All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Detection of selected pathogenic microorganisms in ready-to-eat foods

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F21%3A43879700" target="_blank" >RIV/62157124:16270/21:43879700 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

    <a href="https://www.vfu.cz/files/upload/693/Sbornik_IGA_2021.pdf" target="_blank" >https://www.vfu.cz/files/upload/693/Sbornik_IGA_2021.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Detekce vybraných patogenních mikroorganismů v ready-to-eat potravinách

  • Original language description

    Vzhledem k chybějící tepelné úpravě RTE potravin před jejich konzumací, představují tyto potraviny potencionální zdravotní riziko pro konzumenty. Hlavním cílem tohoto projektu bylo rozšíření poznatků o mikrobiálním zatížení RTE potravin dostupných v tržní síti. Pozornost byla věnována především detekci patogenů a to: Helicobacter pylori, Listeria monocytogenes, Salmonella spp. a Staphylococcus aureus, resp. MRSA. Vzorky potravin byly zakoupeny v tržní síti na území České republiky. Bylo provedeno 5 odběrů. Celkem bylo zakoupeno a vyšetřeno 50 vzorků RTE potravin. Ke stanovení patogenních bakterií byly využity klasické kultivační metody a metody molekulárně-biologické. Suspektní izoláty byly poté testovány pomocí PCR. Detekce H. pylori byla provedena pomocí Nested PCR, kterou byla dále ve vzorcích detekována i Salmonella spp. V obou případech byla použita DNA získaná přímo z potravin.V této studii bylo zjištěno, že v každé prodejně se nacházela potravina kontaminovaná námi sledovanými patogenními bakteriemi. Všechny vzorky byly negativní na přítomnost S. aureus (MRSA). L. monocytogenes byla prokázána ve 3 vzorcích (6 %). Při stanovení Salmonella spp. bylo dosaženo rozdílných výsledků pomocí metody PCR a Nested PCR. V případě PCR nebyla v žádném vzorku prokázána přítomnost této bakterie. Při použití metody Nested PCR byla Salmonella spp. prokázána u 4 vzorků (8 %). V případě H. pylori bylo 25 vzorků (50 %) pozitivních. Výsledky naší studie ukazují, že RTE potraviny mohou hrát významnou roli v šíření predevším H. pylori v lidské populaci.

  • Czech name

    Detekce vybraných patogenních mikroorganismů v ready-to-eat potravinách

  • Czech description

    Vzhledem k chybějící tepelné úpravě RTE potravin před jejich konzumací, představují tyto potraviny potencionální zdravotní riziko pro konzumenty. Hlavním cílem tohoto projektu bylo rozšíření poznatků o mikrobiálním zatížení RTE potravin dostupných v tržní síti. Pozornost byla věnována především detekci patogenů a to: Helicobacter pylori, Listeria monocytogenes, Salmonella spp. a Staphylococcus aureus, resp. MRSA. Vzorky potravin byly zakoupeny v tržní síti na území České republiky. Bylo provedeno 5 odběrů. Celkem bylo zakoupeno a vyšetřeno 50 vzorků RTE potravin. Ke stanovení patogenních bakterií byly využity klasické kultivační metody a metody molekulárně-biologické. Suspektní izoláty byly poté testovány pomocí PCR. Detekce H. pylori byla provedena pomocí Nested PCR, kterou byla dále ve vzorcích detekována i Salmonella spp. V obou případech byla použita DNA získaná přímo z potravin.V této studii bylo zjištěno, že v každé prodejně se nacházela potravina kontaminovaná námi sledovanými patogenními bakteriemi. Všechny vzorky byly negativní na přítomnost S. aureus (MRSA). L. monocytogenes byla prokázána ve 3 vzorcích (6 %). Při stanovení Salmonella spp. bylo dosaženo rozdílných výsledků pomocí metody PCR a Nested PCR. V případě PCR nebyla v žádném vzorku prokázána přítomnost této bakterie. Při použití metody Nested PCR byla Salmonella spp. prokázána u 4 vzorků (8 %). V případě H. pylori bylo 25 vzorků (50 %) pozitivních. Výsledky naší studie ukazují, že RTE potraviny mohou hrát významnou roli v šíření predevším H. pylori v lidské populaci.

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    40301 - Veterinary science

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Others

  • Publication year

    2021

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    Sborník příspěvků z výsledků řešení projektů IGA VETUNI 2021

  • ISBN

    978-80-7305-865-4

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Number of pages

    4

  • Pages from-to

    116-119

  • Publisher name

    Veterinární univerzita Brno

  • Place of publication

    Brno

  • Event location

    Brno

  • Event date

    Dec 14, 2021

  • Type of event by nationality

    EUR - Evropská akce

  • UT code for WoS article