All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Comparison of cooking loss of pork loin and beef striploin in different ways of heat treatment

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F22%3A43880157" target="_blank" >RIV/62157124:16270/22:43880157 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

    <a href="https://www.maso.cz/project/obsah-cisla-2-casopisu-maso-rok-2022/" target="_blank" >https://www.maso.cz/project/obsah-cisla-2-casopisu-maso-rok-2022/</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Ovlivňuje druh zvířete hmotnostní ztráty při tepelné úpravě anatomicky shodných výsekových mas?

  • Original language description

    Cílem studie bylo analyzovat hmotnostní ztráty vepřové pečeně a nízkého roštěnce při shodných podílech soli a se shodnou technologií tepelné úpravy. Celkem bylo tepelně ošetřeno a analyzováno 520 vzorků hovězího masa (nízký roštěnec, vysoký roštěnec) a vepřového masa (vepřová pečeně, vepřová krkovice). Hmotnostní ztráty při tepelné úpravě byly zjišťovány na kontaktním grilu, pečením v konvektomatu a opékáním v konvektomatu. U obou druhů hovězího masa byly zajištěny vzorky s dobou zrání 5 dní a s dobou zrání 21 dní. Pro každý druh tepelné úpravy a daný typ masa (kusy, plátky, podíl soli, pohlaví, doba zrání) bylo analyzováno vždy 8 dílčích vzorků. Podle výsledků chemického složení vepřové pečeně a nízkého roštěnce nebyly patrné rozdíly v podílech sušiny, tuku, ani v hodnotách pH. Srovnáním hmotnostních ztrát vepřové pečeně a nízkého roštěnce při shodných metodách tepelné úpravy a shodných podílů soli se zjistily přibližně v polovině případů statisticky významné rozdíly. Neprokázalo se tedy, že by se u anatomicky shodných druhů hovězích a vepřových výsekových mas projevila při stejných podmínkách shodná výše ztrát.

  • Czech name

    Ovlivňuje druh zvířete hmotnostní ztráty při tepelné úpravě anatomicky shodných výsekových mas?

  • Czech description

    Cílem studie bylo analyzovat hmotnostní ztráty vepřové pečeně a nízkého roštěnce při shodných podílech soli a se shodnou technologií tepelné úpravy. Celkem bylo tepelně ošetřeno a analyzováno 520 vzorků hovězího masa (nízký roštěnec, vysoký roštěnec) a vepřového masa (vepřová pečeně, vepřová krkovice). Hmotnostní ztráty při tepelné úpravě byly zjišťovány na kontaktním grilu, pečením v konvektomatu a opékáním v konvektomatu. U obou druhů hovězího masa byly zajištěny vzorky s dobou zrání 5 dní a s dobou zrání 21 dní. Pro každý druh tepelné úpravy a daný typ masa (kusy, plátky, podíl soli, pohlaví, doba zrání) bylo analyzováno vždy 8 dílčích vzorků. Podle výsledků chemického složení vepřové pečeně a nízkého roštěnce nebyly patrné rozdíly v podílech sušiny, tuku, ani v hodnotách pH. Srovnáním hmotnostních ztrát vepřové pečeně a nízkého roštěnce při shodných metodách tepelné úpravy a shodných podílů soli se zjistily přibližně v polovině případů statisticky významné rozdíly. Neprokázalo se tedy, že by se u anatomicky shodných druhů hovězích a vepřových výsekových mas projevila při stejných podmínkách shodná výše ztrát.

Classification

  • Type

    J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    40301 - Veterinary science

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Others

  • Publication year

    2022

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Maso

  • ISSN

    1210-4086

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    33

  • Issue of the periodical within the volume

    2

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    5

  • Pages from-to

    46-50

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database