All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Freely weighed salads as a source of salt.

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F21%3A1074" target="_blank" >RIV/00027022:_____/21:1074 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

    <a href="https://www.vyzivaspol.cz/casopis-vyziva-a-potraviny" target="_blank" >https://www.vyzivaspol.cz/casopis-vyziva-a-potraviny</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Volně vážené saláty jako zdroj soli.

  • Original language description

    Nadměrný příjem soli přispívá k rozvoji tzv. civilizačních chorob (chronických nesdílných hromadně se vyskytujících onemocnění), proto byla WHO stanovena doporučená denní dávka pro dospělé 5 g soli. Významným zdrojem soli jsou průmyslově zpracované potraviny. Cílem práce bylo zjistit obsah soli ve volně vážených zeleninových, majonézových i rybích salátech a porovnat výsledky s doporučenou denní dávkou soli. Sůl byla stanovena iontově selektivní elektrodou. Bylo analyzováno 20 vzorků salátů. V salátech byl stanoven obsah soli v rozmezí 0,03 – 1,85 g/100g, což odpovídá 0,7 – 37 % doporučené denní dávky. V článku jsou zmíněny možnosti snížení obsahu soli záměnou vybraných surovin.

  • Czech name

    Volně vážené saláty jako zdroj soli.

  • Czech description

    Nadměrný příjem soli přispívá k rozvoji tzv. civilizačních chorob (chronických nesdílných hromadně se vyskytujících onemocnění), proto byla WHO stanovena doporučená denní dávka pro dospělé 5 g soli. Významným zdrojem soli jsou průmyslově zpracované potraviny. Cílem práce bylo zjistit obsah soli ve volně vážených zeleninových, majonézových i rybích salátech a porovnat výsledky s doporučenou denní dávkou soli. Sůl byla stanovena iontově selektivní elektrodou. Bylo analyzováno 20 vzorků salátů. V salátech byl stanoven obsah soli v rozmezí 0,03 – 1,85 g/100g, což odpovídá 0,7 – 37 % doporučené denní dávky. V článku jsou zmíněny možnosti snížení obsahu soli záměnou vybraných surovin.

Classification

  • Type

    J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    21101 - Food and beverages

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Others

  • Publication year

    2020

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Výživa a potraviny

  • ISSN

    1211-846X

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    75

  • Issue of the periodical within the volume

    1

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    5

  • Pages from-to

    20-24

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database