Freely weighed salads as a source of salt.
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F21%3A1074" target="_blank" >RIV/00027022:_____/21:1074 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="https://www.vyzivaspol.cz/casopis-vyziva-a-potraviny" target="_blank" >https://www.vyzivaspol.cz/casopis-vyziva-a-potraviny</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Volně vážené saláty jako zdroj soli.
Original language description
Nadměrný příjem soli přispívá k rozvoji tzv. civilizačních chorob (chronických nesdílných hromadně se vyskytujících onemocnění), proto byla WHO stanovena doporučená denní dávka pro dospělé 5 g soli. Významným zdrojem soli jsou průmyslově zpracované potraviny. Cílem práce bylo zjistit obsah soli ve volně vážených zeleninových, majonézových i rybích salátech a porovnat výsledky s doporučenou denní dávkou soli. Sůl byla stanovena iontově selektivní elektrodou. Bylo analyzováno 20 vzorků salátů. V salátech byl stanoven obsah soli v rozmezí 0,03 – 1,85 g/100g, což odpovídá 0,7 – 37 % doporučené denní dávky. V článku jsou zmíněny možnosti snížení obsahu soli záměnou vybraných surovin.
Czech name
Volně vážené saláty jako zdroj soli.
Czech description
Nadměrný příjem soli přispívá k rozvoji tzv. civilizačních chorob (chronických nesdílných hromadně se vyskytujících onemocnění), proto byla WHO stanovena doporučená denní dávka pro dospělé 5 g soli. Významným zdrojem soli jsou průmyslově zpracované potraviny. Cílem práce bylo zjistit obsah soli ve volně vážených zeleninových, majonézových i rybích salátech a porovnat výsledky s doporučenou denní dávkou soli. Sůl byla stanovena iontově selektivní elektrodou. Bylo analyzováno 20 vzorků salátů. V salátech byl stanoven obsah soli v rozmezí 0,03 – 1,85 g/100g, což odpovídá 0,7 – 37 % doporučené denní dávky. V článku jsou zmíněny možnosti snížení obsahu soli záměnou vybraných surovin.
Classification
Type
J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical
CEP classification
—
OECD FORD branch
21101 - Food and beverages
Result continuities
Project
—
Continuities
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2020
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Výživa a potraviny
ISSN
1211-846X
e-ISSN
—
Volume of the periodical
75
Issue of the periodical within the volume
1
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
5
Pages from-to
20-24
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—