All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Detection of Salmonella spp. in ready-to-eat food

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F22%3A43880426" target="_blank" >RIV/62157124:16270/22:43880426 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

    <a href="https://www.vfu.cz/files/upload/1401/2022%20LI.%20Lenfeldovy%20a%20Hoklovy%20dny%20-%20sbornik.pdf" target="_blank" >https://www.vfu.cz/files/upload/1401/2022%20LI.%20Lenfeldovy%20a%20Hoklovy%20dny%20-%20sbornik.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Detekce Salmonella spp. v ready-to-eat potravinách

  • Original language description

    Salmonella spp. je jedním z hlavních bakteriálních původců alimentárních onemocnění po celém světě. Jako možný zdroj jsou často uváděny i tzv. ready-to-eat potraviny (RTE). Dle EFSA je Salmonella spp. druhou nejčastěji hlášenou gastrointestinální infekcí v populaci po kampylobakterióze. V rámci EU bylo v roce 2019 hlášeno celkem 87 923 potvrzených případů salmonelózy. Stejně jako v předchozích letech byly nejvyšší počty salmonelózy hlášeny v České republice (EFSA, 2019). Cílem naší práce bylo porovnat metodu průkazu Salmonella spp. referenční kultivační metodou s možností detekce pomocí Nested PCR, dále stanovit četnost výskytu salmonel ve vybraných RTE potravinách a nepřímo tak posoudit i úroveň hygieny výroby.

  • Czech name

    Detekce Salmonella spp. v ready-to-eat potravinách

  • Czech description

    Salmonella spp. je jedním z hlavních bakteriálních původců alimentárních onemocnění po celém světě. Jako možný zdroj jsou často uváděny i tzv. ready-to-eat potraviny (RTE). Dle EFSA je Salmonella spp. druhou nejčastěji hlášenou gastrointestinální infekcí v populaci po kampylobakterióze. V rámci EU bylo v roce 2019 hlášeno celkem 87 923 potvrzených případů salmonelózy. Stejně jako v předchozích letech byly nejvyšší počty salmonelózy hlášeny v České republice (EFSA, 2019). Cílem naší práce bylo porovnat metodu průkazu Salmonella spp. referenční kultivační metodou s možností detekce pomocí Nested PCR, dále stanovit četnost výskytu salmonel ve vybraných RTE potravinách a nepřímo tak posoudit i úroveň hygieny výroby.

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    40301 - Veterinary science

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Others

  • Publication year

    2022

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    Hygiena a technologie potravin LI. Lenfeldovy a Höklovy dny: Sborník přednášek a posterů

  • ISBN

    978-80-7305-876-0

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Number of pages

    4

  • Pages from-to

    293-296

  • Publisher name

    Veterinární univerzita Brno

  • Place of publication

    Brno

  • Event location

    Brno

  • Event date

    Oct 12, 2022

  • Type of event by nationality

    CST - Celostátní akce

  • UT code for WoS article