Kit for detection of Salmonella spp. in the chicken meat using real-time PCR
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F24%3A10177907" target="_blank" >RIV/00027006:_____/24:10177907 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Sada pro detekci Salmonella spp. v kuřecím mase s využitím real-time PCR
Original language description
Salmonella je rod gramnegativních bakterií z čeledi Enterobacteriaceae. U člověka způsobují onemocnění zvané salmonelóza, které se projevuje obvykle jako akutní gastroenteritida nebo enterokolitida z potravin. Do těla se bakterie rodu Salmonella nejčastěji dostávají konzumací tepelně neupravených nebo špatně připravených produktů živočišného původu. Ve většině případů se jedná o Salmonella enteritidis, může se však jednat i o jiné druhy.Pro zdravého člověka salmonelóza obvykle nepředstavuje riziko trvalých následků. Pro rizikové skupiny obyvatel (menší děti, starší osoby, nemocné apod) však může být i život ohrožující. Proto je vhodné předcházet nákaze. Jednou z možností je kontrola surovin živočišného původu na přítomnost Salmonella spp. Tradičním přístupem je využití kultivačních metod. To je však časově náročné; dosažení výsledků vyžaduje mnohdy až několik dní. Proto se neustále vyvíjí nové, rychlejší metody. Předkládaný funkční vzorek se zabývá možnosti průkazu DNA Salmonella spp. v kuřecím mase s využitím polymerázové řetězové reakce s fluorescenční detekcí v reálném čase (real-time PCR, qPCR). Genetický přístup umožňuje druhové stanovení bakterií s vysokou citlivostí, rychlostí i přesností. Funkční vzorek zahrnuje komponenty nezbytné pro analýzu vzorku kuřecího masa, tedy chemikálie pro lyzi buněk (extrakci DNA ze vzorku) a samotné provedení analýzy DNA metodou qPCR. Funkční vzorek tak může najít rozsáhlé praktické uplatnění.
Czech name
Sada pro detekci Salmonella spp. v kuřecím mase s využitím real-time PCR
Czech description
Salmonella je rod gramnegativních bakterií z čeledi Enterobacteriaceae. U člověka způsobují onemocnění zvané salmonelóza, které se projevuje obvykle jako akutní gastroenteritida nebo enterokolitida z potravin. Do těla se bakterie rodu Salmonella nejčastěji dostávají konzumací tepelně neupravených nebo špatně připravených produktů živočišného původu. Ve většině případů se jedná o Salmonella enteritidis, může se však jednat i o jiné druhy.Pro zdravého člověka salmonelóza obvykle nepředstavuje riziko trvalých následků. Pro rizikové skupiny obyvatel (menší děti, starší osoby, nemocné apod) však může být i život ohrožující. Proto je vhodné předcházet nákaze. Jednou z možností je kontrola surovin živočišného původu na přítomnost Salmonella spp. Tradičním přístupem je využití kultivačních metod. To je však časově náročné; dosažení výsledků vyžaduje mnohdy až několik dní. Proto se neustále vyvíjí nové, rychlejší metody. Předkládaný funkční vzorek se zabývá možnosti průkazu DNA Salmonella spp. v kuřecím mase s využitím polymerázové řetězové reakce s fluorescenční detekcí v reálném čase (real-time PCR, qPCR). Genetický přístup umožňuje druhové stanovení bakterií s vysokou citlivostí, rychlostí i přesností. Funkční vzorek zahrnuje komponenty nezbytné pro analýzu vzorku kuřecího masa, tedy chemikálie pro lyzi buněk (extrakci DNA ze vzorku) a samotné provedení analýzy DNA metodou qPCR. Funkční vzorek tak může najít rozsáhlé praktické uplatnění.
Classification
Type
G<sub>funk</sub> - Functional sample
CEP classification
—
OECD FORD branch
10606 - Microbiology
Result continuities
Project
—
Continuities
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2024
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Internal product ID
FV-21-2024
Numerical identification
FV-21-2024
Technical parameters
Dosud nevyužíváno jiným subjektem.
Economical parameters
Kontrola nezávadnosti potravin umožňuje předcházet zdravotním újmám spotřebitele a s tím spojenými možnými náklady.
Application category by cost
—
Owner IČO
00027006
Owner name
Národní centrum zemědělského a potravinářského výzkumu,v.v.i.
Owner country
CZ - CZECH REPUBLIC
Usage type
N - Využití výsledku jiným subjektem je možné bez nabytí licence (výsledek není licencován)
Licence fee requirement
—
Web page
—