The effect of nanoparticles on the texture and antioxidation properties of 3d printed chocolate objects
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F23%3A43880724" target="_blank" >RIV/62157124:16270/23:43880724 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="https://doi.mendelu.cz/pdfs/doi/9900/03/2200.pdf" target="_blank" >https://doi.mendelu.cz/pdfs/doi/9900/03/2200.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Vliv nanočástic na texturální a antioxidační vlastnosti 3d tištěných čokoládových objektů
Original language description
Cílem tohoto příspěvku bylo zhodnocení vlivu nanočástic ZnO a stříbra na texturální a antioxidační vlastnosti čokoládové matrice a tištěných objektů. 3D tisk potravin je technologie umožňující vytváření jedlých objektů podle předdefinované předlohy. Jedním z nejvíce prostudovaných materiálů vhodných pro 3D tisk potravin je čokoláda. Vlastnosti čokoládové matrice se odvíjí od jejího složení. Z hlediska obsahu celkových polyfenolů a výsledků metod antioxidačních kapacit (DPPH, ABTS, FRAP, CUPRAC) lze usoudit, že přídavek nanočástic ZnO a stříbra měl malý vliv na změnu antioxidačních vlastnosti matric oproti kontrolnímu vzorku. Nicméně přídavek nanočástic ZnO a stříbra výrazně zvýšil hodnoty tvrdosti většiny čokoládových objektů, což může přinést pozitiva zejména při manipulaci s tištěnými objekty. Pro širší posouzení vlivu nanočástic na vlastnosti a bezpečnost čokoládové matrice a tištěných objektů je nutné provést další experimenty.
Czech name
Vliv nanočástic na texturální a antioxidační vlastnosti 3d tištěných čokoládových objektů
Czech description
Cílem tohoto příspěvku bylo zhodnocení vlivu nanočástic ZnO a stříbra na texturální a antioxidační vlastnosti čokoládové matrice a tištěných objektů. 3D tisk potravin je technologie umožňující vytváření jedlých objektů podle předdefinované předlohy. Jedním z nejvíce prostudovaných materiálů vhodných pro 3D tisk potravin je čokoláda. Vlastnosti čokoládové matrice se odvíjí od jejího složení. Z hlediska obsahu celkových polyfenolů a výsledků metod antioxidačních kapacit (DPPH, ABTS, FRAP, CUPRAC) lze usoudit, že přídavek nanočástic ZnO a stříbra měl malý vliv na změnu antioxidačních vlastnosti matric oproti kontrolnímu vzorku. Nicméně přídavek nanočástic ZnO a stříbra výrazně zvýšil hodnoty tvrdosti většiny čokoládových objektů, což může přinést pozitiva zejména při manipulaci s tištěnými objekty. Pro širší posouzení vlivu nanočástic na vlastnosti a bezpečnost čokoládové matrice a tištěných objektů je nutné provést další experimenty.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
—
OECD FORD branch
21101 - Food and beverages
Result continuities
Project
—
Continuities
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2023
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Sborník XLIX. Konference o jakosti potravin a potravinových surovin - Ingrovy dny 2023
ISBN
978-80-7509-917-4
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
10
Pages from-to
520-529
Publisher name
Mendelova univerzita v Brně
Place of publication
Brno
Event location
Brno
Event date
Feb 28, 2023
Type of event by nationality
EUR - Evropská akce
UT code for WoS article
—