Characteristics of Salmonella and its occurrence in the food chain
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F13%3A43872225" target="_blank" >RIV/62157124:16270/13:43872225 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Vlastnosti salmonel a jejich výskyt v potravinovém řetězci člověka
Original language description
Salmonelóza, infekční onemocnění lidí a zvířat vyvolané bakteriemi z rodu Salmonella, patří společně s kampylobakteriózou ve světě dlouhodobě mezi nejčastější alimentární nákazy. Zvířata a potraviny živočišného původu jsou považovány za nejvýznamnější rezervoáry a vehikula salmonel. Kromě vajec a vaječných výrobků se mezi další významné zdroje řadí zejména drůbeží maso. V minulých letech proto došlo k zavedení programů na tlumení výskytu salmonel v chovech a také nového legislativního požadavku ohledněvzorkování na přítomnost salmonel v čerstvém drůbežím mase. Zvláštní pozornost je věnována zejména sérovarům Salmonella Enteritidis a Typhimurium, které jsou hlavními původci humánní salmonelózy. Článek shrnuje významná fakta týkající se vlastností, výskytu i patogenity salmonel.
Czech name
Vlastnosti salmonel a jejich výskyt v potravinovém řetězci člověka
Czech description
Salmonelóza, infekční onemocnění lidí a zvířat vyvolané bakteriemi z rodu Salmonella, patří společně s kampylobakteriózou ve světě dlouhodobě mezi nejčastější alimentární nákazy. Zvířata a potraviny živočišného původu jsou považovány za nejvýznamnější rezervoáry a vehikula salmonel. Kromě vajec a vaječných výrobků se mezi další významné zdroje řadí zejména drůbeží maso. V minulých letech proto došlo k zavedení programů na tlumení výskytu salmonel v chovech a také nového legislativního požadavku ohledněvzorkování na přítomnost salmonel v čerstvém drůbežím mase. Zvláštní pozornost je věnována zejména sérovarům Salmonella Enteritidis a Typhimurium, které jsou hlavními původci humánní salmonelózy. Článek shrnuje významná fakta týkající se vlastností, výskytu i patogenity salmonel.
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2013
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Maso
ISSN
1210-4086
e-ISSN
—
Volume of the periodical
24
Issue of the periodical within the volume
5
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
8
Pages from-to
37-44
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—