Evaluation of the effect of the addition of oil and nanoemulsion from coffee grounds on the antioxidant properties, flavonoid content and textural properties of 3D printed chocolate objects
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F22%3A43880107" target="_blank" >RIV/62157124:16270/22:43880107 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="https://www.vfu.cz/files/upload/1401/KMVP%202022_Sbornik.pdf" target="_blank" >https://www.vfu.cz/files/upload/1401/KMVP%202022_Sbornik.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Zhodnocení vlivu přídavku oleje a nanoemulze z kávové sedliny na antioxidační vlastnosti, obsah flavonoidů a texturální vlastnosti 3D tištěných čokoládových objektů
Original language description
Cílem této studie bylo hodnocení antioxidační aktivity, obsahu flavonoidů a texturálních vlastností čokoládových objektů s přídavkem oleje a nanoemulze (O/V) z kávové sedliny připravených pomocí 3D tisku. Antioxidační aktivita vzorků byla stanovena metodou ABTS. Bylo zjištěno, že u většiny vzorků docházelo po přídavku oleje z kávové sedliny i nanoemulze k mírnému nárůstu antioxidačních aktivit a zároveň k poklesu obsahu flavonoidů. Také bylo zaznamenáno zvýšení tvrdosti většiny čokoládových 3D objektů po přídavku oleje a zejména po přídavku nanoemulze. 3D tisk je dynamicky rozšiřující se technologie, která nachází své uplatnění v mnoha sektorech. V potravinářském sektoru roste jeho obliba zvláště v cukrářství. Výsledky této práce mohou přispět ke znalostem vývoje čokoládových matric pro potravinářský 3D tisk a možnostem využití oleje kávové sedliny.
Czech name
Zhodnocení vlivu přídavku oleje a nanoemulze z kávové sedliny na antioxidační vlastnosti, obsah flavonoidů a texturální vlastnosti 3D tištěných čokoládových objektů
Czech description
Cílem této studie bylo hodnocení antioxidační aktivity, obsahu flavonoidů a texturálních vlastností čokoládových objektů s přídavkem oleje a nanoemulze (O/V) z kávové sedliny připravených pomocí 3D tisku. Antioxidační aktivita vzorků byla stanovena metodou ABTS. Bylo zjištěno, že u většiny vzorků docházelo po přídavku oleje z kávové sedliny i nanoemulze k mírnému nárůstu antioxidačních aktivit a zároveň k poklesu obsahu flavonoidů. Také bylo zaznamenáno zvýšení tvrdosti většiny čokoládových 3D objektů po přídavku oleje a zejména po přídavku nanoemulze. 3D tisk je dynamicky rozšiřující se technologie, která nachází své uplatnění v mnoha sektorech. V potravinářském sektoru roste jeho obliba zvláště v cukrářství. Výsledky této práce mohou přispět ke znalostem vývoje čokoládových matric pro potravinářský 3D tisk a možnostem využití oleje kávové sedliny.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
—
OECD FORD branch
21101 - Food and beverages
Result continuities
Project
—
Continuities
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2022
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Sborník příspěvků XXIV. konference mladých vědeckých pracovníků s mezinárodní účastí
ISBN
978-80-7305-869-2
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
3
Pages from-to
8-10
Publisher name
Veterinární univerzita Brno
Place of publication
Brno
Event location
Brno
Event date
Jun 1, 2022
Type of event by nationality
EUR - Evropská akce
UT code for WoS article
—