Microbiological quality of vending machines milk in Brno
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F21%3A43879694" target="_blank" >RIV/62157124:16270/21:43879694 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="https://www.ingrovydny.af.mendelu.cz/historie" target="_blank" >https://www.ingrovydny.af.mendelu.cz/historie</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Mikrobiologická kvalita mléka z prodejních automatů v Brně
Original language description
Studie byla zaměřena na sledování mikrobiologické kvality syrového kravského mléka ze čtyř prodejních automatů v Brně. U vzorků mléka byl plotnovou metodou stanovován celkový počet mikroorganismů (CPM) a výsledky byly porovnány s požadavky platné legislativy. Dále byl pomocí Pure Milk testu sledován výskyt bakterií Staphylococcus aureus, Escherichia coli a enterokoků. Na základě pozitivních výsledků byly uvedené bakterie dále konfirmovány a stanovené počty vyhodnoceny, v případě S. aureus pak porovnávány s platnou legislativou. Studií bylo zjištěno, že se CPM pohyboval v rozmezí log 3,00-6,28 KTJ/ml, legislativou stanovený limit (nařízení (ES) č. 853/2004) byl překročen u 66,2 % vzorků. U třech vzorků mléka byla zaznamenána překročená legislativní hodnota S. aureus (Vyhláška č. 289/2007 Sb.) a byla potvrzena přítomnost genu pro tvorbu stafylokokových enterotoxinů. E. coli se vyskytovala ve 38,2 % vzorků syrového mléka, přítomnost enterokoků byla potvrzena u 77,9 % vzorků. Syrové kravské mléko umožňuje vhodné podmínky pro růst a množení patogenních mikroorganismů, je tedy nezbytné uchovávat syrové mléko při chladničkových teplotách a před vlastní konzumací jej tepelně ošetřit.
Czech name
Mikrobiologická kvalita mléka z prodejních automatů v Brně
Czech description
Studie byla zaměřena na sledování mikrobiologické kvality syrového kravského mléka ze čtyř prodejních automatů v Brně. U vzorků mléka byl plotnovou metodou stanovován celkový počet mikroorganismů (CPM) a výsledky byly porovnány s požadavky platné legislativy. Dále byl pomocí Pure Milk testu sledován výskyt bakterií Staphylococcus aureus, Escherichia coli a enterokoků. Na základě pozitivních výsledků byly uvedené bakterie dále konfirmovány a stanovené počty vyhodnoceny, v případě S. aureus pak porovnávány s platnou legislativou. Studií bylo zjištěno, že se CPM pohyboval v rozmezí log 3,00-6,28 KTJ/ml, legislativou stanovený limit (nařízení (ES) č. 853/2004) byl překročen u 66,2 % vzorků. U třech vzorků mléka byla zaznamenána překročená legislativní hodnota S. aureus (Vyhláška č. 289/2007 Sb.) a byla potvrzena přítomnost genu pro tvorbu stafylokokových enterotoxinů. E. coli se vyskytovala ve 38,2 % vzorků syrového mléka, přítomnost enterokoků byla potvrzena u 77,9 % vzorků. Syrové kravské mléko umožňuje vhodné podmínky pro růst a množení patogenních mikroorganismů, je tedy nezbytné uchovávat syrové mléko při chladničkových teplotách a před vlastní konzumací jej tepelně ošetřit.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
—
OECD FORD branch
40301 - Veterinary science
Result continuities
Project
—
Continuities
V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju
Others
Publication year
2021
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Sborník XLVII. konference o jakosti potravin a potravinových surovin
ISBN
978-80-7509-785-9
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
11
Pages from-to
454-464
Publisher name
Mendelova univerzita v Brně
Place of publication
Brno
Event location
Brno
Event date
Mar 3, 2021
Type of event by nationality
CST - Celostátní akce
UT code for WoS article
—