelných hodinových intervalech a na konci inkubace (43 °C, 4-5,5 hod). Největší vliv na aktivitu všech kultur měl ceftiofur, u kterého byl potvrzen statisticky vysoce významný vliv (p &lt; 0,01) na hodnotu pH na konci fermentačního procesu.

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    40301 - Veterinary science

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Others

  • Publication year

    2021

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    Sborník XLVII. konference o jakosti potravin a potravinových surovin

  • ISBN

    978-80-7509-785-9

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Number of pages

    11

  • Pages from-to

    432-442

  • Publisher name

    Mendelova univerzita v Brně

  • Place of publication

    Brno

  • Event location

    Brno

  • Event date

    Mar 3, 2021

  • Type of event by nationality

    CST - Celostátní akce

  • UT code for WoS article