Influence of the recommended daily intake of sodium by less discussed food sources
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F22%3A43880094" target="_blank" >RIV/62157124:16270/22:43880094 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="https://www.vfu.cz/files/upload/1697/LI.%20Lenfeldovy%20a%20Hoklovy%20dny%20-%20sbornik.pdf" target="_blank" >https://www.vfu.cz/files/upload/1697/LI.%20Lenfeldovy%20a%20Hoklovy%20dny%20-%20sbornik.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Ovlivnění doporučeného denního příjmu sodíku méně diskutovanými zdroji potravin
Original language description
Cílem této studie bylo zaměřit se na obsah sodíku v potravinách, které mohou mít nečekaně vysoký vliv na doporučený denní příjem tohoto iontu. Jednalo se o přílohy hlavních jídel, jako jsou brambory, těstoviny, rýže a knedlíky a také vliv konzumace polévek, které jsou nedílnou součástí hlavních jídel. Výsledky jsou vyjádřeny jako % sodíku obsaženého v jedné porci v porovnáním s doporučenou celkovou denní dávkou sodíku dle WHO. Obsah sodíku ve vzorku byl analyzován přímou potenciometrií za použití iontově selektivní sodíkové elektrody. U příloh byla hmotnost vzorků 200 g a zjištěný obsah sodíku se pohyboval v rozpětí 9,8 až 15,69% denního doporučeného příjmu sodíku v jedné porci. U polévek při hmotnosti porce 300 g bylo rozpětí 18,33 až 26,62 % doporučené ho příjmu dle WHO.
Czech name
Ovlivnění doporučeného denního příjmu sodíku méně diskutovanými zdroji potravin
Czech description
Cílem této studie bylo zaměřit se na obsah sodíku v potravinách, které mohou mít nečekaně vysoký vliv na doporučený denní příjem tohoto iontu. Jednalo se o přílohy hlavních jídel, jako jsou brambory, těstoviny, rýže a knedlíky a také vliv konzumace polévek, které jsou nedílnou součástí hlavních jídel. Výsledky jsou vyjádřeny jako % sodíku obsaženého v jedné porci v porovnáním s doporučenou celkovou denní dávkou sodíku dle WHO. Obsah sodíku ve vzorku byl analyzován přímou potenciometrií za použití iontově selektivní sodíkové elektrody. U příloh byla hmotnost vzorků 200 g a zjištěný obsah sodíku se pohyboval v rozpětí 9,8 až 15,69% denního doporučeného příjmu sodíku v jedné porci. U polévek při hmotnosti porce 300 g bylo rozpětí 18,33 až 26,62 % doporučené ho příjmu dle WHO.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
—
OECD FORD branch
40301 - Veterinary science
Result continuities
Project
—
Continuities
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2022
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Hygiena a technologie potravin LI. Lenfeldovy a Höklovy dny: Sborník přednášek a posterů
ISBN
978-80-7305-876-0
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
6
Pages from-to
103-108
Publisher name
Veterinární univerzita Brno
Place of publication
Brno
Event location
Brno
Event date
Oct 12, 2022
Type of event by nationality
CST - Celostátní akce
UT code for WoS article
—