Bacteriophages as a tool against pathogenic bacteria in food Part 1: Biology of bacteriophages
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F22%3A43880161" target="_blank" >RIV/62157124:16270/22:43880161 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="https://www.maso.cz/project/obsah-cisla-5-casopisu-maso-rok-2022/" target="_blank" >https://www.maso.cz/project/obsah-cisla-5-casopisu-maso-rok-2022/</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Bakteriofágy jako nástroj proti patogenním bakteriím v potravinách Část 1: Biologie bakteriofágů
Original language description
Fágy (bakteriofágy) jsou viry, které infikují pouze bakterie. Díky svému ubikvitárnímu výskytu jsou fágy zodpovědné za 20?40% bakteriálního zániku, čímž silně ovlivňují složení bakteriální populace. Nárůst rezistence k antibiotikům u celé řady bakterií motivuje vědecké komunity prakticky po celém světě, aby přehodnotily přístup k fágové terapii. Fágy byly navrženy i jako potenciální nástroje bio-kontroly k zajištění bezpečnosti potravin. Praktické aplikace při fágové terapii nebo při bio-kontrole potravin vyžadují znalosti o biologii fágů, zejména v oblasti vzájemných interakcí bakterie-fág. Bakterie neustále vyvíjejí a zdokonalují mechanismy obrany proti fágům a fágy se přizpůsobují, aby tyto mechanismy překonaly. Vzájemné interakce mezi bakteriemi a jejich viry ? bakteriofágy ukazují, jak je neskutečně složitý a mnohotvárný svět biologie.
Czech name
Bakteriofágy jako nástroj proti patogenním bakteriím v potravinách Část 1: Biologie bakteriofágů
Czech description
Fágy (bakteriofágy) jsou viry, které infikují pouze bakterie. Díky svému ubikvitárnímu výskytu jsou fágy zodpovědné za 20?40% bakteriálního zániku, čímž silně ovlivňují složení bakteriální populace. Nárůst rezistence k antibiotikům u celé řady bakterií motivuje vědecké komunity prakticky po celém světě, aby přehodnotily přístup k fágové terapii. Fágy byly navrženy i jako potenciální nástroje bio-kontroly k zajištění bezpečnosti potravin. Praktické aplikace při fágové terapii nebo při bio-kontrole potravin vyžadují znalosti o biologii fágů, zejména v oblasti vzájemných interakcí bakterie-fág. Bakterie neustále vyvíjejí a zdokonalují mechanismy obrany proti fágům a fágy se přizpůsobují, aby tyto mechanismy překonaly. Vzájemné interakce mezi bakteriemi a jejich viry ? bakteriofágy ukazují, jak je neskutečně složitý a mnohotvárný svět biologie.
Classification
Type
J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical
CEP classification
—
OECD FORD branch
40301 - Veterinary science
Result continuities
Project
—
Continuities
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2022
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Maso
ISSN
1210-4086
e-ISSN
—
Volume of the periodical
33
Issue of the periodical within the volume
5
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
6
Pages from-to
22-27
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—