Detection of Salmonella spp. in ready-to-eat food
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F22%3A43880426" target="_blank" >RIV/62157124:16270/22:43880426 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="https://www.vfu.cz/files/upload/1401/2022%20LI.%20Lenfeldovy%20a%20Hoklovy%20dny%20-%20sbornik.pdf" target="_blank" >https://www.vfu.cz/files/upload/1401/2022%20LI.%20Lenfeldovy%20a%20Hoklovy%20dny%20-%20sbornik.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Detekce Salmonella spp. v ready-to-eat potravinách
Original language description
Salmonella spp. je jedním z hlavních bakteriálních původců alimentárních onemocnění po celém světě. Jako možný zdroj jsou často uváděny i tzv. ready-to-eat potraviny (RTE). Dle EFSA je Salmonella spp. druhou nejčastěji hlášenou gastrointestinální infekcí v populaci po kampylobakterióze. V rámci EU bylo v roce 2019 hlášeno celkem 87 923 potvrzených případů salmonelózy. Stejně jako v předchozích letech byly nejvyšší počty salmonelózy hlášeny v České republice (EFSA, 2019). Cílem naší práce bylo porovnat metodu průkazu Salmonella spp. referenční kultivační metodou s možností detekce pomocí Nested PCR, dále stanovit četnost výskytu salmonel ve vybraných RTE potravinách a nepřímo tak posoudit i úroveň hygieny výroby.
Czech name
Detekce Salmonella spp. v ready-to-eat potravinách
Czech description
Salmonella spp. je jedním z hlavních bakteriálních původců alimentárních onemocnění po celém světě. Jako možný zdroj jsou často uváděny i tzv. ready-to-eat potraviny (RTE). Dle EFSA je Salmonella spp. druhou nejčastěji hlášenou gastrointestinální infekcí v populaci po kampylobakterióze. V rámci EU bylo v roce 2019 hlášeno celkem 87 923 potvrzených případů salmonelózy. Stejně jako v předchozích letech byly nejvyšší počty salmonelózy hlášeny v České republice (EFSA, 2019). Cílem naší práce bylo porovnat metodu průkazu Salmonella spp. referenční kultivační metodou s možností detekce pomocí Nested PCR, dále stanovit četnost výskytu salmonel ve vybraných RTE potravinách a nepřímo tak posoudit i úroveň hygieny výroby.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
—
OECD FORD branch
40301 - Veterinary science
Result continuities
Project
—
Continuities
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Others
Publication year
2022
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Hygiena a technologie potravin LI. Lenfeldovy a Höklovy dny: Sborník přednášek a posterů
ISBN
978-80-7305-876-0
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
4
Pages from-to
293-296
Publisher name
Veterinární univerzita Brno
Place of publication
Brno
Event location
Brno
Event date
Oct 12, 2022
Type of event by nationality
CST - Celostátní akce
UT code for WoS article
—