Detection of selected pathogenic microorganisms in ready-to-eat foods
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F21%3A43879700" target="_blank" >RIV/62157124:16270/21:43879700 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="https://www.vfu.cz/files/upload/693/Sbornik_IGA_2021.pdf" target="_blank" >https://www.vfu.cz/files/upload/693/Sbornik_IGA_2021.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Detekce vybraných patogenních mikroorganismů v ready-to-eat potravinách
Original language description
Vzhledem k chybějící tepelné úpravě RTE potravin před jejich konzumací, představují tyto potraviny potencionální zdravotní riziko pro konzumenty. Hlavním cílem tohoto projektu bylo rozšíření poznatků o mikrobiálním zatížení RTE potravin dostupných v tržní síti. Pozornost byla věnována především detekci patogenů a to: Helicobacter pylori, Listeria monocytogenes, Salmonella spp. a Staphylococcus aureus, resp. MRSA. Vzorky potravin byly zakoupeny v tržní síti na území České republiky. Bylo provedeno 5 odběrů. Celkem bylo zakoupeno a vyšetřeno 50 vzorků RTE potravin. Ke stanovení patogenních bakterií byly využity klasické kultivační metody a metody molekulárně-biologické. Suspektní izoláty byly poté testovány pomocí PCR. Detekce H. pylori byla provedena pomocí Nested PCR, kterou byla dále ve vzorcích detekována i Salmonella spp. V obou případech byla použita DNA získaná přímo z potravin.V této studii bylo zjištěno, že v každé prodejně se nacházela potravina kontaminovaná námi sledovanými patogenními bakteriemi. Všechny vzorky byly negativní na přítomnost S. aureus (MRSA). L. monocytogenes byla prokázána ve 3 vzorcích (6 %). Při stanovení Salmonella spp. bylo dosaženo rozdílných výsledků pomocí metody PCR a Nested PCR. V případě PCR nebyla v žádném vzorku prokázána přítomnost této bakterie. Při použití metody Nested PCR byla Salmonella spp. prokázána u 4 vzorků (8 %). V případě H. pylori bylo 25 vzorků (50 %) pozitivních. Výsledky naší studie ukazují, že RTE potraviny mohou hrát významnou roli v šíření predevším H. pylori v lidské populaci.
Czech name
Detekce vybraných patogenních mikroorganismů v ready-to-eat potravinách
Czech description
Vzhledem k chybějící tepelné úpravě RTE potravin před jejich konzumací, představují tyto potraviny potencionální zdravotní riziko pro konzumenty. Hlavním cílem tohoto projektu bylo rozšíření poznatků o mikrobiálním zatížení RTE potravin dostupných v tržní síti. Pozornost byla věnována především detekci patogenů a to: Helicobacter pylori, Listeria monocytogenes, Salmonella spp. a Staphylococcus aureus, resp. MRSA. Vzorky potravin byly zakoupeny v tržní síti na území České republiky. Bylo provedeno 5 odběrů. Celkem bylo zakoupeno a vyšetřeno 50 vzorků RTE potravin. Ke stanovení patogenních bakterií byly využity klasické kultivační metody a metody molekulárně-biologické. Suspektní izoláty byly poté testovány pomocí PCR. Detekce H. pylori byla provedena pomocí Nested PCR, kterou byla dále ve vzorcích detekována i Salmonella spp. V obou případech byla použita DNA získaná přímo z potravin.V této studii bylo zjištěno, že v každé prodejně se nacházela potravina kontaminovaná námi sledovanými patogenními bakteriemi. Všechny vzorky byly negativní na přítomnost S. aureus (MRSA). L. monocytogenes byla prokázána ve 3 vzorcích (6 %). Při stanovení Salmonella spp. bylo dosaženo rozdílných výsledků pomocí metody PCR a Nested PCR. V případě PCR nebyla v žádném vzorku prokázána přítomnost této bakterie. Při použití metody Nested PCR byla Salmonella spp. prokázána u 4 vzorků (8 %). V případě H. pylori bylo 25 vzorků (50 %) pozitivních. Výsledky naší studie ukazují, že RTE potraviny mohou hrát významnou roli v šíření predevším H. pylori v lidské populaci.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
—
OECD FORD branch
40301 - Veterinary science
Result continuities
Project
—
Continuities
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Others
Publication year
2021
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Sborník příspěvků z výsledků řešení projektů IGA VETUNI 2021
ISBN
978-80-7305-865-4
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
4
Pages from-to
116-119
Publisher name
Veterinární univerzita Brno
Place of publication
Brno
Event location
Brno
Event date
Dec 14, 2021
Type of event by nationality
EUR - Evropská akce
UT code for WoS article
—