Extrusion process in animal feed production
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F22%3A43880055" target="_blank" >RIV/62157124:16270/22:43880055 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="https://www.periodik.cz/predplatne/casopis.php?akce=archiv&titul=3708&rok=2022" target="_blank" >https://www.periodik.cz/predplatne/casopis.php?akce=archiv&titul=3708&rok=2022</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Proces extruze ve výrobě krmiv pro zvířata
Original language description
Proces extruze je stále více využíván v oblasti výroby krmiv a potravin na celém světě. Extruze při produkci krmiv je používána již téměř 70 let. Slovo "extruze" pochází z latinského slova "extrudere", které se skládá ze dvou částí "ex" a "trudere", což znamená "vystrčit" nebo "vytlačit" ven přes malý otvor. Extruze je běžná metoda zpracování krmiv, která využívá působení vysokých teplot a tlaků, které působí po krátký čas. Proces vytlačování spočívá v protlačování přiváděného materiálu přes válec za použití jednošnekového nebo dvoušnekového extrudéru, což vede k tvorbě tepla. Oba typy extrudérů lze použít na celou dietu nebo na jednotlivé přísady krmiv. Dvoušnekové extrudéry jsou upřednostňovány před jednošnekovými kvůli lepší kontrole zpracování a široké škále materiálů, které takto lze zpracovávat (např. viskózní či lepkavé). Některé důležité proměnné, které ovlivňují charakteristiky extrudovaného produktu, zahrnují konfiguraci šneku extrudéru, rychlost šneku, teplotu vytlačování a samozřejmě i směs, která je do extrudéru přiváděna (tj. přísady a obsah vlhkosti). Hojně se extrudují vegetabilní komponenty pro výrobu krmiv určené masožravcům a dále proteinová krmiva pro přežvýkavce. Vyrábění krmiv a krmných aditiv pomocí extruze se stalo primární při komerční výrobě většiny suchých krmiv pro domácí mazlíčky a také pro hospodářská zvířata. Pro lepší kvalitu krmiva se za posledních 40 let stala extruze primární technikou také pro výrobu krmiv s vysokým obsahem živin pro většinu druhů ryb.
Czech name
Proces extruze ve výrobě krmiv pro zvířata
Czech description
Proces extruze je stále více využíván v oblasti výroby krmiv a potravin na celém světě. Extruze při produkci krmiv je používána již téměř 70 let. Slovo "extruze" pochází z latinského slova "extrudere", které se skládá ze dvou částí "ex" a "trudere", což znamená "vystrčit" nebo "vytlačit" ven přes malý otvor. Extruze je běžná metoda zpracování krmiv, která využívá působení vysokých teplot a tlaků, které působí po krátký čas. Proces vytlačování spočívá v protlačování přiváděného materiálu přes válec za použití jednošnekového nebo dvoušnekového extrudéru, což vede k tvorbě tepla. Oba typy extrudérů lze použít na celou dietu nebo na jednotlivé přísady krmiv. Dvoušnekové extrudéry jsou upřednostňovány před jednošnekovými kvůli lepší kontrole zpracování a široké škále materiálů, které takto lze zpracovávat (např. viskózní či lepkavé). Některé důležité proměnné, které ovlivňují charakteristiky extrudovaného produktu, zahrnují konfiguraci šneku extrudéru, rychlost šneku, teplotu vytlačování a samozřejmě i směs, která je do extrudéru přiváděna (tj. přísady a obsah vlhkosti). Hojně se extrudují vegetabilní komponenty pro výrobu krmiv určené masožravcům a dále proteinová krmiva pro přežvýkavce. Vyrábění krmiv a krmných aditiv pomocí extruze se stalo primární při komerční výrobě většiny suchých krmiv pro domácí mazlíčky a také pro hospodářská zvířata. Pro lepší kvalitu krmiva se za posledních 40 let stala extruze primární technikou také pro výrobu krmiv s vysokým obsahem živin pro většinu druhů ryb.
Classification
Type
J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical
CEP classification
—
OECD FORD branch
40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)
Result continuities
Project
—
Continuities
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2022
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Krmivářství
ISSN
1212-9992
e-ISSN
—
Volume of the periodical
26
Issue of the periodical within the volume
6
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
4
Pages from-to
12-15
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—