All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Kit for detection of Salmonella spp. in the chicken meat using real-time PCR

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F24%3A10177907" target="_blank" >RIV/00027006:_____/24:10177907 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Sada pro detekci Salmonella spp. v kuřecím mase s využitím real-time PCR

  • Original language description

    Salmonella je rod gramnegativních bakterií z čeledi Enterobacteriaceae. U člověka způsobují onemocnění zvané salmonelóza, které se projevuje obvykle jako akutní gastroenteritida nebo enterokolitida z potravin. Do těla se bakterie rodu Salmonella nejčastěji dostávají konzumací tepelně neupravených nebo špatně připravených produktů živočišného původu. Ve většině případů se jedná o Salmonella enteritidis, může se však jednat i o jiné druhy.Pro zdravého člověka salmonelóza obvykle nepředstavuje riziko trvalých následků. Pro rizikové skupiny obyvatel (menší děti, starší osoby, nemocné apod) však může být i život ohrožující. Proto je vhodné předcházet nákaze. Jednou z možností je kontrola surovin živočišného původu na přítomnost Salmonella spp. Tradičním přístupem je využití kultivačních metod. To je však časově náročné; dosažení výsledků vyžaduje mnohdy až několik dní. Proto se neustále vyvíjí nové, rychlejší metody. Předkládaný funkční vzorek se zabývá možnosti průkazu DNA Salmonella spp. v kuřecím mase s využitím polymerázové řetězové reakce s fluorescenční detekcí v reálném čase (real-time PCR, qPCR). Genetický přístup umožňuje druhové stanovení bakterií s vysokou citlivostí, rychlostí i přesností. Funkční vzorek zahrnuje komponenty nezbytné pro analýzu vzorku kuřecího masa, tedy chemikálie pro lyzi buněk (extrakci DNA ze vzorku) a samotné provedení analýzy DNA metodou qPCR. Funkční vzorek tak může najít rozsáhlé praktické uplatnění.

  • Czech name

    Sada pro detekci Salmonella spp. v kuřecím mase s využitím real-time PCR

  • Czech description

    Salmonella je rod gramnegativních bakterií z čeledi Enterobacteriaceae. U člověka způsobují onemocnění zvané salmonelóza, které se projevuje obvykle jako akutní gastroenteritida nebo enterokolitida z potravin. Do těla se bakterie rodu Salmonella nejčastěji dostávají konzumací tepelně neupravených nebo špatně připravených produktů živočišného původu. Ve většině případů se jedná o Salmonella enteritidis, může se však jednat i o jiné druhy.Pro zdravého člověka salmonelóza obvykle nepředstavuje riziko trvalých následků. Pro rizikové skupiny obyvatel (menší děti, starší osoby, nemocné apod) však může být i život ohrožující. Proto je vhodné předcházet nákaze. Jednou z možností je kontrola surovin živočišného původu na přítomnost Salmonella spp. Tradičním přístupem je využití kultivačních metod. To je však časově náročné; dosažení výsledků vyžaduje mnohdy až několik dní. Proto se neustále vyvíjí nové, rychlejší metody. Předkládaný funkční vzorek se zabývá možnosti průkazu DNA Salmonella spp. v kuřecím mase s využitím polymerázové řetězové reakce s fluorescenční detekcí v reálném čase (real-time PCR, qPCR). Genetický přístup umožňuje druhové stanovení bakterií s vysokou citlivostí, rychlostí i přesností. Funkční vzorek zahrnuje komponenty nezbytné pro analýzu vzorku kuřecího masa, tedy chemikálie pro lyzi buněk (extrakci DNA ze vzorku) a samotné provedení analýzy DNA metodou qPCR. Funkční vzorek tak může najít rozsáhlé praktické uplatnění.

Classification

  • Type

    G<sub>funk</sub> - Functional sample

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    10606 - Microbiology

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Others

  • Publication year

    2024

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Internal product ID

    FV-21-2024

  • Numerical identification

    FV-21-2024

  • Technical parameters

    Dosud nevyužíváno jiným subjektem.

  • Economical parameters

    Kontrola nezávadnosti potravin umožňuje předcházet zdravotním újmám spotřebitele a s tím spojenými možnými náklady.

  • Application category by cost

  • Owner IČO

    00027006

  • Owner name

    Národní centrum zemědělského a potravinářského výzkumu,v.v.i.

  • Owner country

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Usage type

    N - Využití výsledku jiným subjektem je možné bez nabytí licence (výsledek není licencován)

  • Licence fee requirement

  • Web page