EVALUATION OF ANTIOXIDATION ACTIVITY OF CHOCOLATE 3D PRINTED OBJECTS WITH ADDED COFFEE OIL AND NANOEMLUSION OIL
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F22%3A43880109" target="_blank" >RIV/62157124:16270/22:43880109 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="https://doi.mendelu.cz/pdfs/doi/9900/00/7300.pdf" target="_blank" >https://doi.mendelu.cz/pdfs/doi/9900/00/7300.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Zhodnocení antioxidační aktivity čokoládových 3D tištěných objektů s přídavkem oleje z kávové sedliny a nanoemulze
Original language description
Cílem této studie je příprava čokoládových objektů pomocí technologie 3D tisku a zhodnocení jejich antioxidační aktivity po přídavku oleje z kávové sedliny a nanoemulze oleje z kávové sedliny a vody (O/V). Antioxidační aktivity vzorků byly hodnoceny metodami FRAP, CUPRAC a DPPH a byl pozorován také obsah celkových polyfenolů. U metod FRAP a CUPRAC přídavek oleje z kávové sedliny a nanoemulze způsobil pokles antioxidační aktivity. Nárůst antioxidační aktivity u vzorků obsahující olej z kávové sedliny i nanoemulzi byl pozorován u metody DPPH, kde se uplatnila schopnost tokoferolu z oleje z kávové sedliny eliminovat volné radikály. Tato schopnost se nejvíce projevila u vzorků s přídavkem oleje z kávové sedliny. 3D tisk potravin je rostoucí potravinářská technologie, která začíná nacházet uplatnění i v komerční sektoru. Výsledky této práce mohou přispět ke znalostem antioxidačních vlastností a vývoje čokoládových matric vhodných ke 3D tisku.
Czech name
Zhodnocení antioxidační aktivity čokoládových 3D tištěných objektů s přídavkem oleje z kávové sedliny a nanoemulze
Czech description
Cílem této studie je příprava čokoládových objektů pomocí technologie 3D tisku a zhodnocení jejich antioxidační aktivity po přídavku oleje z kávové sedliny a nanoemulze oleje z kávové sedliny a vody (O/V). Antioxidační aktivity vzorků byly hodnoceny metodami FRAP, CUPRAC a DPPH a byl pozorován také obsah celkových polyfenolů. U metod FRAP a CUPRAC přídavek oleje z kávové sedliny a nanoemulze způsobil pokles antioxidační aktivity. Nárůst antioxidační aktivity u vzorků obsahující olej z kávové sedliny i nanoemulzi byl pozorován u metody DPPH, kde se uplatnila schopnost tokoferolu z oleje z kávové sedliny eliminovat volné radikály. Tato schopnost se nejvíce projevila u vzorků s přídavkem oleje z kávové sedliny. 3D tisk potravin je rostoucí potravinářská technologie, která začíná nacházet uplatnění i v komerční sektoru. Výsledky této práce mohou přispět ke znalostem antioxidačních vlastností a vývoje čokoládových matric vhodných ke 3D tisku.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
—
OECD FORD branch
21101 - Food and beverages
Result continuities
Project
—
Continuities
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2022
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Sborník abstraktů XLVIII. konference o jakosti potravin a potravinových surovin
ISBN
978-80-7509-828-3
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
10
Pages from-to
398-407
Publisher name
Mendelova univerzita v Brně
Place of publication
Brno
Event location
Brno
Event date
Mar 1, 2022
Type of event by nationality
CST - Celostátní akce
UT code for WoS article
—