All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Nutritional value of broiler chicken muscle under extended fattening

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F23%3A43880635" target="_blank" >RIV/62157124:16270/23:43880635 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

    <a href="https://www.periodik.cz/predplatne/casopis.php?akce=vydani&titul=3708&rok=2023&vydani=4" target="_blank" >https://www.periodik.cz/predplatne/casopis.php?akce=vydani&titul=3708&rok=2023&vydani=4</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Nutriční hodnota svaloviny brojlerových kuřat při prodlouženém výkrmu

  • Original language description

    Výkrm drůbeže patří k nejintenzivněji se vyvíjejícímu odvětví drůbežářského průmyslu. Drůbeží maso společně s drůbežími potravinářskými výrobky patří z pohledu výživy člověka k velmi hodnotným animálním produktům, které obsahují živiny, které se spolupodílejí na moderní a racionální výživě lidské populace. U drůbežího masa si ceníme nízký obsah tuku, proto je významnou složkou racionální výživy; drůbeží maso vykazuje i nižší energetickou hodnotu. Drůbeží tuk obsahuje ve srovnání s tukem jiných potravinových zvířat podstatně méně cholesterolu a více nenasycených mastných kyselin. Ceněný je i vyšší obsah hodnotných a lehce stravitelných bílkovin, které obsahují esenciální aminokyseliny, nepostradatelné pro lidskou výživu. Celkový obsah minerálních látek se v drůbeží svalovině pohybuje na úrovni 1 %. Cílem práce bylo poznání změn chemismu prsní a stehenní svaloviny u dvou masných hybridních kombinací brojlerových kuřat ROSS 308 a COBB při prodlouženém výkrmu do 42., resp. 52. dne věku. V průběhu výkrmu ve 42. a 52. dnu věku byla provedena chemická analýza prsní a stehenní svaloviny (sušina, hrubý protein, tuk, popel, vápník, fosfor a hořčík). Výsledky chemických rozborů prsní a stehenní svaloviny u testovaných hybridů, uvedené v původní hmotě svaloviny, potvrzují výrazný rozdíl v chemickém složení mezi prsní a stehenní svalovinou. Z tohoto pohledu vyplývá i velký rozdíl v nutriční hodnotě prsní a stehenní svaloviny vzhledem k výživě člověka.

  • Czech name

    Nutriční hodnota svaloviny brojlerových kuřat při prodlouženém výkrmu

  • Czech description

    Výkrm drůbeže patří k nejintenzivněji se vyvíjejícímu odvětví drůbežářského průmyslu. Drůbeží maso společně s drůbežími potravinářskými výrobky patří z pohledu výživy člověka k velmi hodnotným animálním produktům, které obsahují živiny, které se spolupodílejí na moderní a racionální výživě lidské populace. U drůbežího masa si ceníme nízký obsah tuku, proto je významnou složkou racionální výživy; drůbeží maso vykazuje i nižší energetickou hodnotu. Drůbeží tuk obsahuje ve srovnání s tukem jiných potravinových zvířat podstatně méně cholesterolu a více nenasycených mastných kyselin. Ceněný je i vyšší obsah hodnotných a lehce stravitelných bílkovin, které obsahují esenciální aminokyseliny, nepostradatelné pro lidskou výživu. Celkový obsah minerálních látek se v drůbeží svalovině pohybuje na úrovni 1 %. Cílem práce bylo poznání změn chemismu prsní a stehenní svaloviny u dvou masných hybridních kombinací brojlerových kuřat ROSS 308 a COBB při prodlouženém výkrmu do 42., resp. 52. dne věku. V průběhu výkrmu ve 42. a 52. dnu věku byla provedena chemická analýza prsní a stehenní svaloviny (sušina, hrubý protein, tuk, popel, vápník, fosfor a hořčík). Výsledky chemických rozborů prsní a stehenní svaloviny u testovaných hybridů, uvedené v původní hmotě svaloviny, potvrzují výrazný rozdíl v chemickém složení mezi prsní a stehenní svalovinou. Z tohoto pohledu vyplývá i velký rozdíl v nutriční hodnotě prsní a stehenní svaloviny vzhledem k výživě člověka.

Classification

  • Type

    J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Others

  • Publication year

    2023

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Krmivářství

  • ISSN

    1212-9992

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    27

  • Issue of the periodical within the volume

    4

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    3

  • Pages from-to

    20-22

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database