The importance of fats and fatty acids in poultry nutrition
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F22%3A43880064" target="_blank" >RIV/62157124:16270/22:43880064 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="https://www.periodik.cz/predplatne/casopis.php?akce=vydani&titul=3706&rok=2022&vydani=10" target="_blank" >https://www.periodik.cz/predplatne/casopis.php?akce=vydani&titul=3706&rok=2022&vydani=10</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Význam tuků a mastných kyselin ve výživě drůbeže
Original language description
Krmení drůbeže je jedním z nejdůležitějších aspektů produkce drůbeže. Pro ziskový chov drůbeže je proto nutné zajistit ekonomické a vyvážené krmivo. Využití tuků v krmivu pro drůbež je široce používanou nutriční strategií. Zdroje lipidů (oleje a tuky) jsou nezbytné a běžně obsažené v krmivech pro brojlery a užitkové nosnice. Tuky mají vysokou koncentraci energie, poskytují více kalorií než sacharidy a bílkoviny, a obsahují důležité živiny pro nutriční rovnováhu zvířat. Manipulace se složením tuků se běžně provádí pro ekonomické a nutriční účely a vede ke změně složení mastných kyselin (mastné kyseliny; např. délka řetězce či stupeň nasycení) v dietách. Je dobře známo, že změnou složení tuku v krmivu pro zvířata je možné modifikovat profily mastných kyselin produktů (např. masa a konzumních vajec. Vědci prokázali, že podáváním příslušných nenasycených mastných kyselin ve stravě lze změnit poměr polynenasycených/nasycených mastných kyselin i poměr n-6/n-3 nenasycených mastných kyselin živočišné tukové tkáně tak, aby odpovídal dietním potřebám člověka. Zahrnutí zdrojů tuku do stravy drůbeže je tedy běžnou praxí.
Czech name
Význam tuků a mastných kyselin ve výživě drůbeže
Czech description
Krmení drůbeže je jedním z nejdůležitějších aspektů produkce drůbeže. Pro ziskový chov drůbeže je proto nutné zajistit ekonomické a vyvážené krmivo. Využití tuků v krmivu pro drůbež je široce používanou nutriční strategií. Zdroje lipidů (oleje a tuky) jsou nezbytné a běžně obsažené v krmivech pro brojlery a užitkové nosnice. Tuky mají vysokou koncentraci energie, poskytují více kalorií než sacharidy a bílkoviny, a obsahují důležité živiny pro nutriční rovnováhu zvířat. Manipulace se složením tuků se běžně provádí pro ekonomické a nutriční účely a vede ke změně složení mastných kyselin (mastné kyseliny; např. délka řetězce či stupeň nasycení) v dietách. Je dobře známo, že změnou složení tuku v krmivu pro zvířata je možné modifikovat profily mastných kyselin produktů (např. masa a konzumních vajec. Vědci prokázali, že podáváním příslušných nenasycených mastných kyselin ve stravě lze změnit poměr polynenasycených/nasycených mastných kyselin i poměr n-6/n-3 nenasycených mastných kyselin živočišné tukové tkáně tak, aby odpovídal dietním potřebám člověka. Zahrnutí zdrojů tuku do stravy drůbeže je tedy běžnou praxí.
Classification
Type
J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical
CEP classification
—
OECD FORD branch
40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)
Result continuities
Project
—
Continuities
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2022
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Náš chov
ISSN
0027-8068
e-ISSN
—
Volume of the periodical
82
Issue of the periodical within the volume
10
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
3
Pages from-to
48-50
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—