Nutritional value of broiler chicken muscle under extended fattening
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F23%3A43880635" target="_blank" >RIV/62157124:16270/23:43880635 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="https://www.periodik.cz/predplatne/casopis.php?akce=vydani&titul=3708&rok=2023&vydani=4" target="_blank" >https://www.periodik.cz/predplatne/casopis.php?akce=vydani&titul=3708&rok=2023&vydani=4</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Nutriční hodnota svaloviny brojlerových kuřat při prodlouženém výkrmu
Original language description
Výkrm drůbeže patří k nejintenzivněji se vyvíjejícímu odvětví drůbežářského průmyslu. Drůbeží maso společně s drůbežími potravinářskými výrobky patří z pohledu výživy člověka k velmi hodnotným animálním produktům, které obsahují živiny, které se spolupodílejí na moderní a racionální výživě lidské populace. U drůbežího masa si ceníme nízký obsah tuku, proto je významnou složkou racionální výživy; drůbeží maso vykazuje i nižší energetickou hodnotu. Drůbeží tuk obsahuje ve srovnání s tukem jiných potravinových zvířat podstatně méně cholesterolu a více nenasycených mastných kyselin. Ceněný je i vyšší obsah hodnotných a lehce stravitelných bílkovin, které obsahují esenciální aminokyseliny, nepostradatelné pro lidskou výživu. Celkový obsah minerálních látek se v drůbeží svalovině pohybuje na úrovni 1 %. Cílem práce bylo poznání změn chemismu prsní a stehenní svaloviny u dvou masných hybridních kombinací brojlerových kuřat ROSS 308 a COBB při prodlouženém výkrmu do 42., resp. 52. dne věku. V průběhu výkrmu ve 42. a 52. dnu věku byla provedena chemická analýza prsní a stehenní svaloviny (sušina, hrubý protein, tuk, popel, vápník, fosfor a hořčík). Výsledky chemických rozborů prsní a stehenní svaloviny u testovaných hybridů, uvedené v původní hmotě svaloviny, potvrzují výrazný rozdíl v chemickém složení mezi prsní a stehenní svalovinou. Z tohoto pohledu vyplývá i velký rozdíl v nutriční hodnotě prsní a stehenní svaloviny vzhledem k výživě člověka.
Czech name
Nutriční hodnota svaloviny brojlerových kuřat při prodlouženém výkrmu
Czech description
Výkrm drůbeže patří k nejintenzivněji se vyvíjejícímu odvětví drůbežářského průmyslu. Drůbeží maso společně s drůbežími potravinářskými výrobky patří z pohledu výživy člověka k velmi hodnotným animálním produktům, které obsahují živiny, které se spolupodílejí na moderní a racionální výživě lidské populace. U drůbežího masa si ceníme nízký obsah tuku, proto je významnou složkou racionální výživy; drůbeží maso vykazuje i nižší energetickou hodnotu. Drůbeží tuk obsahuje ve srovnání s tukem jiných potravinových zvířat podstatně méně cholesterolu a více nenasycených mastných kyselin. Ceněný je i vyšší obsah hodnotných a lehce stravitelných bílkovin, které obsahují esenciální aminokyseliny, nepostradatelné pro lidskou výživu. Celkový obsah minerálních látek se v drůbeží svalovině pohybuje na úrovni 1 %. Cílem práce bylo poznání změn chemismu prsní a stehenní svaloviny u dvou masných hybridních kombinací brojlerových kuřat ROSS 308 a COBB při prodlouženém výkrmu do 42., resp. 52. dne věku. V průběhu výkrmu ve 42. a 52. dnu věku byla provedena chemická analýza prsní a stehenní svaloviny (sušina, hrubý protein, tuk, popel, vápník, fosfor a hořčík). Výsledky chemických rozborů prsní a stehenní svaloviny u testovaných hybridů, uvedené v původní hmotě svaloviny, potvrzují výrazný rozdíl v chemickém složení mezi prsní a stehenní svalovinou. Z tohoto pohledu vyplývá i velký rozdíl v nutriční hodnotě prsní a stehenní svaloviny vzhledem k výživě člověka.
Classification
Type
J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical
CEP classification
—
OECD FORD branch
40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)
Result continuities
Project
—
Continuities
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2023
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Krmivářství
ISSN
1212-9992
e-ISSN
—
Volume of the periodical
27
Issue of the periodical within the volume
4
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
3
Pages from-to
20-22
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—