The national programs for salmonella decreasing in poultry farm in Czech Republic - increasing the quality of food products and animal welfare
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F22%3A43879937" target="_blank" >RIV/62157124:16270/22:43879937 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Národní programy tlumení salmonel v České republice - zvýšení kvality živočišných produktů, a pohody a welfare zvířat
Original language description
V České republice probíhají národní programy na tlumení salmonel v chovech drůbeže. V rámci národních programů se jedná o ozdravení chovů kura domácího (Gallus gallus), nosnic produkujících konzumní vejce kura domácího (Gallus gallus), chovů kuřat chovaných na maso a chovů výkrmových a chovných krůt. V rámci národních programů se provádí monitoring s cílem vyhledat a ozdravit pozitivní chovy drůbeže od salmonel a ochrana chovů drůbeže před zavlečením salmonel pomocí provádění důkladné dezinfekce, dezinsekce a deratizace. Pro zvýšení ochrany chovu před zavlečením salmonel se provádí vakcinace proti S. Enteritidis, S. Typhimurium, S. Infantis a S. Gallinarium. Z výsledků monitoringu je zjevné, že tato opatření snižují výskyt salmonel v chovech drůbeže, čímž dochází nejen ke zvýšení zdravotní nezávadnosti potravin, ale také ke zlepšení pohody a welfare drůbeže.
Czech name
Národní programy tlumení salmonel v České republice - zvýšení kvality živočišných produktů, a pohody a welfare zvířat
Czech description
V České republice probíhají národní programy na tlumení salmonel v chovech drůbeže. V rámci národních programů se jedná o ozdravení chovů kura domácího (Gallus gallus), nosnic produkujících konzumní vejce kura domácího (Gallus gallus), chovů kuřat chovaných na maso a chovů výkrmových a chovných krůt. V rámci národních programů se provádí monitoring s cílem vyhledat a ozdravit pozitivní chovy drůbeže od salmonel a ochrana chovů drůbeže před zavlečením salmonel pomocí provádění důkladné dezinfekce, dezinsekce a deratizace. Pro zvýšení ochrany chovu před zavlečením salmonel se provádí vakcinace proti S. Enteritidis, S. Typhimurium, S. Infantis a S. Gallinarium. Z výsledků monitoringu je zjevné, že tato opatření snižují výskyt salmonel v chovech drůbeže, čímž dochází nejen ke zvýšení zdravotní nezávadnosti potravin, ale také ke zlepšení pohody a welfare drůbeže.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
—
OECD FORD branch
40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)
Result continuities
Project
—
Continuities
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2022
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Zborník prednášok a posterov Hygiena Alimentorum XLII
ISBN
978-80-8077-752-4
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
8
Pages from-to
47-54
Publisher name
Univerzita veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach
Place of publication
Košice
Event location
Štrbské Pleso
Event date
May 18, 2022
Type of event by nationality
EUR - Evropská akce
UT code for WoS article
—